Cara Upgrade Xperia X8 : Rom GingerSony V04

0
260 views
views
Beberapa hari yang lepas aku pernah menulis tentang rom GingerSony iaitu bagi versi 02 dan juga 03.Tak berapa lama selepas tu pembangun nya iaitu Vınce dah pun keluarkan versi terbaru rom tersebut iaitu versi 04.Antara perubahan yang dilakukan :

*Added Aroma Installer / ICS Style
*Fixed sensors bugs
*Replace LauncherPro to Xperia S launcher
*Added Beats audio / Working DSP
*Modified Music Player looks
*Removed Gallery3D
*Added QuickPic as default
*Added Xperia S Theme Transparent V010
*Removed Useless Apps
*More optimizations for alfs
*Improved scolling/flinging
*Improved Performance
*Added some tweaks in build.prop for better performance
*Fixed Proximity Sensors??
*Better RAM and CPU Management
*New GingerSony Wallpaper
*Some Fixes from V03

 Buat pengetahuan korang rom ni mendapat rating 5 bintang dari pengguna berikutan performance mantap yang ditunjukkan.Bagi yang berminat korang boleh ikut langkah-langkah proses install dibawah :

LANGKAH-LANGKAH INSTALL ROM

1- Pastikan korang dah pun unlocked bootloader [rom ni hanya untuk pengguna yang dah pun unlocked bootloader phone masing-masing]

2- Download rom GingerSony dan masukkan kedalam memory kad.
     [DOWNLOAD]
3- Flash kernel nAa terbaru iaitu kernel nAa-14.
    [Download Kernel nAa-14]
4- Selesai flash kernel, on kan phone masing-masing dan sebaik sahaja logo nAa keluar, tekan butang back banyak kali sehingga cwm-recovery muncul.
5- Pilih Wipe Data/Factory reset kemudian Wipe Cache.
6- Flash /install rom tadi dengan menggunakan cara “install custom zip>choose from sdcard>pilih file rom tadi.

7- Reboot dan enjoy.

Pembangunnya iaitu Vınce telah mengesyorkan supaya beberapa perubahan dilakukan bagi mengelakkan masalah dari berlaku antaranya :

– Melakukan Overclock pada system menggunakan tetapan 245mhz to 748mhz dan tetapkan kepada CPU-SMARTASSV2 untuk performance yang lebih baik.

Jangan lupa sertai facebook page soleheen[dot]com untuk lebih banyak tutorial serta tips dunia android ataupun bertanya soalan kepada krew kami jika terdapat sebarang masalah.

Facebook Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here