Cara Upgrade Xperia X8 : Rom GingerXperiaRay V006

0
287 views
views
Cara Upgrade Xperia X8 : Rom GingerXperiaRay V006 , sebuah rom yang dibangunkan berdasarkan rom minicm7 ditambah dengan beberapa “tweaks” bagi memantapkan lagi performance yang ada pada rom tersebut.Menggunakan Xperia Home Launcher sebagai launcher utama rom ini kelihatan agak menarik serta sangat laju.Berbeza dengan rom asal iaitu minicm7 yang agak berat selepas diinstall untuk pertama kali tetapi semakin stabil setelah beberapa lama.Tak banyak perbezaan antara rom GingerXperiaRay_V006 ni dengan rom minicm7 ataupun dengan rom lain.Aku masih belum berkesempatan untuk mencuba sepenuhnya performance yang ada pada rom ni.Tak rugi untuk dicuba.

Bagi yang berminat boleh korang boleh ikut tutorial dibawah :

LANGKAH-LANGKAH INSTALL :

1- Rom ini memerlukan korang untuk unlocked bootloader terlebih dahulu dan flash kernel nAa terbaru.Pastikan korang dah pun unlocked bootloader pada xperia x8 masing-masing.
[Tutorial Mudah Cara Unlocked Bootloader Pada Xperia X8] 2- Download rom GingerXperiaRay_V006 dan google apps kemudian masukkan kedalam memori kad.
[Download rom] [Dowload google apps] 3- Flash kernel nAa-14.
[Download kernel nAa-14] [Tutorial Mudah Flash Kernel Pada Xperia X8] 4- Selesai flash kernel tersebut, on kan phone masing-masing dan tekan butang back berulang kali sebaik sahaja logo nAa muncul.Tekan sehingga cwm-recovery muncul.
5- Pada cwm-recovery , pilih wipe data/full wipe kemudian wipe cache.
6- Selesai wipe data dan wipe cache, flash/install rom tadi dengan cara “install custom zip > choose from sdcard > pilih rom tadi”
7- Lepas install rom, jangan lupa flash google apps.
8- reboot dan enjoy.

Jangan lupa sertai facebook page soleheen[dot]com untuk lebih banyak tutorial tips serta informasi dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika ada sebarang masalah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here