Cara Upgrade Xperia X8 : Rom PrimeHD 10

0
397 views
views
Haka yang pernah mempunyai sejarah hitam sebagai pembangun rom di XDA Dev kini kembali dengan rom terbaru miliknya iaitu PrimeHD 10.Setelah senyap menyepi buat seketika, beliau akhirnya memutuskan untuk teruskan pembangunan rom PrimeHD berikutan rom tersebut mendapat banyak sokongan dan tindakbalas positif dari pengguna.

Walaubagaimanapun, tak banyak perubahan yang dilakukan pada versi 10 ni dan hanya beberapa perubahan kecil seperti :

CM7.2 RC_4
RAM Optimization script
SDCard Optimization script

Bagi yang masih ragu-ragu, mengikut rekod rom ni mempunyai performance yang sangat baik selain turut mendapat rating 5 Bintang dari kebanyakkan pengguna.

Ikut tutorial dibawah untuk cara-cara install :

1- Pastikan korang dah pun unlocked bootloader xperia x8 masing-masing.
    [Tutorial Mudah Cara Unlocked Bootloader Xperia X8]2- Download rom tersebut kemudian masukkan kedalam memori kad.
    [Download]3- Flash kernel nAa terbaru.
    [Tutorial Mudah Cara Flash Kernel Pada Xperia X8]    [Download nAa-14]4- Selesai flash kernel, on kan phone masing-masing dan sebaik sahaja logo nAa keluar, tekan butang back berulang kali sehingga cwm-recovery muncul.
5- Pilih Wipe Data kemudian Wipe Cache.
6- Flash/install rom tadi dengan cara “install custom zip > choose from sdcard”
7- Reboot dan enjoy PrimeHD 10 pada xperia masing-masing.

Teringin untuk beli smartphone baru? tak tahu harga? check senarai range harga terkini di dalam artikel terbaru soleheendotcom “Senarai Harga Terkini Smartphone 2012“.

Jangan lupa sertai facebook page soleheen[dot]com untuk lebih banyak tips tutorial dan maklumat dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika terdapat sebarang masalah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here