Cara Downgrade Xperia P Ke Android 4.0 ICS

Cara downgrade Xperia P ke android 4.0 ICS sebenarnya agak mudah untuk dilakukan iaitu dengan menggunakan flashtool.Kemaskini android 4.1 Jelly Bean pada xperia P dikatakan mempunyai banyak masalah seperti lag dan juga berat menyebabkan ramai pengguna memilih untuk kembali kepada gingerbread yang lebih stabil dan kurang lag.

 photo xperia-p-red-486x489_zps4927eacb.png

Bagi yang berminat untuk kembali ke android 4.0 ICS anda boleh ikuti langkah-langkah mudah dibawah ini :

CARA DOWNGRADE XPERIA P KE 4.0 ICS

1- Download flashtool dan install pada komputer anda.[Download] 2- Download firmware 4.0 ICS.[Download] 3- Copy firmware tadi dan masukkan ke dalam folder flashtool yang telah diinstall tadi.[ C : Flashtool > firmware] 4- Offkan phone anda dan buka flashtool [Pilih flashtool yang bersesuaian dengan pc anda samada 64bit atau 32] 5- Pada flashtool tadi, pilih anak panah petir kemudian pilih flashmode.
6- Pada senarai firmware di flashtool, pilih firmware xperia P tadi dan klik ok.
7- Sambungkan phone anda dengan tekan volume down > jangan lepaskan > terus sambung kabel phone.
8- Jangan sesekali gerakkan wayar atau pegang phone ketika proses berjalan.
9- Tunggu sehingga proses flash selesai.
10- Done dan enjoy.

Pertama kali phone dihidupkan ia berkemungkinan akan mengambil masa sekitar 4-5 minit, jadi harap bersabar.Phone anda akan memberitahu bahawa terdapat update untuk phone tersebut.Abaikan sahaja.

Jangan lupa sertai facebook page | Twitter | Youtube soleheendotcom untuk mengetahui lebih banyak informasi tips dan tutorial mengenai dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika anda menghadapi sebarang masalah.

KLIK LIKE TWEET DAN G+ SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here