Cara Upgrade Xperia X8 : Rom GingerChoco

0
280 views
views
Pertama kali melihat rom GingerChoco ni aku terus tertarik dengan antaramuka rom tersebut.Nampak kemas dan cantik ditambah dengan penggunaan wallpaper yang sesuai.Tak seperti sesetengah rom yang menggunakan wallpaper serabut mata memandang dan fonts yang menyakitkan mata.

Sebenarnya tak banyak beza pun dengan rom lain cuma launcher yang digunakan pada rom tersebut iaitu EZ Launcher.Berbeza dengan rom lain yang biasanya akan menggunakan samada Xperia Home Launcher ataupun ADW Launcher.
Berbaloi untuk dicuba.Bagi yang berminat boleh ikut langkah-langkah install dibawah :
1- Pastikan korang dah unlocked bootloader phone masing-masing.
2- Download rom dan masukkan ke dalam memory kad.
     [Download]
3- Flash kernel nAa terbaru.
    [Download nAa-14]
4- Selesai flash kernel, on kan phone dan tekan butang back berulang kali sehingga cwm-recovery muncul.
5- Pilih wipe data kemudian wipe cache.
6- Flash / Install rom tadi melalui cara install custom zip > choose from sdcard
7- Reboot dan enjoy.

P/s- theme yang aku gunakan pada rom ni ialah White S for CM7.Download link sini.

Jangan lupa sertai facebook page kami untuk lebih banyak tips dan tutorial android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika terdapat sebarang masalah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here