Adakah Smartphone Anda Menyokong Ciri-Ciri USB OTG?

Adakah Smartphone Anda Menyokong Ciri-Ciri USB OTG? | Pertanyaan yang sering bermain di minda kebanyakkan pengguna smartphone adalah samada smartphone mereka menyokong ciri-ciri USB OTG ataupun tidak.Terdapat beberapa cara mudah untuk mengetahui samada ciri-
ciri ini terdapat pada smartphone android anda.

Secara ringkasnya , sokongan USB OTG merupakan satu ciri dimana smartphone atau tablet anda menyokong fungsi peranti USB disambungkan kepada smartphone samada pendrive , keyboard , mouse dan lain-lain(termasuk game controller!) .Ini akan membenarkan peranti-peranti tersebut digunakan pada smartphone masing-masing.

Kebanyakkan smartphone baru di pasaran disertakan sekali dengan ciri-ciri ini antaranya siri smartphone Sony Xperia , HTC , Samsung dan beberapa tablet lain.Namun jika anda ragu-ragu samada ianya benar-benar menyokong USB OTG , fungsi tersebut boleh di semak menggunakan aplikasi USB OTG Checker yang boleh di download secara percuma di Google Play.Anda hanya perlu install aplikasi tersebut dan tekan butang Check dan ia akan memberitahu samada smartphone menyokong USB OTG atau tidak.

Untuk menyambungkan pendrive pada smartphone menggunakan fungsi ini , anda memerlukan file manager yang menyokong fungsi browse usb seperti ES File Manager ataupun file manager khas untuk USB OTG seperti OTG Disk Explorer.

DOWNLOAD USB OTG CHECKER

  •  
  •   
  •   
  •  
  •  
  •  

13 COMMENTS

  1. Bro, kalau connect usb otg ni dgn cable HDMI, boleh ke tengok vid dari phone saya ke tv? cth: phone -> usb otg -> HDMI cable -> TV boleh ke?

  2. Slm..nk tanya pasal usb to usb cable mula2 boleh pakai…selepas beberapa bln ia tidak boleh pakai.tak boleh connect …boleh tahu apa problem tak.tk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here