Tutorial Penuh Cara Root Dan Upgrade Xperia X8

75

Untuk sesi android kali ni aku akan ajarkan cara-cara nak update xperia x8 ke android 2.3 gingerbread secara mudah dan secara tutorial penuh.Tutorial ni dibuat bagi yang tak biasa dan juga bagi memudahkan lagi kaum perempuan untuk upgrade xperia masing-masing.

CARA ROOT XPERIA 2011 2012

Untuk upgrade ke 2.3 gingerbread ada 3 peringkat mudah iaitu:

1-Root

2-Install Xrecovery

3- Install rom.

LANGKAH PERTAMA : ROOT :

YouTube: please specify correct url

1- Check baseband dan pastikan hujung dia berakhir dengan 015

2- Download net framework ni dan install pada komputer [DOWNLOAD]

3- Download pc companion dan install pada komputer [DOWNLOAD]

4- Buka pc companion dan kemudian sambungkan x8 tunggu 2 3 minit untuk membolehkan driver di install…kemudian cabut phone balik.

5- Pada phone pergi ke setting > application dan tick kan unknown resources dan tick kan pada USB Debugging.

6- Download superoneclick kemudian extractkan ke desktop. [DOWNLOAD]

7- Buka superoneclick.exe..sambungkan x8 ke komputer dan pilih charge phone!.

8- Tekan root..klik yes je..tunggu sehingga selesai.

9- Restart phone.

10- Ok selesai proses untuk root xperia x8 korang.

*  Gagal proses root? baca apa kesilapan anda di entri Kesilapan Ketika Update Xperia X8 | soleheen D

LANGKAH KEDUA : INSTALL XRECOVERY

1- Download x8rooting tool..kemudian extract dan masukkan ke dalam memory card.[DOWNLOAD]

2- Install root explorer gunakan app installer ataupun file manager untuk cari file root explorer.

3- Buka root explorer dan pergi ke bahagian sdcard cari 3 benda yang telah dimasukkan dalam memory card tadi [chargemon-busybox-xrecovery]…copy 3 file tu dengan cara tekan button menu¬† dan pilih multiselect kemudian select 3 file tadi tu dan copy.

4- Bila dah copy..tekan MOUNT kemudian pergi ke bahagian system > bin dan pastekan dalam bahagian bin.

5- Restart phone anda dan bila keluar perkataan sony ericsson…tekan butang back banyak kali sehingga keluar gambar android.

6- Pilih reboot phone [tekan butang tengah]…ok selesai step kedua : install xrecovery.

LANGKAH TERAKHIR : INSTALL ROM BARU

1- Backup contact anda dengan cara pergi ke contact..tekan menu dan pilih export to sdcard.

2- Download custom rom xperia x8 [Lihat Senarai Rom Xperia X8]

3- Tanpa perlu extract masukkan file tadi kedalam memory card

4- Masuk mode xrecovery dengan cara restart phone dan bila keluar tulisan sony ericsson tekan butang back banyak kali…

5- Pergi ke bahagian install custom zip..kemudian pilih choose from sdcard..pilih file tadi dan tekan install…tunggu sehingga selesai.

6- Bila dah selesai install…pergi ke bahagian factory reset dan tekan yes untuk delete all user data.

7- Reboot phone…ok selesai dan anda telah pun berjaya upgrade xperia x8 ke android 2.3.7 GingerBread…Enjoy your new xperia x8.!

 

NOTA KAKI :-

- Upgrade xperia x8 ke android 2.3 ni akan menyebabkan segala data seperti mesej..contacts..aplikasi dan games akan hilang..so sangat penting untuk anda buat backup dulu..untuk backup, memadai hanya dengan backup contacts sahaja sebab itu paling penting.cara backup aku dah ajar pada step atas.

- Jika anda mengalami masalah mungkin ia disebabkan tersilap langkah dan untuk tahu apa masalah yang berlaku anda boleh baca pada entri Kesilapan Ketika Update Xperia X8 | soleheen D

- Risiko paling utama..bagi pengguna celcom kemungkinan mms korang xkan berfungsi…untuk cara penyelesaian sila rujuk entri [UPDATED] Cara Setting APN Celcom 3G dan MMS pada Android

- Jika korang gagal dan phone korang rosak jangan risau korang boleh repair sendiri menggunakan SEUS…sila rujuk entri Restore System Xperia X8 Guna Sony Ericsson Update Service

- Selain daripada rom stornmix v2.0 ,masih terdapat banyak rom yang sangat menarik untuk dicuba, aku dah pun senaraikan rom-rom tersebut pada entri Update Xperia x8 | Senarai Rom Xperia X8

- Ada dua cara untuk install custom yang anda boleh belajar pada entri Tutorial Cara Tukar Rom Xperia x8

- Ada pertanyaan?…silajoin facebook page soleheen.com untuk bertanyakan apa-apa soalan..kami sedia membantu dari A sampai Z.

- Anda sangat dialu-alu kan untuk komen dan juga like post serta share kan.

Share.

75 Comments

  1. bro pas kite wt sume yg kt ats2..format hp..pas2 kena root blek ke??aq da cube root skli g da tick dua2 tpi time smbgkn hp ke pc xkua yg suh plih charge phone..time pkai rom ori ok jew..

  2. salam. .nk tya. .npa ye sya nk cri xrecovery,busybox dn chargemon tp cuma ada xrecovery dn busybox. . .xda chargemon. .pas2 sya nk copy da p system. . .dapt copy 2 bnda tu jak. . . .

  3. rooting proses tu mmg lama ya?bila dah minimize oneclick, pastu buka balik window dia kosong je..tgh proses ke, dah ‘hang’?

  4. dah sampai stage 3 ni..tapi bila dah masuk dalam xrecovery and dah try to install rom, kluar installation aborted..knp?

  5. bro aku failed step 2.bila nak copy pi system – bin dia cakap cannot copy because the file system is read-only..mcm mana tuh yek ?

  6. soleheen, anrdoid xpria sy udah di upgrade 2.3.7 gingger bread, saya mau root spy bisa pke memory 16gb, dan gak ribet hapus2 chace aplikasi,, cara simpel ny gmn yah?? terimakasih,..

  7. soleheen mcm mna maw paste xrecovery tu? sy xble paste d bin. system xbenarkan. “paste here (writable:no)” ??? amcm la tu? huuh. Nway, tx kay. :)

  8. masa nak flash sony x8, hardbrick…sedeynye….so cmne bro??waktu nak flash tu, kite kena tggu smpi driver kene install ke? ssh benar ya.

  9. erm. soleheen. Makasih kay. dah siap dah. berkesan. kalau nak upgrade ke android lg tnggi, android ape yg sesuai? thanks..

  10. mau tnya nie,klu guna superoneclick tu lpas tu lma nak tnggu ‘shell rooting device..-step #5 waitfordevice’ lpas tu superoneclick not responding,pe nak buat lgi?nak tnggu je?

  11. hi…tq utk tutorial..so far proses upgrade berjaya..tp kenapa SD card tak boleh detect slps selesai install rom baru? sy try 2x dari proses root hingga install rom still SD card x blh detect.

  12. askum bro soleheen..nak tanya ckit ni bleh x klo nak upgrade xperia x10 mini pro ke ice cream sandwich.? :) klo bleh tlong la bgi tutorial ckit :p

    • taip file di google n download..dan exkrat ke memory kad..tak perlu buat folder..pas tu koe buka file manager di hp korang..cari xrecovary folder..di dlm nya ada explore.apk..pas tu klik open to install..pas install..koe buka explore td..dan cari 3file..dan copy ke system bin

  13. Salam Bro,

    Saya follow semua step dan berjaya, sampai la masa nak reboot lepas install rom, dia jadi stuck kat Sony Ericsson lama. So saya guna SEUS, berjaya asal balik dan saya try lagi sekali, dengan teliti supaya tak tertinggal apa langkah, pun sama jugak.
    Adakah rom yang saya ambik tu problem? Saya ambik Ginger JHv5.

    Tolong ya bro. TQVM

    • kena pastikan rom tu compatible dengan stock kernel atau tak..kalau belum unlocked bootloader aku rekemen kan guna rom gingerdx v30 stock kernel / zencefil stock kernel

  14. Pingback: Tutorial Root Xperia X8 - SOLEHEENDOTCOM | SOLEHEENDOTCOM

TINGGALKAN KOMEN ANDA