Cara Upgrade Xperia X8 : Rom GingerDX V31B nAa / Alfs Kernel

3
962 views
views

Cara Upgrade Xperia X8 : Rom GingerDX v31b nAa / Alfs Kernel sebuah rom xperia x8 yang paling terkenal dan stabil.Baru-baru ini, team GingerDX telah pun mengeluarkan versi terbaru rom tersebut dimana beberapa perubahan kecil dilakukan bagi menyelesaikan beberapa isu pada rom tersebut.

Antara perubahan yang dilakukan oleh TeamFun dalam versi 31B ini ialah :

v031b (11-03-2013): hotfix release

  • updated Ring Locker to show the time correctly
  • JellyBean theme updated (USB mounting)
  • updated Polish translation

gingerdx 31

Bagi anda yang berminat boleh ikuti langkah-langkah install di bawah:

CARA-CARA INSTALL

PENGGUNA  NAA KERNEL

1- Pastikan anda telah unlocked bootloader phone masing-masing.
[Tutorial Cara Unlocked Bootloader Xperia X8] 2- Download rom serta gapps dan masukkan ke dalam memori kad.
[Download Rom] [Download Gapps] 3- Flash kernel nAa-14.
[Download nAa-14] [Tutorial Cara Flash Kernel Pada Xperia] 4- Selesai flash, on kan phone dan tekan back berulang kali sehingga cwm-recovery muncul.
5- Pilih wipe data kemudian wipe cache.
6- Install rom GingerDX tadi [install custom zip > choose from sdcard] 7- Install Gapps.
8- Reboot dan enjoy.

PENGGUNA ALFS KERNEL

1- Pastikan anda telah unlocked bootloader phone masing-masing.
[Tutorial Cara Unlocked Bootloader Xperia X8] 2- Download rom, gapps serta libsensor patch dan masukkan ke dalam memori kad.
[Download Rom] [Download Gapps] [Download Libsensor Patch] 3- Flash kernel Alfs v09c
[Download kernel Alfs] [Tutorial Cara Flash Kernel Pada Xperia] 4- Selesai flash, on kan phone dan tekan back berulang kali sehingga cwm-recovery muncul.
5- Pilih wipe data kemudian wipe cache.
6- Install rom GingerDX tadi [install custom zip > choose from sdcard] 7- Install libsensor patch.
7- Install Gapps.
8- Reboot dan enjoy.

Aku lebih mengesyorkan supaya pilih kernel nAa kerana ianya lebih mudah.Mungkin terdapat beberapa perbezaan kecil dari segi restasi rom mengikut jenis kernel yang digunakan namun ianya bukan satu masalah besar.Cuma pilih yang dirasakan senang untuk digunakan.

Jangan lupa sertai facebook page | Twitter | Youtube soleheendotcom untuk mengetahui lebih banyak informasi tips dan tutorial mengenai dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika anda menghadapi sebarang masalah.

KLIK LIKE TWEET DAN G+ SHARE

p/s – Tahukah anda, komen terbaik dan terbanyak akan mendapat “sesuatu” dari kami di soleheendotcom? Rajin kan diri anda untuk memberi komen | like | tweet artikel kami 🙂

3 COMMENTS

  1. aq dah try semua bnda kat atas tapi knapa x mnjadi…dia kluar naa freedom ja tapi x msuk dlam phone phone dan asyik restart

  2. wifi,bluetooth,hotspot .usb driver berfungsi tak? sebelum ni aku test mini cm7 tapi wi fi ,bluetooth cable usb tak berfungsi ..ia tulis kat situ error kenpa erkk??

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here