Cara Upgrade Xperia X8 : Rom GingerZaraki V10 Final

0
437 views
views
GingerZaraki sebuah rom milik RohinZaraki kini dah pun mencapai versi terakhirnya iaitu V10.Dalam versi terakhir ini beberapa perubahan dilakukan bagi memastikan ia sentiasa berada dalam prestasi terbaik dan sesuai untuk kegunaan seharian.
Antara perubahan yang dilakukan oleh pembangun ialah :
-Latest MiniCM Nightlies (10th Octboer)
-Fixed FM Radio
-Fixed Gallery
-Removed a lot of crap from the ROM (init.d, hw_config.sh, sysctrl, build.prop)
-Fixed Camcorder
-New Icon for Profiles in Settings (System Theme)
-Restored backuptool.sh in system/bin (was causing various errors)
-Updated Xperia S launcher to 9.2c
-Centre clock in statusbar by default
-Updated ad-blocker hosts
Buat masa ni aku masih belum berkesempatan untuk mencuba rom tersebut bagi melihat prestasi yang ada.Bagi yang berminat untuk guna rom GingerZaraki ni korang boleh ikut langkah tutorial di bawah ni.

CARA-CARA INSTALL 

1- Pastikan korang dah unlocked bootloader xperia x8 masing-masing.

    [Tutorial Mudah Unlocked Bootloader Xperia X8]2- Download file rom dan masukkan dalam memori kad.
    [Download]3- Flash kernel nAa terbaru.
    [Download nAa-14]    [Tutorial Mudah Cara Flash Kernel Pada Xperia X8]4- Selesai flash kernel, on kan phone dan sebaik sahaja logo nAa keluar tekan back banyak kali sehingga cwm-recovery keluar.
5- Pilih full wipe/wipe data kemudian wipe cache.
6- Flash /install rom tadi dengan cara install custom zip > choose from sdcard > pilih rom tadi.
7- Reboot dan enjoy GingerZaraki pada phone anda.

Bagi yang dah cuba rom ni korang boleh kongsikan pandangan mengenainya di ruang komen.Untuk pengetahuan RohinZaraki ialah pembangun dari Malaysia dan masih berumur belasan tahun.Hebat bukan?

Jangan lupa sertai facebook page soleheendotcom untuk lebih banyak informasi tips dan tutorial dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika menghadapi sebarang masalah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here