Cara Upgrade Samsung Galaxy S Advance I9070 Ke Android 4.1 Jellybean

52

Cara Upgrade Samsung Galaxy S Advance I9070 Ke Android 4.1 Jellybean, mungkin ramai antara anda yang tahu mengenai berita bahawa samsung telah pun mengeluarkan kemaskini Android 4.1 Jellybean kepada Samsung Galaxy S Advance bermula pada awal Januari 2013 yang lalu.Malangnya, sehingga kini hanya Russia yang menerimanya melalui OTA dan juga kies.Bagi negara lain anda perlu menunggu sedikit masa lagi memandangkan kemaskini tersebut dikeluarkan secara berperingkat.

samsung-i9070-galaxy-s-advance jellybean update

Bagi anda yang tidak sabar menunggu kemaskini rasmi bagi Malaysia, apa yang boleh dilakukan ialah flash firmware Russia pada phone masing-masing.Untuk anda yang berminat boleh ikuti tutorial upgrade samsung galaxy S Advance ke android 4.1 Jellybean.

 

LANGKAH PERSEDIAAN

1- Download firmware adnroid 4.1 Jellybean dan extract dalam 1 folder kemudian letak di desktop. (Download)
2- Download Odin 3.07 dan extract pada desktop. (Download)
3- Pastikan anda telah backup segala perkara penting seperti Contact / Mesej.

LANGKAH UPGRADE

1- Offkan phone masing-masing.
2- Masuk ke download mode dengan cara tekan butang home + volume down + power secara serentak sehingga download mode keluar.
3- Buka Odin 3.07 tadi dan sambungkan phone anda.
4- Tunggu sehingga phone tersebut di detect oleh Odin.Kotak ID:COM akan berwarna kuning apabila phone berjaya dikesan.
5- Lihat pada Odin, anda akan nampak bahagian PDA, klik PDA kemudian pilih file “HOME_I9070XXLPZ_I9070SERLPZ_660490_REV00_user_low_ship.tar.md5″.
6- Jangan ubah apa-apa setting pada Odin, dan pastikan anda tidak tick pada Re-Partition.
7- Tekan start pada bahagian atas dan tunggu sehingga proses selesai.
8- Perkataan “PASS” akan keluar sebaik sahaja proses selesai dan itu bermaksud anda telah berjaya.

LANGKAH PERSEDIAAN SELEPAS INSTALL ANDROID 4.1 JELLYBEAN

1- Offkan phone anda (cabut bateri dan masukkan balik)
2- Masuk ke mode recovery dengan cara tekan butang home + volume up + power secara serentak.
3- Anda akan nampak pilihan Wipe data/factory reset dan wipe cache.
4- Pilih wipe data kemudian wipe cache.
5- Reboot phone setelah selesai proses diatas.

Done! Mudah sebenarnya.Harus diingat, selepas pertama kali reboot phone mungkin akan mengalami sedikit lag dan berat.Cuba reboot sekali lagi dan enjoy.

Jangan lupa sertai facebook page soleheendotcom untuk mengetahui lebih banyak maklumat tips dan tutorial dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika anda menghadapi sebarang masalah.

klik Like | Tweet | G+ Share

KONGSIKAN PENDAPAT ANDA.MULAKAN DISKUSI

Share.

52 Comments

  1. Thanks for the guide. Telah berjaya upgrade dari 2.3.6 to 4.1.2 walaupun terkejut sekejap selepas buat wipe data and cache sebab terus keluar bahasa Russia. Anyway, nak tanya kenapa kita pelu lakukan prosess wipe data & cache sedangkan phone telah boleh digunakan selepas upgrade melalui ODIN telah selesai? dan soalan 2 – apakah sudah ada upgrade ke 4.2? TQ

  2. salam,klau dia kluar benda mcm nih,nk buat mcm ya? dia kluar fail…
    SetupConnection..
    Initialzation..
    Set PIT file..
    DO NOT TURN OFF TARGET!!
    Can’t open the specified file. (Line: 2564)

  3. assalam….
    pc xleh detect phone laa bila masuk kat downloading mode…naper eh???
    dalam keadaan biasa pc bleh plak detect phon,,,macam kalau nak transfer lagu,gambar atau fail lain bleh jer,,,,
    tapi bila nak upgrade samsung advance aku nie ke jellybean,masuk mode downloading,,pc terus x dapat detect phone,,,ader yang tak kene ker kat setting phone,,,tolong jawab >>>

  4. Mohamad Azri on

    salam..saya tidak berjaya untuk membuat langkah selepas install jellybean. tidak dpt msk mode recovery dan tidak dpt lgsg line celcom..kenapa ye?

  5. Complete(Write) operation failed.
    All threads completed. (succeed 0 / failed 1)

    kluar msg kt atas ni.. knp ye bro

    • Kena pastikan driver dah fully install dekat komputer..cara paling senang, install KIES kemudian sambungkan phone dan biar untuk 3-4 minit untuk bagi laluan driver diinstall.

  6. Saya dah Upgrade ikut arahan.. dan saya dh pakai tapi slow, knp ye? dah buat dah semua. On Wechat pun hang, lpas tu Ram dia dah bertambah? jadi 625mb gitu, kalau ikut lama 500mb je :)

  7. salam bro…dah bt semua n dah pas n dah reboot pun..masalahnya sekarang nie hp sangkut kt logo samsung jer dari td..nk bt mcm na bro…tolong saya bro…

  8. salam,
    mahu tnya ni,,knpe ya,?
    selepas kita upgrade version 2.3.6 to 4.1.2 jellybean,,sejak sekrang slow semua lh,kite nak buka apps,,
    nak chattngpun tak laju,,boleh minta tutorialnya tak biar tak macam tu lgi lha,,

    thank

  9. ok,thanks very much…
    samsung sye allahmdllh dah ok sikit dah,,
    dia macam tak slow sngat,,

    saye nak tnya lgi ni..
    knpa ye battery nya cepat habis gt-i9070 version 4.1.2 jellybean sye ne,,
    ade tutorial lgi tak,,camne nak buat biar tak boros sngat bettery

TINGGALKAN KOMEN ANDA