Cara Upgrade Xperia X8 : Rom IR-Lewa v01

0
Jika ada yang pernah baca artikel aku mengenai sebuah rom berasaskan Lewa-OS di port kan kepada xperia x8 oleh seorang porter di XDA-Dev, kini sebuah lagi rom berasaskan OS yang sama dah pun keluar dan diberi nama IR-Lewa dibangunkan oleh pembangun dari Iran.
 
Tak banyak perubahan dari rom Lewa-OS HappyFrog yang di port kan oleh ShinXLiew dari segi antaramukanya.Antara ciri-ciri yang ada pada IR-Lewa ni ialah : 
1. Latest Lewa OS Development
2. Performance improvement
3. Fixed Dialer
4. Fixed FM Radio
5. Included Google Apps
6. More Free Ram ( 115 MB )
7. Compatible with nAa and Alfs
8. Awesome Touch responsive
9.Shake To clean notification
Seperti biasa, masalah bagi sesuatu rom yang di port kan ialah bugs yang wujud.Rom ni dikatakan mempunyai masalah earphone tak di detect namun masalah ni berjaya diselesaikan oleh salah seorang pengguna.
Bagi yang berminat untuk mencuba rom ni korang boleh ikut langkah-langkah install dibawah :
1- Pastikan korang dah pun unlocked bootloader phone masing-masing.
2- Download rom dan masukkan ke dalam memori kad.
    [Download]
3- Flash kernel nAa terbaru.
4- Selesai flash kernel, on kan phone dan sebaik sahaja logo nAa keluar tekan butang back berulang kali sehingga cwm-recovery muncul.
5- Pada cwm-recovery, pilih wipe data kemudian wipe cache.
6- Install / flash rom tadi dengan cara install custom zip > choose from sdcard.
7- Reboot dan enjoy
 
HEADSET FIX
 
1- Download file ni dan masukkan dalam memory kad.
    [Download]
2- Buka root explorer [install kalau takde]
3- Pergi ke file.apk tadi dan copy dan paste ke bahagian system > app
4- Set kan permission kepada 
    xxo
    xoo
    xoo
3- Reboot.
 
Bagi yang dah bosan dengan interface lama rom cm7/cm9 korang boleh cuba rom ni atau miui rom.Agak menarik sebenarnya.
Jangan lupa sertai facebook page soleheendotcom untuk lebih banyak tips dan tutorial android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika terdapat sebarang masalah.

KONGSIKAN PENDAPAT ANDA.MULAKAN DISKUSI

TINGGALKAN KOMEN ANDA