Cara upgrade xperia x8 : rom XpeOS merupakan sebuah rom yang di port kan daripada JoyOS , sebuah OS yang mempunyai antaramuka seperti iOS akan tetapi ditambah dengan beberapa tweaks bagi memantapkan lagi prestasi rom tersebut.Dalam versi kali ini, TeamMex menggunakan kernel Yuki-02 yang mana rom XpeOS ini di optimasikan sepenuhnya untuk kernel tersebut.
CARA-CARA INSTALL
1- Pastikan anda dah unlocked bootloader xperia x8 masing-masing.
[Tutorial Mudah Unlocked Bootloader Xperia X8]
2- Download file rom dan masukkan dalam memori kad.[Download]
3- Flash kernel yang anda suka.
[Download nAa-14]
[Download Yuki Kernel]
[Tutorial Mudah Cara Flash Kernel Pada Xperia X8]
4- Selesai flash kernel, on kan phone dan sebaik sahaja logo nAa keluar tekan back banyak kali sehingga cwm-recovery keluar.
5- Pilih full wipe/wipe data kemudian wipe cache.
6- Flash /install rom tadi dengan cara install custom zip > choose from sdcard > pilih rom tadi.
7- Reboot dan enjoy XpeOS pada phone anda.
Jangan lupa sertai facebook page | Twitter | Youtube soleheendotcom untuk mengetahui lebih banyak informasi tips dan tutorial mengenai dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika anda menghadapi sebarang masalah.
KLIK LIKE TWEET DAN G+ SHARE
p/s – Tahukah anda, komen terbaik dan terbanyak bulanan akan mendapat TOP UP PERCUMA bernilai RM10 dari kami di soleheendotcom? Rajin kan diri anda untuk memberi komen | like | tweet artikel kami 🙂