Cara Format Samsung Galaxy Y

54

Cara Format Samsung Galaxy Y, Bagi yang mengalami masalah pada Samsung Galaxy Y masing-masing, antara cara yang anda boleh lakukan ialah format semula phone tersebut kembali ke keadaaan asal.Biasanya phone tersebut perlu di format apabila mengalami masalah seperti dibawah :

1- Stuck pada logo Samsung.
2- Phone kerap restart/reboot dengan sendiri.

Cara ni juga boleh digunakan untuk menukar kernel Galaxy Y kepada kernel asal seperti mula-mula beli.Ini biasa berlaku kepada pengguna yang dah pun upgrade phone masing-masing dan guna custom rom+custom kernel pada phone tersebut.Ikut langkah tutorial dibawah tentang cara mudah format Samsung Galaxy Y :

CARA-CARA FORMAT / UNROOT SAMSUNG GALAXY Y

1- Download firmware asal Galaxy Y kemudian extract ke dalam 1 folder.
(Download)
2- Download Odin kemudian extract dan letakkan di desktop.
(Download)
3- Pastikan driver Galaxy Y dah pun di install pada komputer anda.
4- Offkan phone masing-masing.Bagi yang tersekat [stuck] pada logo samsung, tekan power button selama 10-15 saat dan phone akan off sendiri.
5- Masuk ke dalam Download Mode dengan cara tekan button home + power button + volume down secara serentak sehingga download mode muncul.Ikut arahan pada skrin phone(tekan volume up).
6- Buka Odin dan isikan tempat kosong pada odin tersebut mengikut gambar dibawah.Pastikan sama.
p/s- Pada bahagian “ID : COM ” ia akan berwarna kuning bila phone berjaya di detect.
7- Sambungkan phone tadi dan biarkan Odin kesan phone tersebut.
8- Tekan start bila phone dah di kesan kemudian tunggu sehingga proses selesai.
9- Phone akan reboot sendiri bila selesai dan sila tunggu sehingga proses reboot selesai.
10- Enjoy stock rom pada phone masing-masing.

Menggunakan stock rom pada Galaxy Y bukan lah satu perkara yang menyeronokkan.Kami amat mengesyorkan agar anda upgrade phone tersebut dan gunakan custom rom seperti rom Jellyblast V3.

Ingin tahu lebih banyak info tips dan tutorial mengenai android smartphone ?

Jangan lupa sertai facebookpage | Twitter Youtube soleheendotcom dan anda juga boleh bertanyakan soalan kepada krew kami jika menghadapi sebarang masalah.

KONGSIKAN PENDAPAT ANDA.MULAKAN DISKUSI

Share.

54 Comments

  1. dah buat taoi fon asyik restart balik….yang firmware tu sama lah kan dengan driver……?
    dah buat tapi still masih stuck kat logo samsung.

  2. salam bro , sblm ni sy guna rom jelly blast so nk tukar rom asal . lepas format guna odin hp stuck dkat lgo . cne tu bro ?tengkiu .

  3. mula2 aku buat tak jdi . 3 kali ulang ttp sama stuck kt logo samsung jgk . pstu aku bukak dkt recovery, aku buat wipe cache partition , wipe data/ factory reset pstu reboot . alhamdulillah fon aku berjaya on . terima kasih bnyk2 bro

  4. assalamualaikum bro,
    saya ada satu soalan. adakah kita perlu isi pada ruang “PDA”, “PHONE” dan “CSC” atau ia akan diisi secara automatik?

  5. bro ad x tutorial nak format galaxy mini 2..sbb sy root n install rom, so phone sy jd tersgkut pd cwm recovery..reboot system pn xbleh.sma je.

  6. tolg saya ..knpe dh on tpi msuh lgi gambar sumsung ulang-2.cm on 2-3 kli ..gmbar tu duk ulang je ..x kluar pon menu

  7. 3- ‘pastikan driver galaxy Y dah pun di install pada komputer anda’ apa maksudnya? mcmna nak installkan nya? driver tu satu alat untuk galaxy Y ka atau just connect with usb dari phone ke komputer? minta penjelasan terperinci…

  8. kenapa phone xleh install kat laptop.. katanye device xboleh datect.. phone saya lepas cuba nk tukar kpd jellyblast terus jadi hang dan tersangkut kat logo samsung..

  9. sapa yg x boleh bukak jugak dan stuck dekat logo samsung walaupun dh banyak kali buat.. try wipe chace partition dan wipe data/factory.. sy dh buat dan alhamdulillah …

  10. Salam galaxy y sy dh xblh bkak trs. . Sy trlupe nk install ke com ape prlu sy buat nk bkak blik dh xblh jdy kuar gmbr logo je trs tlg sy

  11. Salam,saya dah try format smpai pass.kebiasaan lepas complete format,hnfon trus keluar logo dan terus boleh pakai,tapi kali ni lepas format ia pergi system reboot dan ada keluar ayat “can’t unmount” last sekali.. hnfon still sangkut pda logo.boleh diselamatkan lagi tak kalau mcm tu.tq…

TINGGALKAN KOMEN ANDA