Cara Root Sony Ericsson Live With Walkman LWW 4.0.4 Build .587 / .431

16
Sony Ericsson Live Walkman merupakan smartphone barisan Sony Xperia 2011 yang didatangkan dengan android 2.3 Gingerbread dan kemudiannya menerima kemaskini android 4.0 Ice Cream Sandwich.Bagi yang menggunakan android 4.0.4.

KENAPA PERLU ROOT?
KELEBIHAN ROOT ANDROID?
KEBURUKAN ROOT?


 Secara ringkasnya terdapat 3 langkah utama yang perlu dilakukan dalam proses ini :

- Pertama, flash kernel 4.1.A.0.562.
-Selesai flash kernel, baru phone boleh di root.
- Selesai root, flash balik kernel asal korang dan selesai.

Antara perkara yang perlu dipastikan terlebih dahulu sebelum proses flash kernel dan root dimulakan ialah :

p/s- Pastikan phone korang dah pun di update ke android 4.0.4 ICS.
p/s- Install ADB Drivers pada komputer anda.Kemudian restart.[Download]
p/s- Offkan antivirus.

Bagi yang berminat dan phone menepati ciri diatas, anda boleh ikut cara root dibawah ni.

CARA-CARA FLASH KERNEL 4.1.A.0.562 

1- Download flashtool kemudian install pada komputer.[Download]
2- Download kernel 4.1.A.0.562 [Download]
3- Copy kernel yang di download tadi, masukkan dalam folder C > Flashtool > Firmware
4- Pergi pada phone anda dan settings > Security > tick pada “Unknown sources” 
5- Kemudian Settings > Developer options > tick pada USB debugging 
6- Dan Settings > Xperia > connectivity > USB connection mode > select MSC mode

Selesai perkara diatas sila ikut tutorial dibawah :

1- Buka flashtool yang telah diinstall tadi dan ikut tutorial flash kernel dalam artikel Cara Flash Kernel.
2- PASTIKAN ANDA PILIH KERNEL 4.1.A.0.562. UNTUK FLASH.
3- Selesai flash, on kan phone masing-msing.
4- Pangkah flashtool tadi.

P/S – Mungkin lepas on phone anda akan tersekat/hang pada logo..Jangan risau..biarkan sahaja dan teruskan pada setep root dibawah.


CARA-CARA ROOT SONY ERICSON LIVE WITH WALKMAN

1- Sambungkan phone pada komputer.Pastikan korang dah tutup [pangkah] flashtool tadi!
2- Biarkan 3 -4 minit bagi membolehkan driver LWW diinstall pada komputer.Lihat gambar.

Tunggu sehingga proses instal driver selesai dan tertulis “ready to use”

3- Download file root dibawah dan extract.
    [Download]
4- Lihat dalam folder yang di extract tadi, klik pada “runme.bat”.
5- Ikut arahan pada skrin.

Ikut arahan yang ditulis di dalam ni dan tunggu proses rooting selesai [ALL DONE]

5- Bila keluar perkataan “All Done” itu bermakna anda berjaya root LWW masing-masing.

Selesai proses root anda perlu flash balik kernel asal phone masing-masing samada 4.1.B.0.587ataupun 4.1.b.0.431. Ikut tutorial dibawah.

CARA-CARA FLASH KERNEL ASAL PADA LWW

1- Pilih kernel asal phone masing-masing dan download kemudian masukkan dalam folder firmwares seperti diatas. [C > Flashtool > Firmware]

     – 4.1.B.0.587
     – 4.1.b.0.431

2- Ikut tutorial flash kernel di artikel Cara-Cara Flash Kernel dan sila pastikan anda pilih kernel yang BETUL untuk flash.
3- Selesai flash kernel yang betul, reboot phone anda dan done, phone anda telah pun di root.

Proses root berjaya bila aplikasi Superuser ada dalam phone anda.
Phone anda dah pun berjaya di root.Mudah bukan? Proses ini boleh dilakukan pada phone yang masih locked bootloader ataupun yang sudah di unlocked.

Jangan lupa sertai facebook page soleheendotcom untuk mengetahui lebih banyak informasi tips dan tutorial mengenai dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika anda menghadapi sebarang masalah.

KONGSIKAN PENDAPAT ANDA.MULAKAN DISKUSI

Share.

16 Comments

  1. bang…kernel 4.1.a.0.562 yang abang suruh flash tu bukan untuk xperia ray kah?
    kalau di flashkan di wt19i live with walkman tak masalah kah?

  2. bang, time install adb driver kene tick yg mana?atau pun flash mood saja?
    lepas kalau dah buka flashtool dan connect kan ke lww akan keluar error dan dia suruh install driver …tapi driver telah diinstallkan sebelum tu…jadi, cam mana biarkan dan teruskan?

  3. Pingback: Cara Unroot / Format / Repair Live With Walkman LWW - SOLEHEENDOTCOM

  4. Pingback: Cara Unroot / Format / Repair Live With Walkman LWW | SOLEHEENDOTCOM

TINGGALKAN KOMEN ANDA