Cara Upgrade Xperia X10 Mini Pro : Rom ArcMini NxT6 Stock Kernel

ArcMini NxT6 antara rom yang menarik untuk xperia X10 Mini Pro, menggunakan interface Sony Xperia S membuatkan ianya nampak amat kemas dan menarik.ArcMini merupakan rom yang dibangunkan oleh Pranav110089 seorang pembangun di XDA Dev.

arcmini nxt

Antara yang perubahan yang dilakukan dalam versi NxT 6 ini ialah :

* Removed text under the lockscreen.
* New lockscreen clock font.
* All new modules for stock kernel.
* Updated Google Apps. [Google Play added]
* Updated framework. [Edited Textfields PNGs]
* Updated config file. [Now, very smooth]
* Added media codecs.
* All fixes from previous versions.

Untuk pengetahuan anda Pranav110089 membahagikan rom ini kepada beberapa jenis iaitu untuk stock kernel,nAa-kernel,Fa-kernel dan juga Zombie Panic kernel.Jadi amat penting untuk anda memilih versi yang betul bagi mengelakkan sebarang masalah daripada berlaku ketika proses install rom tersebut.

Dalam artikel tutorial kali ini aku akan fokus kepada stock kernel terlebih dahulu dan untuk kernel lain akan dimuatkan dalam artikel lain.Bagi anda yang berminat boleh ikuti langkah-langkah dibawah bagi proses install :

CARA-CARA INSTALL ARCMINI NXT6

1- Pastikan anda dah pun root serta install x-recovery pada phone masing-masing.
2- Download rom dan juga file modules stock kernel kemudian masukkan dalam memori kad.
[Download rom ArcMini NxT] [Download Stock Kernel Modules] 3- Restart phone dan masuk dalam mode recovery dengan cara tekan butang back berulang kali bila tulisan sony keluar sehingga recovery muncul.
4- Pilih wipe data kemudian wipe cache.
5- Install rom tadi dengan cara install custom zip > choose from sdcard.
6- Reboot dan enjoy.

MALAYSIA SOCIAL MEDIA WEEKS 2013: UNDI SOLEHEENDOTCOM SEBAGAI “FAVOURITE GADGETS BLOG” ANDA SEKARANG.

Proses reboot untuk pertama kali akan mengambil sedikit masa, jadi anda kena bersabar dan jangan gelabah.Untuk tukar lockscreen bagi menyerupai dalam screenshot, anda boleh pergi ke bahagian  ArcMini settings -> Lockscreen -> Style options.Untuk tukar theme rom tersebut, anda boleh pilih di theme chooser.

Jangan lupa sertai facebook page soleheendotcom untuk mengetahui lebih banyak informasi tips dan tutorial dunia android dan dunia gajet ataupun anda boleh bertanyakan soalan kepada krew kami jika menghadapi sebarang masalah.

  •  
  •   
  •   
  •  
  •  
  •  

1 COMMENT

  1. gan mau tanaya
    kenapa ya hp saya setelah saya upgrade menjadi jelly bean… kan udah selesai ni trus di layar awalkan ada tulisan welcome untuk memilih bahasa kenapa layar.nya tidak bisa di apa2in dan tidak bisa memilih apapun sama sekali gan …. mohon bantuannya gan //??

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here