Cara Upgrade Xperia X8 : Rom GingerDX V29

2
437 views
views
Setelah sekian lama tak muncul update terbaru sejak bulan 6 haritu, kini GingerDX muncul dengan versi terbarunya iaitu V29 yang membawakan beberapa perubahan besar terutama kepada antaramuka rom tersebut.Rom GingerDX boleh dikatakan antara rom terbaik pernah dihasilkan selain daripada rom Kuyadroid milik Kuyagoal serta MiniCM milik NobodyAtAll.

Antara perubahan besar yang dilakukan oleh pembangun rom tersebut ialah :

  1. Based on MiniCM shakira device tree
  2. CM nightly dated on 28/09/2012
  3. New devices officially supported from now (Xperia X10 Mini, Xperia X10 Mini Pro, Samsung Galaxy Ace GT-5830 – thanks to CallMeVentus)
  4. Updated Google Play Store to 3.8.17
  5. Removed Nemus Launcher
  6. Added Holo Launcher 1.2.4
  7. Added Google Authenticator
  8. Spare Parts/Dev Tools
  9. Ultra-brightness
  10. Ultra-brightness power toggle
  11. Native WiFi tethering (custom kernel only)
  12. Option to remove all remembered networks by one click
  13. Jellybean status bar and notifications
  14. Jellybean sounds
  15. Fully customizable AChep’s desk clock (math quiz, shake/flip to snooze/disable)
  16. Centered clock option doesn’t require reboot anymore
  17. GalleryDX’s scrolling bug fixed
  18. Updated Pick-up-to-call
  19. Revamped transparent statusbar
  20. Updated SuperSU to v0.96
  21. GalleryDX updated to v2.3.3
  22. Flip-to-snooze the alarm bug fixed
  23. Removed doixanh’s optimization – it was the cause of scrolling bug
  24. ICSified Settings by default
  25. Removed MIUI status bar battery style
  26. New WiFi module (stock)
  27. ClockworkMod v4.0.1.5 (stock)
  28. Updated IT, RU, PL, VI translations (thanks to silverio.di, AChep and doixanh)

 Jika dilihat pada perubahan diatas, pembangunnya ada mengatakan bahawa rom GingerDX kini menyokong beberapa smartphone lain seperti Xperia X10, Samsung Galaxy Ace , Xperia X10 Mini dan juga Mini Pro.

Bagi yang berminat untuk mencuba rom ini dan melihat prestasi yang ada padanya korang boleh ikut langkah-langkah install dibawah :

1- Pastikan korang dah pun unlocked bootloader memandangkan ianya kini memerlukan custom kernel untuk meningkatkan lagi prestasi sedia ada.
    [Tutorial Mudah Cara Unlocked Bootloader Xperia X8]2- Download rom GingerDX tersebut dan letakkan dalam memori kad.
    [Download]3- Flash kernel nAa terbaru.
    [Download nAa-14]
    [Tutorial Mudah Cara Flash Kernel Pada Xperia X8]
4- Selesai flash kernel, on kan phone masing-masing dan sebaik sahaja logo nAa keluar, tekan button back berulang kali sehingga cwm-recovery muncul.
5- Pilih wipe data/factory reset kemudian wipe cache.
6- Install rom tadi dengan cara install custom zip > choose from sdcard > pilih rom GingerDX
7- Reboot dan enjoy.

Sebenarnya rom GingerDX ni juga disediakan untuk pengguna stock kernel dan untuk artikel kali ni aku hanya akan fokus pada nAa-14 terlebih dahulu.Artikel untuk pengguna Stock kernel akan menyusul tak lama lagi.

Jangan lupa sertai facebook page soleheendotcom untuk lebih banyak tips serta tutorial android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika korang menghadapi sebarang masalah.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here