Cara Root Dan Upgrade Samsung Galaxy S2 GT-I9100G

By | November 6, 2012
Bagi pengguna Samsung Galaxy S2 GT-I9100G yang ingin root S2 masing-masing, dalam artikel kali ini jom lihat bagaimana cara paling mudah untuk root smartphone anda.Sebelum mula kan proses ini pastikan beberapa perkara penting dibawah ni.

– Tutorial root dan upgrade ini hanyalah untuk SGS2 versi GT-I9100G bukan untuk model lain.Untuk pengetahuan bagi yang tak tahu, SGS2 mempunyai beberapa jenis seperti GT-I9100, GT-I9100[G], GT-I9100[P].Cara root dan proses upgrade serta jenis fail yang akan digunakan dalam proses upgrade adalah berbeza mengikut jenis phone.So, sila pastikan smartphone anda sesuai terlebih dahulu untuk mengelakkan dari sebarang masalah berlaku.


-Pastikan juga SGS2 anda menggunakan Android ICS 4.0.3 DXLP6.Bagi yang masih belum update phone milik masing-masing kepada 4.0.3 ICS sila update terlebih dahulu menggunakan Samsung KIES.


– Sila pastikan segala driver phone anda dah pun diinstall pada komputer masing-masing dengan cara sambungkan phone pada Samsung KIES kemudian tunggu selama 4-5 minit bagi membolehkan driver diinstall.
– Kalau phone anda sudah menepati kriteria diatas, sila ikut langkah tutorial dibawah dengan penuh teliti tak gelabah dan berhati-hati bagi mengelakkan sebarang masalah dari berlaku.

CARA-CARA ROOT SAMSUNG GALAXY S2 GT-I9100G


1- Download fail-fail dibawah ni dan letakkan dalam satu folder bagi memudahkan kerja.
    Odin – Download [extract lepas download]
    GT-I9100G_LP7_ClockworkMod-Recovery_5.5.0.4.tar – Download [tak perlu extract] Root.zip – Download [tak perlu extract] 2- Copy fail Root.zip dan masukkan ke dalam memori kad anda.
3- Offkan phone dan masuk ke dalam download dengan cara tekan butang VOLUME DOWN + POWER + HOME secara serentak.
4- Buka Odin, kemudian sambungkan phone anda ke komputer dan tunggu sehingga Odin mengesan phone anda. [kotak ID: COM akan bertukar ke warna kuning jika phone telah dikesan] 5- Lihat pada Odin dan klik pada bahagian PDA kemudian pilih file GT-I9100G_LP7_ClockworkMod-Recovery_5.5.0.4.tar.
6- Selesai pilih tadi, baca bismillah dan sila tekan button start yang ada pada Odin tersebut dan tunggu sehingga proses selesai kemudian cabut kabel anda.
8- Offkan phone anda semula dan masuk ke dalam mode recovery dengan cara tekan butang  VOLUME UP + POWER + HOME secara serentak.
9-  Install file root.zip tadi dengan cara pilih “install update.zip” dan pilih file root.zip.
10- Selesai install, reboot phone masing-masing dan enjoy SGS2 yang telah di root.

CARA INSTALL CUSTOM ROM PADA SAMSUNG GALAXY S2

Selesai root tak lengkap jika tak mencuba custom rom yang lebih hebat prestasinya berbanding rom asal SGS2.Untuk artikel kali ini aku memlih rom MIUI untuk dicuba memandangkan ianya agak stabil.

1- Download rom dan masukkan ke dalam memori kad anda.
[Download] 2- Offkan phone dan masuk ke dalam mode recovery menggunakan cara yang sama seperti diatas.
3- Lakukan wipe data kemudian wipe cache.
4- Flash/install rom tadi dengan cara “install custom zip > choose from sdcard > pilih rom tadi.
5- Selesai install, reboot phone masing-masing.Reboot pertama mungkin akan mengambil masa sedikit.so sila bersabar.
6- Selesai reboot biarkan 4-5 minit kemudian reboot sekali lagi untuk membuatkan ia lebih stabil.
7- Done dan enjoy.

Jangan lupa sertai facebook page soleheendotcom untuk mengetahui lebih banyak informasi tips dan tutorial mengenai android atau bertanyakan soalan kepada krew kami jika anda menghadapi sebarang masalah.

SOLEHEEN TV

25 thoughts on “Cara Root Dan Upgrade Samsung Galaxy S2 GT-I9100G

  1. najmuddin jamal

    salam..
    nk tnya bla dh sambg kt odin,klik pda n tekan start pastu kt odin die mention “fail”..
    cmne ea?
    mksudnya mmg xjd ke cmne?
    n apa yg perlu sy buat?

    018-2847707..

    Reply
  2. firdausnazeri

    tq bro….
    successfully rooted my phone,
    mula2 buat fail, pastu reset jap…
    try skali lagi, baru pass…
    sekarang dh root, dh bole guna titanium backup pro..
    skrng mcm mne nk overclock phone smpai max usage?

    Reply
  3. izlanmd

    salam..nk tanya file cwm tak perlu copy ke memory card mcm file root.zip gak ke?
    tq

    Reply
  4. pizazakaria

    bila try click kat .. system updates..[About phone] akan kluar unfortunately,setting has stopped….

    Reply
  5. fahmie

    salam..acaner kalo root x jadi..ape jadi kt hp tuh?
    bleh ke hp kalo da root nak kasi unroot?

    Reply
    1. soleheen Post author

      Kalau ikut step dengan betul n teliti, proses root tak kan ada masalah.kalau dah root boleh unroot balik.

      Reply
  6. ida

    sy dh bt ikut step diatas, tp tiada perubahan yg berlaku pd hp sy

    Reply
  7. Keith8

    Hai,soleheen..
    Sy dh cuba step2 kt atas tp smpai je kt recovery mode dlm bbrpa saat je pastu HP trus on..
    Xboleh nk pilih root file tu..

    Harap dpt bantu. Terima Kasih.

    Reply
  8. faris hamizan

    salam..
    s2 sy android 4.1.2. bleh ke root guna cara ni? mohon jawab

    Reply
  9. ketam

    Salam bro.. file root aku dah cuba tapi ralat r.. asl ek? Ad file baru lg x?

    Reply
  10. mumbra

    salam .sy dah root n sukses.tp bile sy call org .pastu nk end call x dpt la bang.dia jd kelam kelip.

    Reply
  11. hanya baim

    Salam kenal mas..
    Saya mau tanya nih, samsung saya kan yang tipe GT-i9100g nah itu di sana file system nya cuman ada 1.97gb.. nah itu biar bisa di tambahin nya gimana mas? Terima kasih

    Reply
  12. Mohd Iskandar Atan

    Bro…nk tanye la…dh folow stepbystep…tapi bile on die of on balik…xberhenti….jus root.zip tu install from internal sd card…sbb xde external

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *