Cara Upgrade Xperia X8 Ke Android 4.1 : Rom SevenBean

3
703 views
views
Sevenbean sebuah rom milik Pisculishi yang turut membangunkan rom ZenceFil v6.Sevenbean merupakan rom yang menggunakan Cyanogenmod 10 sebagai asas iaitu android 4.1 Jellybean.

 Menurut Pisculishi beliau menggabungkan Minicm10 Nightly dengan Xperia Mini source code untuk menghasilkan rom tersebut dan menggunakan kernel nAa JB sebagai kernel utama.

Antara ciri-ciri asas yang terdapat pada rom tersebut :
New Xperia JB Style
Walkman Music Player
Added sh tweaks
Walkman Bootanimation
New sounds
SEMC stock keyboard
Miui File Explorer
Sony SX Launcher
Added Some Widgets
 Tweak settings
Xperia S Theme..
Google Dns.
Build Tweaks..
Latest Aroma Installer from Zencefil Rom
Untuk pengetahuan anda rom Xperia X8 yang berasaskan cynogenmod 9 dan juga 10 kesemuanya masih belum beberapa stabil dan masih terdapat beberapa bugs yang mungkin anda akan alami ketika menggunakan rom tersebut.Risiko untuk mencubanya terletak pada anda sendiri.
Bagi yang berminat anda boleh ikuti langkah-langkah install dibawah dan sila berhati-hati untuk mengelakkan dari sebarang masalah berlaku ketika proses berjalan.

CARA-CARA INSTALL 

1- Pastikan anda dah pun unlocked Bootloader xperia x8 masing-masing.
2- Download rom Sevenbean dan juga google apps kemudian masukkan ke dalam memori kad.
    [Download rom]
3- Flash kernel nAa-JB terbaru.
    [Download nAa-JB]
4- Selesai flash kernel tersebut, on kan phone anda.Sebaik sahaja logo nAa keluar, tekan button back berulang kali sehingga cwm-recovery keluar.
5- Pada cwm-recovery, pilih wipe data dan wipe cache.
6- Kemudian pergi ke bahagian mount & storage dan pilih format system,kemudian format data dan terakhir format cache.Penting!
7- Install rom tadi dengan cara install custom zip > choose from sdcard.
8- Selesai install rom, install pula gapps-JB menggunakan cara yang sama seperti install rom tadi.
9- Reboot dan enjoy android 4.1 pada xperia x8 anda.
Aku masih belum berkesempatan untuk mencuba rom ini.CM10 masih mengandungi beberapa bugs yang anda akan alami memandangkan ianya masih belum berapa stabil buat masa ni.
Jangan lupa sertai facebook page soleheen[dot]com untuk lebih banyak tips dan tutorial mengenai android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika anda menghadapi sebarang masalah.

3 COMMENTS

  1. assalamualaikum.. sebelum ini sy mggunakn flash kernel naa-14, android version 2.3.7 minicm7 shakira.kemudian sy nk tukar kepada jelly bean 4.1…kenapa setelah flash kernel naa jb. x boleh nk pegi ke mod recovery?? yg tekan butang back banyak kali tu.. tp fon sy still x leh.. cume kluar naa jb tu je.. pastu die restart balek bnda yg same. x boleh nak pegi ke mod xrecovery tu… mcm mne jln penyelesaian die ye?? please??

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here