Cara Upgrade Samsung Galaxy Y : Rom Hyperion Build7

8
Hyperion, sebuah lagi rom Galaxy Y yang sangat menarik di samping mempunyai ciri-ciri dan prestasi yang mengkagumkan.Rom ini dikatakan antara rom terbaik selepas rom Jellyblast yang menggunakan android 4.1.

Antara ciri-ciri yang terdapat pada Hyperion ini ialah :

    Mobile BRAVIA® Engine
    xLOUD™ Sound Enhancement Technology
    SRS Wow™ HD Sound Enhancement
    Beats™ Audio Enhancement
     De-Odexed
    Zipaligned
    Recompressed APKS
    Optimized APK Images
    Rooted
    BusyBox and BusyBox run-parts support
    Apps2SD enabled

Bagi yang berminat untuk mencuba rom ni anda boleh ikuti langkah-langkah install dibawah :

CARA-CARA INSTALL 

Pengguna Baru :

1- Pastikan korang dah root masing-masing.
    [Tutorial Mudah Cara Root Samsung Galaxy Y]2- Lihat langkah ketiga.

Pengguna Lama

3- Download rom tersebut dan masukkan ke dalam memori kad.
    [Dowload]4- Masuk ke dalam mode recovery.
5- Lakukan wipe data dan wipe cache.Penting!
6- Install rom tadi dengan cara aplly update from sdcard > pilih rom tadi.
7- Reboot dan enjoy.

Reboot pertama akan mengambil masa, so, sila bersabar dan jangan gelabah.

Icon yang digunakan pada rom ni juga agak menarik menyerupai icon MIUI.Masih mengekalkan android 2.3.6 Gingerbread akan tetapi 1001 fungsi tambahan dimasukkan bagi memastikan prestasi rom yang menggunakan android gingerbread ni sentiasa berada dalam keadaan terbaik.

Satu kelemahan yang ketara bagi aku ialah, pembangun rom ni menggunakan Gallery3D sebagai galeri utama untuk rom tersebut.Ini agak mengecewakan memandangkan aplikasi tersebut kerap mengalami force close dan tidak mampu menyokong gambar besar beresolusi tinggi [HD].
Secara keseluruhannya, rom ni berbaloi untuk dicuba memandangkan prestasi nya yang baik dan mendapat reaksi positif pengguna.
Jangan lupa sertai facebook page soleheendotcom untuk mengetahui lebih banyak informasi tips dan tutorial dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika anda menghadapi sebarang masalah.
Share.

8 Comments

  1. Gan, ane pake ni rom tapi tiap kali restart mesti data ilang mua, kayak biz di instal ulang gitu..
    kenapa ya?? mohon pencerahanya gan..
    makasih yoow…

  2. salam bro.. sya nk tnya..kwn sya ada buat mcm tuh..tpi dia lupa nk wipe dulu.. then lps dia install ROM tuh..lps reboot.. cuma keluar logo samsung galaxy y jer..lama sgt… boleh tolong tak mcm mana nk okay kn blik?

TINGGALKAN KOMEN ANDA