Cara Upgrade Galaxy Y ke Android 4.1 JellyBean : Rom JellyBlast V3

15
JellyBlast salah sebuah rom Galaxy Y yang terkenal dikalangan pengguna kerana antaramuka dan juga prestasi rom tersebut yang sangat mantap serta menarik.Menggunakan android 4.1.1 Jellybean, prestasi pada rom tersebut agak mengkagumkan aku.Smooth serta laju, tak keterlaluan kalau aku katakan ianya sebuah rom yang sempurna untuk kegunaan seharian.
Segala mengenai rom ni dah pun diterangkan oleh pembangun nya dalam bentuk gambar rajah dan ini menambahkan lagi keunikan pada rom tersebut.

Bagi yang berminat untuk install rom ni korang boleh ikut langkah-langkah install dibawah :

Pengguna Baru :

1- Pastikan korang dah root masing-masing.
[Tutorial Mudah Cara Root Samsung Galaxy Y] 2- Lihat langkah ketiga.

Pengguna Lama :

1- Bagi sesiapa yang sedang menggunakan custom rom pada Galaxy Y masing-masing, korang perlu format semula phone korang bagi memastikan phone tersebut menggunakan stock kernel [kernel asal samsung].
[Tutorial Mudah Cara Format Samsung Galaxy Y] 2- Selesai format phone korang, root balik phone tu.kemudian lihat langkah 3.
[Tutorial Mudah Cara Root Samsung Galaxy Y]

3- Selesai root phone masing-masing,download rom tersebut dan masukkan kedalam memory kad.
[Download] 4-Download cwm-recovery dan masukkan dalam memori kad.
[Download] 5- Offkan phone dan masuk ke dalam mode recovery dengan cara tekan button home + volume up + power button secara serentak.
6- Pergi ke “install update.zip > pilih file cwm-recovery dan install.
7- Pada cwm-recovery tersebut, pastikan korang wipe data/factory reset kemudian wipe cache.
8- Pergi pula ke bahagian advance dan pilih wipe dalvik cache.
9- Selesai proses diatas,install rom tadi dengan cara “install custom zip > choose from sdcard > pilih rom tadi dan install.
10- Selesai proses install, reboot phone korang dan enjoy rom baru tersebut.

p/s- reboot pada kali pertama akan mengambil sedikit masa,Jadi sila jangan gelabah dan tunggu sehingga proses selesai.

p/s- selesai proses reboot, sila tunggu selama 3 – 4 minit bagi memastikan rom tersebut betul-betul sedia untuk digunakan.

Rom ini menarik dan tak rugi untuk korang cuba pada phone masing-masing.Sertai facebook page soleheendotcom untuk lebih banyak tips serta tutorial android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika terdapat sebarang masalah.
Share.

15 Comments

  1. permisi,begini samsung saya sudah saya install rom dan saya reboot.tpi rebootnya lama sampai 3 jam lebih.saya minta solusnya.

  2. salam…da add pda odin tue…pas tue sy start..urm pas tue ap lg….brp lma semua proses ni..aduh susah ni bro…tnjuk ajar skit..dah dua bulan hnpne ak ni sakit..:(

  3. 'Ahmad Yoshiki on

    salam blog soleheen..aku sdh masuk dalam cwm kat dalam tu aku tengok tak ada
    wipe cache cuma yg ada (wipe cache wipe partition) and 1 lagi install custom zip
    >choose from sd card> ini pun tidak ada..yg aku nampak dalam cwm (install zip from sd) apa itu betul atau cmw yg aku masuk tu salah..please feeback saya tunggu.

  4. 8- Pergi pula ke bahagian advance dan pilih wipe dalvik cache.
    9- Selesai proses diatas,install rom tadi dengan cara “install custom zip > choose from sdcard > pilih rom tadi dan install.
    10- Selesai proses install, reboot phone korang dan enjoy rom baru tersebut.

    untuk step yang ke 8 x boleh kenapa erk

TINGGALKAN KOMEN ANDA