Cara Root Samsung Galaxy W I8150

Bagi memenuhi permintaan beberapa pembaca soleheendotcom untuk artikel kali ni jom kita lihat cara-cara root Samsung Galaxy W atau lebih dikenali sebagai Galaxy Wonder.Smartphone tersebut merupakan sebuah smartphone dalam kelas pertengahan [mid-range] menggunakan android 2.3.5 Gingerbread.

Untuk melakukan proses root  terhadap smartphone Samsung agak mudah sebenarnya tanpa perlu melalui proses yang rumit.Ikuti langkah-langkah dibawah untuk root Galaxy Wonder masing-masing.

LANGKAH-LANGKAH ROOT :

1-Download file “update.zip” dibawah dan masukkan dalam memori kad.
   [Download]2-Offkan phone.
3-Masuk ke dalam mode recovery Galaxy W dengan cara tekan button home + power + volume up secara serentak.
4- Lepaskan button tu bila logo Samsung keluar.
5- Tunggu sehingga gambar kotak keluar kemudian tekan butang menu dan tunggu recovery keluar.
6- Pilih apply update zip > choose from sdcard > pilih file update.zip tadi.
7- Selesai proses install jangan lupa reboot phone masing-masing.
8- Done dan tahniah phone korang dah pun di root.

Mudah je sebenarnya cuma bab nak masuk recovery tu agak leceh sikit.Untuk tutorial custom rom aku akan update secepat yang boleh.

sumber- xda dev

Jangan lupa sertai facebook page soleheendotcom untuk lebih banyak informasi tips dan tutorial mengenai dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika terdapat sebarang masalah.
SOLEHEEN TV

Comments 15

  1. Cerita memang senang.. aku try x dapat pun . Dh byk cara aku buat. Semua fail. Pakai superoneroot pun tak boleh. Universal gingerbrak pun xleh. Tick dgn untick usb debug pun x bawa kesan.. x taulah.. last aku nak flash dulu dgn german room. Mana tau ok. Kode DX mungkin x bolwh kot. Ke ada sesapa yg tau macam mana nak root model W ni..

    1. Post
      Author
        1. Post
          Author
          1. Bila guna update.zip… last report dia bg tau update fail. Restart balik macam biasa. Boleh tau masa abg root guna update.zip tu pakai version sama macam saya ke?

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  2. bro kenapa bila dahh download zip.file tuu , dahh simpan dalam sdcard then bila nak buat tak jumpa file zip tu ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *