Kenali Apa Itu “Hardbricked” dan “Softbricked” Dan Cara Baiki

By | September 7, 2012
Artikel ini ditulis oleh aku bagi menjawab segala persoalan serta segala kekeliruan mengenai apa itu “hardbricked” dan juga “softbricked” pada android smartphone.Kebanyakkan pengguna masih tak tau atau kabur mengenai 2 perkara ni.Penjelasan yang ditulis dalam artikel kali ini ialah mengikut pemahaman aku serta beberapa kajian dan bacaan di xda developers.


APA ITU HARDBRICKED ?

Istilah hardbricked digunakan apabila android smartphone korang mengalami masalah selepas melakukan proses “Unlocked Bootloader” kebiasaannya kes ni berlaku disebabkan tersalah step semasa unlocked bootloader dan “production code” berbeza dari yang dibenarkan untuk proses UB.

Sebagai contoh, bagi Xperia X8 hardbricked akan berlaku apabila production code bagi phone tersebut atas daripada 11w26.bermaksud 11w27 28 29 30 dan lain-lain keatas.

TANDA-TANDA HARDBRICKED :

IKLAN

1- Phone korang tiada tanda-tanda boleh hidup langsung.
2- Cas tak berkesan.
3- Phone tak di detect apabila disambungkan ke komputer
4- Lampu LED tak menyala langsung
5- Tiada vibrate
6- Phone tak boleh “On” walau dengan apa cara sekali pun.

Apabila hardbricked berlaku kepada phone korang, ianya tidak boleh di baiki menggunakan SEUS, FLASHTOOL mahupun PC COMPANION.Kenapa aku kata tak boleh baiki langsung menggunakan software diatas?

 

Seperti yang aku sebut, antara tanda-tanda hardbricked ialah phone korang tak dapat di kesan [detect] oleh komputer apatah lagi software diatas.Ketiga-tiga software tersebut, Flashtool,PC Companion dan SEUS memerlukan phone untuk di kesan sebelum proses membaiki/upate dilakukan.Jadi, kalau phone hardbricked dan tak dapat di kesan oleh software tu, macam mana nak baiki.

“Phone saya hardbricked berjuta-juta kali tapi boleh je di baiki guna software diatas?!”
Macam yang aku tulis dekat atas, kalau boleh dibaiki menggunakan software tersebut itu bukan nya hardbricked, itu kita panggil sebagai “softbricked”.
APA ITU SOFTBRICKED?
Istilah softbricked berlaku apabila phone korang mengalami masalah tertentu. Kebiasaanya softbricked terjadi selepas melakukan proses menginstall custom rom ataupun korang tersalah install sesuatu yang tidak sesuai [not compatible] dengan phone masing-masing.
TANDA-TANDA SOFTBRICKED
1- Phone tersekat pada logo sony ericsson.
2- Phone tersekat pada logo “bootanimation”
3- dan lain-lain.
PUNCA SOFTBRICKED SELEPAS INSTALL CUSTOM ROM
1- Rom yang digunakan tidak sesuai dengan jenis phone.contoh rom samsung korang pergi install dekat phone sony ericsson.
2- Google Apps tidak diinstall selepas selesai flash rom.Sesetengah rom memerlukan korang untuk flash/install google apps sejurus selepas selesai flash rom.Contoh seperti rom minicm7.
3- Rom yang diinstall tidak sesuai dengan kernel yang digunakan.Sebenarnya terdapat 2 jenis rom iaitu stock kernel rom dan juga custom kernel rom.Stock rom ialah untuk mereka yang masih Unlocked Bootloader manakala custom kernel rom pulak untuk mereka yang dah unlocked bootloader dan flash kernel tertentu.
4- Tak full wipe/wipe data/factory reset serta wipe cache selepas flash rom juga akan menyebabkan korang mengalami softbricked.
5- Tidak mengikut arahan install dengan teliti.
CARA MEMBAIKI PHONE APABILA SOFTBRICKED
Aku pernah menulis artikel tutorial lengkap untuk membaiki phone apabila masalah softbricked berlaku yang boleh di baca di sini.
Antara cara yang boleh digunakan ialah :
Jika ada pendapat lain atau ada sebarang info yang ingin ditambah korang boleh komen di ruang komen dan insyallah akan di masukkan kedalam artikel ini.

 

Jangan lupa sertai facebook page soleheen[dot]com untuk lebih banyak tutorial tips dan informasi dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika korang menghadapi sebarang masalah.
SOLEHEEN TV

119 thoughts on “Kenali Apa Itu “Hardbricked” dan “Softbricked” Dan Cara Baiki

  1. Hafez

    Ap maksudnya kalo fon cas led menyala warna merah.. lepas sejam cas still xleh on..

    Reply
  2. afiqfirdaus=

    agak-agak mahal tak ? boleh guna lagi ke warranty? aku beli mase 2011.

    Reply
  3. samsung

    kalau problem hard brick,apa akan perlu lakukan untuk diperbaiki?problem pada software atau hardware?

    Reply
    1. soleheen Post author

      Hardbrick actually kerosakan pada hardware mcm motherboard, ada satu service dipanggil as JTag yang orang kedai repair phone guna untuk repair phone yg hardbrick n kos dia agak mahal maybe cecah ratus depends on kedai.

      Reply
      1. samsung

        Kos repair agak2 dlm berapa ratus.hp sy xbole nak on lepas sy flash guna odin..menyesal pulak buat hr tu..ade contact person yg bole repairkan hp sy.ni?nk anta kedai takut kena game.

        Reply
      2. Line Semput Semput

        bosku… hp saya sony xperia acro s hardbrick semasa mw install flash tak boleh hidup tapi masuk cas dan x boleh detect…. d mana tu bosku kedainya yg boleh buat. waranty da habis…

        Reply
          1. laili

            kalau repair balik …gambar yang ade kat fon tu tak hilang ke kalau takde memory card??

      1. hafizzpv

        kalau sangkut dkat logo mcm mna baiki ya??
        sony xperiatipo..

        Reply
          1. Nsrllhlnh

            Nk tnya..phone saya bila nk on bole… Tpi bila tkn dia ketepi je… Nk bkk psword contoh eh saya nk tkn A dye pegi ke L cmne tu ye?

  4. hanny

    saya baru je update software kat hp Samsung galaxy s saya. lepas tunggu loading tu tiba2 mati Dan langsung tak boleh dihidupkan semula. adakah itu adalah masalah yang sama?

    Reply
  5. azhar

    as salam , saya baru lepas update software .. tapi bila dah lepas update software ni .. phone saya asyik auto on/off je .. kenapa ye ????

    Reply
  6. Mohamad Shafiq Azreen II

    salam….bos,baru neh phone saya stuck kat sony je pastu sy da repair guna pcc…lepastu sim card tak dapat detect lak,,,kenape ea ?

    Reply
    1. devil83

      cuba tengok imei phone dail *#06# klu imei null kena repair
      pakai root…

      Reply
  7. laziraismail

    Salam, Nak tnya fon saya note1 bila takat 20% ja lepas tu dia stop wlaupun chager masih connect, then dia naik low bateri. kenapa ya?

    Reply
  8. pizam

    hp x8 sy pn hardbrick….br je nx upgrade kitkat…xperia mini pro sy dh selamat 4.0 ke 4.4.2..ni nx pk mcm mane nx repair x8 ni…law kos 100 ke 150 ok lg..law uppp….bli hp bru la…bos ley tlg tanye kn kt kedai agak2 berapa kos repair hardbrick

    Reply
  9. yudi

    gra2 slah flasing hp xperia active ane ga bsa nyala.,lampu btre nyala pas d cas.,msih bsa ke detect kmputer n msih bsa getar.,kira2 mslahnya apa yah gan?? n solusinya gmna??

    Reply
  10. armee

    salam bos.. galaxy y saya lepas upgrade kpd jelly bean terus xboleh stat dan tersekat kat logo.. saya dah cuba wipe data dan chace dah tapi masih sama.. mohon timba ilmu skit dari saudara 🙂

    Reply
  11. Amieyra

    kalaw SOFTBRICKED, kalaw hnta kdai xpe kan? phone sy bley on but berjam2 still naik logo sony ja,, sy ney xbrpe tawu sgat klaw psal phone ney…

    Reply
  12. faizz

    assalam .. bolehh tolong x .. xperia sy hardbrick … nk bwat cam mneer ekk??

    Reply
  13. nikfaiza

    salam,nk tanye…kenape sy cas xperia ,bateri sy x penuh2 wlaupn dh berjam2 .. hanya 20% je bateri dpt penuh ..

    Reply
  14. hafiz

    tolong saya!! saya mengunakan samsung galaxy mega 5.8. so saya ada menguna efs backup, bila saya menguna efs backup fhone saya pun jadi macam sony diatas tak boleh nak on langsung.. saya harap dapat membantu sya

    Reply
  15. arifwakaka

    Boss,,. Iphone4 saya rosak, tadi saya download waze kat appstore, pastu dia hang and saya tekan button atas ,dia padam ,bila saya tekan balik button tu ,dia dah tak menyala…masalah apa tu?

    Reply
  16. Mohd Adha

    Kenapa handphone saya bila main game jer terus jadi paling panas…saya main game x lame pon dalam 10minit jer

    Reply
  17. ponext

    Xperia c, try install recovery, lepas reboot, terus tak hidup. Masa tu bateri dlm 15%, Sambung charger, tp mcm takde ape pun, xleh jugak on, led jer yg ade blinking sekali sekala. Mcm mane nk buat? Please help.

    Reply
  18. danial fansuri

    mne yg paling sng nk gune? seus ataupun flashtool
    ….xperia zr sye masuk air ..lps 2 jam tibe2 blank.caj kuar lampu merah jer..xley on..xley tekan ape2…masalah motherboard atau hardbrick? klu motherboard keringkan dlm beras boleh hidup balik ke?

    Reply
  19. fauzan

    saya guna lenovo a889..maslaah saya imei number unknown/invalid dan baseband version pn hilang..yg ni msk kategori hardbrick atau softbrick?? software apa yg boleh selesaikan masalah ni??

    Reply
    1. ponext

      Softbrick, saya pernah mengalami masalah sama pada xperia c saya. Tp dpt diselesaikan dgn sony pc companion, utk lenovo, saya tidak pasti.

      Reply
    2. devil83

      flash pun tiada guna… sebab masalah tidak akan selesai… nak repair kena root dulu hp,lepas tu repair dengan mtk android imei repair…. saya pernah buat….

      Reply
  20. ana

    sy pakai lenovo a376..5hari lepas fon ni xboleh masuk sistem langsung.kalo cabut bateri, logo lenovo keluar tp lepas tu skrin gelap n dlm keluar jam je dalam 1 saat…lepas tu skrin gelap balik..mcm tu la seterusnya smpai la hbis bateri…apokah masalah nya ni? ….mohon pencerahan

    Reply
  21. arul

    salam .. saya pakai fone samsung .. masalah saya , bila on fone , die kluar logo samsung tu lama sangat .. adakah itu softbrick >? kalau soft brick .. ada cara taak nak betolkan balekk ?

    Reply
  22. rajataries

    Tuan…hp nite 2 anak saya tiba2 je off sendiri lepas tu takde ape2 signal bila on(skrin blank)..lagi klau charge pun takde klua ape2 n hp jd panas…mcm tu ke yg dikatakan
    Hardbrick…n masih boleh diselamatkan lagi ke tuan???

    Reply
  23. mat

    saya ada galaxy tab 3…saya ada install aplikasi…selepas tu restart sendiri dan tersekat pada logo galaxy tab,saya dah reset semula,tapi tak menjadi…apa cara nak membaiki nya?

    Reply
  24. MUHAMMAD AMIRUL

    Assalammualaikum. nak tanya. saya ada hp xperia miro st23i. saya cas hp guna powerbank. tpi lepas cas guna powerbank, hp tak nak on. dah tukar batteri pun masih tak nak on. time nk cas lagi sekali lampu led pun tak nyala. agak2 apa masalah hp saya?

    Reply
  25. sue

    sy nak tanya, malam tadi sy cas fon dlm pukul 11. then pkul 1 sy nak nk try tgk jam lepas tu fon sy xley nak on. gelap je. sy da bukak b3 bukak sim n pasang balik still xbley jgk. sy cas fon, cas pn xdpat detect. sy xtwu punca nye. sbb sebelum tu sy mmg xde install or main game ape ape pun. fon tu off tanpa sebab n xley on. tu hardbricked ke bos? or ade masalah pd b3? sy guna fon s3 mini. tolong sy 🙁

    Reply
  26. aida

    Sy pakai samsung galaxy tab 7.7… Tiba2 tab hang dan off… Bila try on blk yg kluar cuma samsung galaxy tab 7.7… Still on…walaupun cuba off… Lps tu kluar balik samsung galaxy tab 7.7… Tu je… Kenapa ye?

    Reply
  27. nurul

    phone lenovo saya auto on/off sndiri. then lepas tu dy tersekat dkt logo lenovo jer. kalau antar kedai agak2 berapa dyorg caj

    Reply
  28. fareez fazal

    bro samsung ace s5830i aku stuck kat logo samsung je. bila dah hard reset pon still stuck situ gak. apa masalah dia and kena buat apa ek?

    Reply
  29. hannah

    hannah

    galaxy note 8 sy stuck kat logo samsung..dh hard reset tp still tak boleh on..tu masalah apa yerk?tqvm

    Reply
  30. idaPearlzharey

    saya guna samsung grand 2 tp dari awl beli sy perasan lampu kt dpn langsung xblink…
    n ble cucuk kt pc , pc xdetect hp sy….tu hardbricked jugak ke..plis bro asap

    Reply
  31. neytazs

    salam, tuan…maaf mengganggu…mohon bantuan
    saya guna hp samsung galaxy ace GT-s5830i. baru-baru ni saya dah root kan hp saya dan juga install ROM untuk handphone saya macam dalam tutorial tuan.
    cuma td tetiba hp off sendiri dan bila di’on’kan cuma keluar ‘Samsung Galaxy Ace GT-s5830i’ sahaja.
    saya cuba untuk buat flashing seperti dalam youtube di video ini https://www.youtube.com/watch?v=PXT7XVNawDE
    tapi saya dapati hp saya x boleh diinstall ke komputer.
    untuk pengetahuan tuan juga… dari awal beli hp ini, saya memang tak boleh nak connect hp ke komputer.
    untuk flashing pun saya dah install odin dan semuanya.
    apa yang perlu sy lakukan

    Reply
  32. faris aiman

    Assalam…phone sy softbricked boleh x baiki n berape harga kalau sy baiki?•

    Reply
      1. laili

        kalau repair balik …gambar yang ade kat fon tu tak hilang ke kalau takde memory card??

        Reply
  33. ieda

    Asalam.. hp sya smsung galaxy tab3, tiba2 mati time mncas. Lps tu xon, n lngsg xmsk cas. Tlg la bgtw pa mslhnya.

    Reply
  34. buntu

    phone saya lampu merah jd kelip2 bila charge. takde logo charging dkat screen. bila on takde effect, bila cabut dari charger baru dia vibrate. tp still tak on. vibrate je. kenapa mcm ni? tolong.

    Reply
  35. jiha

    sy nak tanya,kelmarin sy cas fon dlm pukul 2 then pkul 4sy nak nk try tgk jam lepas tu fon sy xley nak on. gelap je. sy da bukak b3 bukak sim n pasang balik still xbley jgk. sy cas fon, cas pn xdpat detect. sy xtwu punca nye. sbb sebelum tu sy mmg xde install or main game ape ape pun. fon tu off tanpa sebab n xley on. tu hardbricked ke bos? or ade masalah pd b3? sy guna fon galaxy pocket neo tolong sy 

    Reply
  36. Syazwan Rahimi

    Nak tanya. Saya ada masalah untuk cas phone semasa diswitch off. Kenapa yaa? Hari tu saya half root, lepas tu unroot balik. Then, bila phone dah kehabisan bateri, saya nak cas, tertiba cas tak dapat masuk. Apa yang perlu saya buat? Phone saya Xperia M

    Reply
  37. fikri

    Saya punya lubang cas lenovo A889 rosak.then saya hantar kedai repair.Di kenakan caj 50.Biasanya berapa harga sebenar dia?

    Reply
  38. madi

    Sy guna note samsung 8.1… x dpt nak cas dan xdpt nak connect ke lap top ini kah yg dmaksudkan hardbirick?… mcm mana nak baiki… minta pencerahan dr tuan2 yg tahu…

    Reply
  39. wallflower

    salam . kalau fix softbrick guna pc companion ,maksudnya phone akan d format kah ?

    Reply
  40. tok mat

    salam tuan…bleh suggestka x ape software PC utk sttlekan masalah softbrick lenovo a889????phone stuck kat logo lenovo and then xleh nak buka META mode…tq tuan

    Reply
  41. Kacie

    bos, hp saya X10i, led menyala, tapi on x boleh pulak. bila update guna pc companion, x da pulak software yg nak dia update. apa tanda dia tu, softbrick ke?

    Reply
  42. syed

    kalau tempat masuk cas masuk air macam mane erk ? phone trus tak hidup da ni

    Reply
  43. noe

    Salam, nak tanya. samsung s2 sy tetibe padam pastu lgsung xboleh on lgsung, charge pon xde effect, apa masalah dia ek?
    ade tak penyelesaian dia sebelum hantar kedai, hmm. anyone please.

    Reply
  44. lofa

    Hardbricke ka softbricke ne bos kalo cas apa pun tadak …lmpu merah xtaw p mna ai.
    Kurang semint da 12jam cas nye

    Reply
  45. namelessss

    salam bro soleheen..
    maaf ggu..just nk tny..
    phone saya samsung note1..dah rooted..paranoid android…dah pakai lama…ok je..cuma ada juga kadang2 hanged..or restart sendir…tiba2 hari ni dia restart..stuck kat logo..then padam terus…lepas tu xleh on..charging x jadi apa…masuk desktop pun x detect…
    jadi..
    tu dah kira hardbrick la ye?
    kalau sy anda kedai ada tips x utk elak dr terkena kedai tak jujur?
    terima kasih

    Reply
    1. anak tuhan

      poyo sangat..hantar kat kedai je laa.. korg tnya mamat punya blog ne dye mna laa thu ape2.. bego!

      Reply
  46. adiey

    salam..mau tnya lepas format s3 saya hp trus ada masalah..network not register wifi pun tdk boleh conect…apa masalah hp saya…apa perlu di buat???

    Reply
      1. ponext

        Hp Pakcik aku pun jd mcm tu galaxy mini 2. Aku flash blik stock firmware guna odin. Tp still same gak.

        Reply
        1. devil83

          same macam mana stuck kat logo samsung? kalau ya boot hp ke recovery wipe cache dengan wipe data restart…

          Reply
  47. fauziah

    nak tny, kalau handphone hardbricked mst kena format balik ke?

    Reply
  48. wan

    Assalammualaikum, sy nk tny knp phone sy kalau tekan button on screen x detect tp klau charge bru screen detect. n kalau sy tekan button yg sama utk off dia boleh detect. Apa sebenarnya masalah phone sy ?

    Reply
  49. Ain

    salam, handphone sy sony xperia Z3 compact.. Bru pkai sbulan lbeh.. tibe2, dy teroff sndiri… kadang2 boleh on, kadang2 tak boleh on… kalau tak boleh on, cucuk charger pon tak detect.. biler dh dpt on, tak lama lpas tu mesti dy teroff balik… dari sblm update smpai la dh update ke lollipop… itu softbricked ke??

    Reply
  50. syaz

    nk tanyaa, kalau cas p lampu die berkelip2 warna merah.. then susah xly nk on hp lgsung.. ap masalah die..
    prefer z1

    Reply
  51. asninahmohdasmat

    nak tanya fon sy xperia miro st 23i lowbet, then mati , bila nak pergi caj , langsung tak ble hdup , ap msalah tuh ya? tolong xplen 🙁

    Reply
  52. Kapalterbang

    Salam, henfon sye hidup macam biase tpi tk mahu menyale kenape ye.. Jenis nfon xiaomi redmi2

    Reply
  53. mikail

    hai. fon sya sblum ni kena penyakit boot loop. pastu dpt jgk flash blik. tpi yg pelik. GApps sya semua tiada dlm fon. da try install asyik kluar error *unfortunetly google play has stop*. mcm tu la kalau x silap. ada cra nak bgi btul blik ke? berjam2 google tpi x jmpa. fon lenovo A850+.

    Reply
  54. Juan Lame

    Salam bos.nk tanya..zenfon 5 t00j masalah vibrate xberhenti kenapa ye.sy dah tukar bateri tapi masih juga masalah yang sama.harap bos ada penyelesaian.

    Reply
  55. kinot

    Hardbrick kalau nak repair kat kedai
    biasanya ade yg tukar ic tertentu saja namun harga ic tu + kos repair = hampir same harga asal.atau tukar mother board , harga kurang sikit tapi kalau fikir 2 kali tak berbaloi. Baik beli baru

    Reply
  56. lulu

    salam..
    nak tanya..kenapa screen android tak menyala..tapi bateri running sbb rasa panas..huhuhu
    try call ke handphone tersebut dapat tapi handphone takde bunyi ringtone dan screen phone tetap gelap..
    tulunnnn..kerosakan apakah ini.:(

    Reply
  57. achik

    battery phone sya kalo cas mkin trun dan xnaik2.tp kt handphone tlis charging
    jnis phone sya sony xperia “j”

    Reply
  58. danny

    fon saya samsung s2 masalah dia bila cas tak dpt n bila nak on pun tak dapat….dah tukar dgn battri baru tapi still tak dpt on……apa masalahny nni yer tq

    Reply
  59. sallysazlyn

    slm petang..hp sy samsung s2 ada problem..bila saya buka charger hp sy..hp sy trus off…bila charger smbung blik…hp boleh start tpi line digi tdk masuk..apa mslh dia tu bro??:(

    Reply
  60. juki

    Salam bos.. Nak tanya.. Kenapa xiomi redmi note 4g lte skrin blanks saja bila sya on.. Button menu,back ok kluar light.. Thanks bos..

    Reply
  61. ikhram

    salam,nak tanye samsung s plus kalau cas masa off phone die keluar gambar bateri kejap ade kejap takde ape masalahnye?

    Reply
  62. Kartun

    Salam nk tye…smsung j5 sye x boleh nk on walhal sye xde install ape2 apps…en tau tak ap mslhnya dn cre nk fix

    Reply
  63. pija

    salam.. samsung gts5830i sy bootloop. ade x tutorial nak repair @ unbrick phone ni? please.. sesape tlg saya… t.kasih

    Reply
  64. farries

    macam mane nak baiki lenovo tab 2 a7 30 hc yang rosak softbraked

    Reply
  65. Ain

    Assalamualaikum , boleh saya tanya . saya pakai fon oppo joy . bila saya tekan button on dia hanya menyala and tulis oppo tu je ( yg masa mula mula nk on) , sampai habis battery dia akan terpadam . masalah apa eh kalau jd mcmtu ?

    Reply
  66. bunga

    Salam..nk tnye..sy pkai HP smsung j.sy nk tnye kenapa ek bila sy tgok Instagram .tgok gallery pastu die terpdam tiba2 ada kt home..

    Reply
  67. azo

    jika hantar phone untuk repair, malumat dalam phone macam nota, fail, gambar hilang ke?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *