Cara Update Xperia ZR Ke Android 4.4 Kit Kat – Firmware 10.5.1.A.0.283 (KEMASKINI)

16
2,715 views
views

Cara Update Xperia ZR Ke Android 4.4 Kit Kat | Untuk pengetahuan anda kemaskini android 4.4 Kit Kat untuk Xperia ZR telah pun dikeluarkan secara rasmi oleh Sony Mobile mulai minggu ini,namun hanya sesetengah negara (tidak termasuk Malaysia) yang menerima kemaskini tersebut buat masa ini.

*KEMASKINI 9 SEPTEMBER 2014 – SONY TELAH PUN MENGELUARKAN ANDROID 4.4.4 KITKAT KEPADA SIRI XPERIA Z

Bagi pengguna Malaysia , anda boleh kemaskini Xperia ZR masing-masing ke android 4.4 Kit Kat secara manual iaitu dengan menggunakan flashtool.Apa yang perlu dilakukan ialah download official firmware android 4.4 kemudian flash.Cara ini selamat dan tidak akan merosakkan warranty phone anda.

ARTIKEL INI HANYA UNTUK SONY XPERIA ZR C5502 / C5503 SAHAJA | SILA RUJUK BAHAGIAN XPERIA Z DAN XPERIA ZL UNTUK TUTORIAL TERKINI

Bagi yang berminat untuk mengemaskini phone masing-masing ke android 4.4 Kit Kat , ikuti langkah tutorial dibawah.Pastikan anda telah pun install PC Companion dan driver Xperia ZR pada komputer masing-masing (cucuk usb Xperia ZR dan biarkan 2-3 minit bagi membolehkan driver asas diinstall).

LANGKAH PERSEDIAAN

1- Install Flashtool Driver Xperia ZR Pada Komputer. Pastikan anda menggunakan flashtool versi terbaru. (Download Flashtool) (Link Mediafire)

– Download flashtool terbaru dan install pada komputer anda.
– Buka folder flashtool tadi ( local disk C > Flashtool > Drivers > Flashtool drivers) dan install.
– Scrool ke bawah dan tick pada Xperia ZR.

– Pastikan proses install selesai sepenuhnya dan bagi pengguna Windows 8 , anda akan mengalami masalah untuk install driver2 tersebut dan cara khas perlu dibuat dimana kami akan update dalam satu artikel lain tentang bagaimana cara install drivers pada Windows 8.

KEMASKINI 30 MEI 2014 – IKUTI TUTORIAL INSTALL DRIVER XPERIA PADA WINDOWS 8/8.1 YANG TELAH KAMI SEDIAKAN.

LANGKAH UPDATE XPERIA ZR KE ANDROID 4.4 Kit Kat

– Download firmware 10.5.A.0.230 Android 4.4 dan masukkan ke dalam folder Flashtool > firmware

XPERIA ZR C5503

C5503_10.5.1.A.0.283_Customized_MEA.ftf – Link 1
C5503_10.5.1.A.0.283_Customized_MEA.ftf – Link 2

XPERIA ZR C5502

C5502_10.5.1.A.0.283_Customized_US.ftf

* Firmware C5502 boleh diinstall pada C5503 tanpa sebarang masalah.

1- Buka flashtool yang anda install tadi.
2- Klik pada simbol petir dan pilih > flashmode
3- Pilih firmware Xperia ZR yang telah dimasukkan dalam folder firmware tadi.
4- Lihat pada bahagian wipe dan tick semua option (data,cache,appslog)
5- Klik flash dan sambungkan Xperia anda pada komputer dengan cara tekan back button(volume down) kemudian cucuk kabel pada phone.
6- Tunggu proses flash selesai.
7- Reboot phone anda dan tunggu 3-4 minit bagi membolehkan phone bersedia.
8- Enjoy.

Mudah bukan? Cara ini merupakan cara manual untuk anda kemaskini phone masing-masing dan tidak merosakkan warranty phone selain boleh digunakan untuk repair/unroot phone.

Jika anda ingin ketahui lebih banyak info mengenai smartphone, rujuk bahagian kategori di bahagian sidebar blog seperti android theme , koleksi aplikasi wajib install , senarai harga terkini dan info smartphone terbaru.

Jangan lupa sertai facebook page | Twitter Youtube soleheendotcom untuk mengetahui lebih banyak informasi tips dan tutorial mengenai dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika anda menghadapi sebarang masalah.

16 COMMENTS

  1. tolong reply secepat mungkin…… adakah flashtool memerlukan root ??? kalau tidak root boleh ke kita install flashtool kepada xperia zr cc5502?

  2. saya download dari link 1 dan saya dapat .rar. maksudnya kena tukar .rar kepada .ftf ke macam mana? sebab dalam flashtool tak jumpa firmware ZR punya. thanks 🙂

  3. saya dah dapat official firmware kitkat utk xperia zr.saya download melalui OTA,tp saiznya lebih kurang 200mb je.tak berapa smooth la,byk lag:( .agak2 akan ada update lg x dr sony?

  4. HP Saya situasinya mcm ni bila Saya hidupkan ianya sampai logo Sony saja Dan mati semula Saya Cuba flash semula menggunakan flashtool Firmware Saya dpat Dari blog ni tapi bila selesai flas situasinya sama sampai logo Sony dia mati semula.. mcm mana nak baiki masalah INI ? adakah perlu unlock boot loader dahulu..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here