Cara Format Samsung Galaxy Y

By | October 16, 2012

Cara Format Samsung Galaxy Y, Bagi yang mengalami masalah pada Samsung Galaxy Y masing-masing, antara cara yang anda boleh lakukan ialah format semula phone tersebut kembali ke keadaaan asal.Biasanya phone tersebut perlu di format apabila mengalami masalah seperti dibawah :

1- Stuck pada logo Samsung.
2- Phone kerap restart/reboot dengan sendiri.

Cara ni juga boleh digunakan untuk menukar kernel Galaxy Y kepada kernel asal seperti mula-mula beli.Ini biasa berlaku kepada pengguna yang dah pun upgrade phone masing-masing dan guna custom rom+custom kernel pada phone tersebut.Ikut langkah tutorial dibawah tentang cara mudah format Samsung Galaxy Y :

CARA-CARA FORMAT / UNROOT SAMSUNG GALAXY Y

1– Download firmware asal Galaxy Y kemudian extract ke dalam 1 folder.
(Download)
2– Download Odin kemudian extract dan letakkan di desktop.
(Download)
3– Pastikan driver Galaxy Y dah pun di install pada komputer anda.
4– Offkan phone masing-masing.Bagi yang tersekat [stuck] pada logo samsung, tekan power button selama 10-15 saat dan phone akan off sendiri.
5– Masuk ke dalam Download Mode dengan cara tekan button home + power button + volume down secara serentak sehingga download mode muncul.Ikut arahan pada skrin phone(tekan volume up).
6– Buka Odin dan isikan tempat kosong pada odin tersebut mengikut gambar dibawah.Pastikan sama.
p/s- Pada bahagian “ID : COM ” ia akan berwarna kuning bila phone berjaya di detect.
7– Sambungkan phone tadi dan biarkan Odin kesan phone tersebut.
8– Tekan start bila phone dah di kesan kemudian tunggu sehingga proses selesai.
9– Phone akan reboot sendiri bila selesai dan sila tunggu sehingga proses reboot selesai.
10– Enjoy stock rom pada phone masing-masing.

Menggunakan stock rom pada Galaxy Y bukan lah satu perkara yang menyeronokkan.Kami amat mengesyorkan agar anda upgrade phone tersebut dan gunakan custom rom seperti rom Jellyblast V3.

Ingin tahu lebih banyak info tips dan tutorial mengenai android smartphone ?

Jangan lupa sertai facebookpage | Twitter Youtube soleheendotcom dan anda juga boleh bertanyakan soalan kepada krew kami jika menghadapi sebarang masalah.

SOLEHEEN TV

67 thoughts on “Cara Format Samsung Galaxy Y

  1. aqim

    dah buat taoi fon asyik restart balik….yang firmware tu sama lah kan dengan driver……?
    dah buat tapi still masih stuck kat logo samsung.

    Reply
  2. wa

    salam bos,bila buat odin,semua dah ikut tapi last2 ada lambang merah kata fail mcm mana ni?

    Reply
      1. Iman

        Pstu kene no 6 tu u kata isikan tmpt kosong mengikut gmbr dibawah?

        Reply
      1. jonathan

        selamat pagi, saya seorang pengguna samsung galaxy young, saya telah melayari salah satu laman web, tetapi tiba2 tel saya mati dan tak ble di on balik.

        Reply
  3. azman

    salam bro , sblm ni sy guna rom jelly blast so nk tukar rom asal . lepas format guna odin hp stuck dkat lgo . cne tu bro ?tengkiu .

    Reply
      1. pendi

        bro ad x tutorial nak format galaxy mini 2..sbb sy root n install rom. so phone sy trsgkut pd cwm recovery 7500..reboot system pm ttp sama..

        Reply
  4. Safwan Azmi

    mula2 aku buat tak jdi . 3 kali ulang ttp sama stuck kt logo samsung jgk . pstu aku bukak dkt recovery, aku buat wipe cache partition , wipe data/ factory reset pstu reboot . alhamdulillah fon aku berjaya on . terima kasih bnyk2 bro

    Reply
  5. hansky90

    bape lame ek biasanya phone akan reboot semula after proses sume selesai?

    Reply
  6. hansky90

    thanks bro soleheen..dah okay dah phone saya…mmg the best la tutorial nih…heeee

    Reply
  7. TheBlackSmith

    assalamualaikum bro,
    saya ada satu soalan. adakah kita perlu isi pada ruang “PDA”, “PHONE” dan “CSC” atau ia akan diisi secara automatik?

    Reply
      1. galaxy yder

        xbole redo dah bro. nk msuk odin mode pun xboleh dah. kuar white screen je. tlg lar bro

        Reply
  8. pendi

    bro ad x tutorial nak format galaxy mini 2..sbb sy root n install rom, so phone sy jd tersgkut pd cwm recovery..reboot system pn xbleh.sma je.

    Reply
  9. hazwan

    bro..kenape asyik stuck dekat logo samsung je ni..da byk kali da buat tetap same la..

    Reply
  10. abdul salam

    tolg saya ..knpe dh on tpi msuh lgi gambar sumsung ulang-2.cm on 2-3 kli ..gmbar tu duk ulang je ..x kluar pon menu

    Reply
  11. AYU

    DAH BUAT DAH TAPI SAME JE..KT SITU DA PASS TAPI KELUAR LOGO TU JUGAK..KNAPE EK?

    Reply
      1. nazreen azim

        Handphone sye galaxy young yang berulang kali start atau berhenti di logo tetapi nk download odin tu macam mana?

        Reply
  12. Rpit92

    3- ‘pastikan driver galaxy Y dah pun di install pada komputer anda’ apa maksudnya? mcmna nak installkan nya? driver tu satu alat untuk galaxy Y ka atau just connect with usb dari phone ke komputer? minta penjelasan terperinci…

    Reply
      1. fadh

        5- Masuk ke dalam Download Mode dengan cara tekan button home + power button + volume down secara serentak sehingga download mode muncul.Ikut arahan pada skrin phone(tekan volume up).

        Reply
  13. armee

    kenapa phone xleh install kat laptop.. katanye device xboleh datect.. phone saya lepas cuba nk tukar kpd jellyblast terus jadi hang dan tersangkut kat logo samsung..

    Reply
  14. armee

    sapa yg x boleh bukak jugak dan stuck dekat logo samsung walaupun dh banyak kali buat.. try wipe chace partition dan wipe data/factory.. sy dh buat dan alhamdulillah …

    Reply
    1. Nazri

      Macammn tu kene masukkan tortoro pit. File n bootloader ker….tolong kawan..

      Reply
  15. ayerariq

    Salam galaxy y sy dh xblh bkak trs. . Sy trlupe nk install ke com ape prlu sy buat nk bkak blik dh xblh jdy kuar gmbr logo je trs tlg sy

    Reply
  16. faiz60

    bro macam mane ni . kalau stuck dekat samsung galaxy y kene buat ape

    Reply
  17. fadhil

    Salam .. saya sudah install tapi Last kali X bole touch on welcome message . Screen problem ke ?

    Reply
  18. Hilmi Nur

    Salam,saya dah try format smpai pass.kebiasaan lepas complete format,hnfon trus keluar logo dan terus boleh pakai,tapi kali ni lepas format ia pergi system reboot dan ada keluar ayat “can’t unmount” last sekali.. hnfon still sangkut pda logo.boleh diselamatkan lagi tak kalau mcm tu.tq…

    Reply
  19. cikin sera-sera

    tak faham la utk downld step 1.
    da downld tp xada pun tiga file tu

    Reply
  20. Persoalan yang amat memerluka jawapannya

    macam mana nak extract firmware asal Galaxy Y ke dalam folder??

    Reply
  21. pizah

    hye ? mcm mna nak buat mcm nhe ? klw fon tk bleh start or restart? help me pleaseee

    Reply
  22. wana

    Bleh tnya? Sya guna tab 3, tab sya tu pandai mati sendiri, mcm mna nak baiki sendiri? Dulu prnah antar kat kdai tp x smpai brapa bulan blik rosak mcm yg dlu? Ad cara ka?

    Reply
  23. naqiu

    bagaimana selepas selesai format keluar logo samsung sahaja,lpas tu restart sendiri..?

    Reply
  24. Nazri

    Ade masalah tak kalau extrak firmware yang guna winrar sudaah expired trial die

    Reply
  25. Nashrudin

    Assalamualaikum saudara,saya ade problem pd samsung trend.Bole tunjuk dari A – Z?Saya dah download odin,tapi x berani nk pakai sebab x taw.Saya nk link utk driver samsung trend skali.Bole?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *