Kenali Apa Itu “Hardbricked” dan “Softbricked” Dan Cara Baiki

101
Artikel ini ditulis oleh aku bagi menjawab segala persoalan serta segala kekeliruan mengenai apa itu “hardbricked” dan juga “softbricked” pada android smartphone.Kebanyakkan pengguna masih tak tau atau kabur mengenai 2 perkara ni.Penjelasan yang ditulis dalam artikel kali ini ialah mengikut pemahaman aku serta beberapa kajian dan bacaan di xda developers.


APA ITU HARDBRICKED ?

Istilah hardbricked digunakan apabila android smartphone korang mengalami masalah selepas melakukan proses “Unlocked Bootloader” kebiasaannya kes ni berlaku disebabkan tersalah step semasa unlocked bootloader dan “production code” berbeza dari yang dibenarkan untuk proses UB.

Sebagai contoh, bagi Xperia X8 hardbricked akan berlaku apabila production code bagi phone tersebut atas daripada 11w26.bermaksud 11w27 28 29 30 dan lain-lain keatas.

TANDA-TANDA HARDBRICKED :

IKLAN

1- Phone korang tiada tanda-tanda boleh hidup langsung.
2- Cas tak berkesan.
3- Phone tak di detect apabila disambungkan ke komputer
4- Lampu LED tak menyala langsung
5- Tiada vibrate
6- Phone tak boleh “On” walau dengan apa cara sekali pun.

Apabila hardbricked berlaku kepada phone korang, ianya tidak boleh di baiki menggunakan SEUS, FLASHTOOL mahupun PC COMPANION.Kenapa aku kata tak boleh baiki langsung menggunakan software diatas?

 

Seperti yang aku sebut, antara tanda-tanda hardbricked ialah phone korang tak dapat di kesan [detect] oleh komputer apatah lagi software diatas.Ketiga-tiga software tersebut, Flashtool,PC Companion dan SEUS memerlukan phone untuk di kesan sebelum proses membaiki/upate dilakukan.Jadi, kalau phone hardbricked dan tak dapat di kesan oleh software tu, macam mana nak baiki.

“Phone saya hardbricked berjuta-juta kali tapi boleh je di baiki guna software diatas?!”
Macam yang aku tulis dekat atas, kalau boleh dibaiki menggunakan software tersebut itu bukan nya hardbricked, itu kita panggil sebagai “softbricked”.
APA ITU SOFTBRICKED?
Istilah softbricked berlaku apabila phone korang mengalami masalah tertentu. Kebiasaanya softbricked terjadi selepas melakukan proses menginstall custom rom ataupun korang tersalah install sesuatu yang tidak sesuai [not compatible] dengan phone masing-masing.
TANDA-TANDA SOFTBRICKED
1- Phone tersekat pada logo sony ericsson.
2- Phone tersekat pada logo “bootanimation”
3- dan lain-lain.
PUNCA SOFTBRICKED SELEPAS INSTALL CUSTOM ROM
1- Rom yang digunakan tidak sesuai dengan jenis phone.contoh rom samsung korang pergi install dekat phone sony ericsson.
2- Google Apps tidak diinstall selepas selesai flash rom.Sesetengah rom memerlukan korang untuk flash/install google apps sejurus selepas selesai flash rom.Contoh seperti rom minicm7.
3- Rom yang diinstall tidak sesuai dengan kernel yang digunakan.Sebenarnya terdapat 2 jenis rom iaitu stock kernel rom dan juga custom kernel rom.Stock rom ialah untuk mereka yang masih Unlocked Bootloader manakala custom kernel rom pulak untuk mereka yang dah unlocked bootloader dan flash kernel tertentu.
4- Tak full wipe/wipe data/factory reset serta wipe cache selepas flash rom juga akan menyebabkan korang mengalami softbricked.
5- Tidak mengikut arahan install dengan teliti.
CARA MEMBAIKI PHONE APABILA SOFTBRICKED
Aku pernah menulis artikel tutorial lengkap untuk membaiki phone apabila masalah softbricked berlaku yang boleh di baca di sini.
Antara cara yang boleh digunakan ialah :
Jika ada pendapat lain atau ada sebarang info yang ingin ditambah korang boleh komen di ruang komen dan insyallah akan di masukkan kedalam artikel ini.

 

Jangan lupa sertai facebook page soleheen[dot]com untuk lebih banyak tutorial tips dan informasi dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika korang menghadapi sebarang masalah.
SOLEHEEN TV
Anda mempunyai sebarang soalan untuk ditanyakan atau inginkan pendapat kami? Ikuti team soleheen di Twitter, YouTube, Instagram dan juga Facebook Page. Kita sembang disana!
Share.

101 Comments

  1. saya baru je update software kat hp Samsung galaxy s saya. lepas tunggu loading tu tiba2 mati Dan langsung tak boleh dihidupkan semula. adakah itu adalah masalah yang sama?

  2. as salam , saya baru lepas update software .. tapi bila dah lepas update software ni .. phone saya asyik auto on/off je .. kenapa ye ????

  3. Mohamad Shafiq Azreen II on

    salam….bos,baru neh phone saya stuck kat sony je pastu sy da repair guna pcc…lepastu sim card tak dapat detect lak,,,kenape ea ?

  4. laziraismail on

    Salam, Nak tnya fon saya note1 bila takat 20% ja lepas tu dia stop wlaupun chager masih connect, then dia naik low bateri. kenapa ya?

  5. hp x8 sy pn hardbrick….br je nx upgrade kitkat…xperia mini pro sy dh selamat 4.0 ke 4.4.2..ni nx pk mcm mane nx repair x8 ni…law kos 100 ke 150 ok lg..law uppp….bli hp bru la…bos ley tlg tanye kn kt kedai agak2 berapa kos repair hardbrick

  6. gra2 slah flasing hp xperia active ane ga bsa nyala.,lampu btre nyala pas d cas.,msih bsa ke detect kmputer n msih bsa getar.,kira2 mslahnya apa yah gan?? n solusinya gmna??

  7. salam bos.. galaxy y saya lepas upgrade kpd jelly bean terus xboleh stat dan tersekat kat logo.. saya dah cuba wipe data dan chace dah tapi masih sama.. mohon timba ilmu skit dari saudara :-)

  8. kalaw SOFTBRICKED, kalaw hnta kdai xpe kan? phone sy bley on but berjam2 still naik logo sony ja,, sy ney xbrpe tawu sgat klaw psal phone ney…

  9. salam,nk tanye…kenape sy cas xperia ,bateri sy x penuh2 wlaupn dh berjam2 .. hanya 20% je bateri dpt penuh ..

  10. tolong saya!! saya mengunakan samsung galaxy mega 5.8. so saya ada menguna efs backup, bila saya menguna efs backup fhone saya pun jadi macam sony diatas tak boleh nak on langsung.. saya harap dapat membantu sya

  11. Boss,,. Iphone4 saya rosak, tadi saya download waze kat appstore, pastu dia hang and saya tekan button atas ,dia padam ,bila saya tekan balik button tu ,dia dah tak menyala…masalah apa tu?

  12. Kenapa handphone saya bila main game jer terus jadi paling panas…saya main game x lame pon dalam 10minit jer

  13. Xperia c, try install recovery, lepas reboot, terus tak hidup. Masa tu bateri dlm 15%, Sambung charger, tp mcm takde ape pun, xleh jugak on, led jer yg ade blinking sekali sekala. Mcm mane nk buat? Please help.

  14. mne yg paling sng nk gune? seus ataupun flashtool
    ….xperia zr sye masuk air ..lps 2 jam tibe2 blank.caj kuar lampu merah jer..xley on..xley tekan ape2…masalah motherboard atau hardbrick? klu motherboard keringkan dlm beras boleh hidup balik ke?

  15. saya guna lenovo a889..maslaah saya imei number unknown/invalid dan baseband version pn hilang..yg ni msk kategori hardbrick atau softbrick?? software apa yg boleh selesaikan masalah ni??

  16. sy pakai lenovo a376..5hari lepas fon ni xboleh masuk sistem langsung.kalo cabut bateri, logo lenovo keluar tp lepas tu skrin gelap n dlm keluar jam je dalam 1 saat…lepas tu skrin gelap balik..mcm tu la seterusnya smpai la hbis bateri…apokah masalah nya ni? ….mohon pencerahan

  17. salam .. saya pakai fone samsung .. masalah saya , bila on fone , die kluar logo samsung tu lama sangat .. adakah itu softbrick >? kalau soft brick .. ada cara taak nak betolkan balekk ?

  18. Tuan…hp nite 2 anak saya tiba2 je off sendiri lepas tu takde ape2 signal bila on(skrin blank)..lagi klau charge pun takde klua ape2 n hp jd panas…mcm tu ke yg dikatakan
    Hardbrick…n masih boleh diselamatkan lagi ke tuan???

  19. saya ada galaxy tab 3…saya ada install aplikasi…selepas tu restart sendiri dan tersekat pada logo galaxy tab,saya dah reset semula,tapi tak menjadi…apa cara nak membaiki nya?

  20. MUHAMMAD AMIRUL on

    Assalammualaikum. nak tanya. saya ada hp xperia miro st23i. saya cas hp guna powerbank. tpi lepas cas guna powerbank, hp tak nak on. dah tukar batteri pun masih tak nak on. time nk cas lagi sekali lampu led pun tak nyala. agak2 apa masalah hp saya?

  21. sy nak tanya, malam tadi sy cas fon dlm pukul 11. then pkul 1 sy nak nk try tgk jam lepas tu fon sy xley nak on. gelap je. sy da bukak b3 bukak sim n pasang balik still xbley jgk. sy cas fon, cas pn xdpat detect. sy xtwu punca nye. sbb sebelum tu sy mmg xde install or main game ape ape pun. fon tu off tanpa sebab n xley on. tu hardbricked ke bos? or ade masalah pd b3? sy guna fon s3 mini. tolong sy :(

  22. Sy pakai samsung galaxy tab 7.7… Tiba2 tab hang dan off… Bila try on blk yg kluar cuma samsung galaxy tab 7.7… Still on…walaupun cuba off… Lps tu kluar balik samsung galaxy tab 7.7… Tu je… Kenapa ye?

  23. phone lenovo saya auto on/off sndiri. then lepas tu dy tersekat dkt logo lenovo jer. kalau antar kedai agak2 berapa dyorg caj

  24. bro samsung ace s5830i aku stuck kat logo samsung je. bila dah hard reset pon still stuck situ gak. apa masalah dia and kena buat apa ek?

  25. saya guna samsung grand 2 tp dari awl beli sy perasan lampu kt dpn langsung xblink…
    n ble cucuk kt pc , pc xdetect hp sy….tu hardbricked jugak ke..plis bro asap

  26. salam, tuan…maaf mengganggu…mohon bantuan
    saya guna hp samsung galaxy ace GT-s5830i. baru-baru ni saya dah root kan hp saya dan juga install ROM untuk handphone saya macam dalam tutorial tuan.
    cuma td tetiba hp off sendiri dan bila di’on’kan cuma keluar ‘Samsung Galaxy Ace GT-s5830i’ sahaja.
    saya cuba untuk buat flashing seperti dalam youtube di video ini https://www.youtube.com/watch?v=PXT7XVNawDE
    tapi saya dapati hp saya x boleh diinstall ke komputer.
    untuk pengetahuan tuan juga… dari awal beli hp ini, saya memang tak boleh nak connect hp ke komputer.
    untuk flashing pun saya dah install odin dan semuanya.
    apa yang perlu sy lakukan

  27. phone saya lampu merah jd kelip2 bila charge. takde logo charging dkat screen. bila on takde effect, bila cabut dari charger baru dia vibrate. tp still tak on. vibrate je. kenapa mcm ni? tolong.

  28. sy nak tanya,kelmarin sy cas fon dlm pukul 2 then pkul 4sy nak nk try tgk jam lepas tu fon sy xley nak on. gelap je. sy da bukak b3 bukak sim n pasang balik still xbley jgk. sy cas fon, cas pn xdpat detect. sy xtwu punca nye. sbb sebelum tu sy mmg xde install or main game ape ape pun. fon tu off tanpa sebab n xley on. tu hardbricked ke bos? or ade masalah pd b3? sy guna fon galaxy pocket neo tolong sy 

  29. Syazwan Rahimi on

    Nak tanya. Saya ada masalah untuk cas phone semasa diswitch off. Kenapa yaa? Hari tu saya half root, lepas tu unroot balik. Then, bila phone dah kehabisan bateri, saya nak cas, tertiba cas tak dapat masuk. Apa yang perlu saya buat? Phone saya Xperia M

  30. Sy guna note samsung 8.1… x dpt nak cas dan xdpt nak connect ke lap top ini kah yg dmaksudkan hardbirick?… mcm mana nak baiki… minta pencerahan dr tuan2 yg tahu…

  31. salam tuan…bleh suggestka x ape software PC utk sttlekan masalah softbrick lenovo a889????phone stuck kat logo lenovo and then xleh nak buka META mode…tq tuan

  32. bos, hp saya X10i, led menyala, tapi on x boleh pulak. bila update guna pc companion, x da pulak software yg nak dia update. apa tanda dia tu, softbrick ke?

  33. Salam, nak tanya. samsung s2 sy tetibe padam pastu lgsung xboleh on lgsung, charge pon xde effect, apa masalah dia ek?
    ade tak penyelesaian dia sebelum hantar kedai, hmm. anyone please.

  34. Hardbricke ka softbricke ne bos kalo cas apa pun tadak …lmpu merah xtaw p mna ai.
    Kurang semint da 12jam cas nye

  35. salam bro soleheen..
    maaf ggu..just nk tny..
    phone saya samsung note1..dah rooted..paranoid android…dah pakai lama…ok je..cuma ada juga kadang2 hanged..or restart sendir…tiba2 hari ni dia restart..stuck kat logo..then padam terus…lepas tu xleh on..charging x jadi apa…masuk desktop pun x detect…
    jadi..
    tu dah kira hardbrick la ye?
    kalau sy anda kedai ada tips x utk elak dr terkena kedai tak jujur?
    terima kasih

  36. salam..mau tnya lepas format s3 saya hp trus ada masalah..network not register wifi pun tdk boleh conect…apa masalah hp saya…apa perlu di buat???

  37. Assalammualaikum, sy nk tny knp phone sy kalau tekan button on screen x detect tp klau charge bru screen detect. n kalau sy tekan button yg sama utk off dia boleh detect. Apa sebenarnya masalah phone sy ?

  38. salam, handphone sy sony xperia Z3 compact.. Bru pkai sbulan lbeh.. tibe2, dy teroff sndiri… kadang2 boleh on, kadang2 tak boleh on… kalau tak boleh on, cucuk charger pon tak detect.. biler dh dpt on, tak lama lpas tu mesti dy teroff balik… dari sblm update smpai la dh update ke lollipop… itu softbricked ke??

  39. asninahmohdasmat on

    nak tanya fon sy xperia miro st 23i lowbet, then mati , bila nak pergi caj , langsung tak ble hdup , ap msalah tuh ya? tolong xplen :(

  40. Hardbrick kalau nak repair kat kedai
    biasanya ade yg tukar ic tertentu saja namun harga ic tu + kos repair = hampir same harga asal.atau tukar mother board , harga kurang sikit tapi kalau fikir 2 kali tak berbaloi. Baik beli baru

Leave A Reply