Cara Upgrade Samsung Galaxy Y : Rom JELLYBLAST V3.0.3

2
Jellyblast sebuah rom yang paling terkenal untuk Samsung Galaxy Y dan sehingga kini jumlah download bagi rom tersebut dah pun mencapai sebanyak 50,000 kali.Satu jumlah yang amat besar sebenarnya.Rom ini juga antara rom yang paling mendapat perhatian kerana antaramuka nya yang sangat menarik.Untuk versi lama korang boleh rujuk artikel Rom Jellyblast V3.

Untuk kemaskini terbaru rom ini antara perubahan yang dilakukan ialah :

Totally Jelly Bean themed.
Jelly Bean live wallpaper.
Tons of beautiful wallpapers.
New ICS themed file explorer.
Themed CHROME browser.(Lightning fast!!!!)
New ICS/JB messaging app.
New ICS/JB keyboard.
New Jelly Bean bootanimation.
Includes full fledged office suite.
More transparent status bar!!! (If you want Next2ICS 1.0 status bar only then flash the second zip..else no need..)
The stable edition does not include swype to remove notifications, but has a “CLEAR BUTTON” which does the same job with a single click.
JELLY BEAN LOCKSCREEN.
Fixed all bugs in 1.0!!!
Enjoy!!!

CARA-CARA INSTALL

Bagi yang berminat untuk install rom ni korang boleh ikut langkah-langkah install dibawah :

Pengguna Baru :

1- Pastikan korang dah root masing-masing.
    [Tutorial Mudah Cara Root Samsung Galaxy Y]2- Lihat langkah ketiga.

Pengguna Lama :

1- Bagi sesiapa yang sedang menggunakan custom rom pada Galaxy Y masing-masing, korang perlu format semula phone korang bagi memastikan phone tersebut menggunakan stock kernel [kernel asal samsung].
[Tutorial Mudah Cara Format Samsung Galaxy Y]2- Selesai format phone korang, root balik phone tu.kemudian lihat langkah 3.
[Tutorial Mudah Cara Root Samsung Galaxy Y]

3- Selesai root phone masing-masing,download rom tersebut dan masukkan kedalam memory kad.
    [Download]4-Download cwm-recovery dan masukkan dalam memori kad.
    [Download]5- Offkan phone dan masuk ke dalam mode recovery dengan cara tekan button home + volume up + power button secara serentak.
6- Pergi ke “install update.zip > pilih file cwm-recovery dan install.
7- Pada cwm-recovery tersebut, pastikan korang wipe data/factory reset kemudian wipe cache.
8- Pergi pula ke bahagian advance dan pilih wipe dalvik cache.
9- Selesai proses diatas,install rom tadi dengan cara “install custom zip > choose from sdcard > pilih rom tadi dan install.
10- Selesai proses install, reboot phone korang dan enjoy rom baru tersebut.

p/s- reboot pada kali pertama akan mengambil sedikit masa,Jadi sila jangan gelabah dan tunggu sehingga proses selesai.

Rom ini menarik dan tak rugi untuk korang cuba pada phone masing-masing.Sertai facebook page soleheendotcom untuk lebih banyak tips serta tutorial android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika terdapat sebarang masalah.
Share.

2 Comments

TINGGALKAN KOMEN ANDA