Cara Root SE Xperia Pro MK16i

Cara Root Xperia Pro MK16i kini lebih mudah dengan adanya software root android di reka bagi memudahkan proses root.Xperia Pro MK16i merupakan smartphone Xperia siri 2011 dan antara yang terawal diperkenalkan pada tahun tersebut.Didatangkan dengan android 2.3 Gingerbread yang mana kemudiannya menerima kemaskini android 4.0 ICS secara rasmi dari Sony.

 photo sony-ericsson-xperia-pro-1_zpsd0a80b31.jpg

Antara cara mudah untuk root smartphone tersebut ialah dengan menggunakan cara One Click Root.Bagi anda yang berminat untuk cuba, boleh ikuti langkah-langkah root dibawah :

CARA -CARA ROOT XPERIA PRO MK16i

1– Pada phone anda, pergi ke
settings > Security > Mark “Unknown sources”
Settings > Developer options > Mark USB debugging
Settings > Xperia > connectivity > USB connection mode > select MSC mode [Bagi yang tiada abaikan] 2– Pastikan segala driver phone telah pun diinstall pada komputer masing-masing.Sambungkan phone pada komputer dan biarkan selama 3-4 minit bagi membolehkan driver phone diinstall sepenuhnya.
3– Download file root di bawah dan extract pada komputer.[Download] 4– Sambungkan phone dan buka software root tersebut dan anda akan nampak option untuk root.
5– Tekan root dan tungggu sehingga proses selesai.Tahniah anda berjaya root Xperia Pro masing-masing.

Untuk tahu samada phone berjaya di root atau tidak anda lihat pada senarai aplikasi di menu dan cari aplikasi superuser, jika ada itu bermaksud anda berjaya root.Anda boleh juga check menggunakan aplikasi Root Checker, download dari Google Play dan check.

Ingin tahu lebih banyak info tips dan tutorial mengenai android smartphone ?

Jangan lupa sertai facebookpage | Twitter Youtube soleheendotcom dan anda juga boleh bertanyakan soalan kepada krew kami jika menghadapi sebarang masalah.

KLIK LIKE TWEET DAN G+ SHARE

p/s – Tahukah anda, komen terbaik dan terbanyak bulanan akan mendapat TOP UP PERCUMA bernilai RM10 dari kami di soleheendotcom? Rajin kan diri anda untuk memberi komen | like | tweet artikel kami 🙂

  •  
  •   
  •   
  •  
  •  
  •  

3 COMMENTS

  1. Hahaha.. terima kasih admin. kelakar bila seharian saya berhempas pulas, 2 3 kali brick + reflash stock rom, rupa-rupanya ada oneclickroot ni.. sangat senang.. haaa sekarang saye boleh tidur dengan aman.. terima kasih admin!

  2. Betul kata saudara Khairul, memang efektif & cepat rooting cara macam ni. Proven by first timer rooter! Thank you very much team Soleheen!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here