Cara Upgrade Xperia X8 : [rom] MokeeOS

MokeeOS, sebuah lagi rom yang di “port” kepada xperia x8 oleh TeamMex dengan antaramuka yang menarik serta beberapa ciri-ciri baru yang tidak terdapat pada rom lain. Beberapa aplikasi tambahan turut di install bagi memastikan performance rom tersebut berada pada tahap yang terbaik antaranya “No Frills CPU Control” , “Snakes BatteryBoost” dan “Adblock”.

salah satu ciri menarik lain yang ada pada rom MokeeOS ni ialah wallpaper nya yang mendapat pujian dari ramai pengguna lelaki.Tidak dinafikan wallpaper yang digunakan memang agak menarik.

Bagi yang berminat korang boleh ikut langkah dibawah :-

LANGKAH-LANGKAH INSTALL :

1- Pastikan Xperia X8 korang dah di pun di unlocked Bootloader [ rom ni memerlukan korang untuk unlocked booloader ]     [Tutorial Mudah Unlocked Bootloader Xperia X8]2- Download rom tersebut dan masukkan kedalam memory kad.
     [Download]3- Flash kernel nAa terbaru. [nAa-14]     [Download nAa-14]     [Tutorial Mudah Flash Kernel Pada Xperia X8]4- Selesai flash kernel, on kan phone korang dan sebaik sahaja keluar logo nAa, tekan button back banyak kali sehingga cwm-recovery keluar.
5- Pada cwm-recovery, pilih wipe data/factory reset kemudian wipe cache.
6- Install /flash rom tadi dengan cara “install custom zip>choose from sdcard”
7- reboot dan enjoy.

p/s- untuk mrnggunakan mobile internet, korang perlu tetap setting untuk APN mengikut telco masing-masing..bagi pengguna celcom rujuk artikel “Cara Setting APN Celcom

tak rugi untuk orang cuba rom memandangkan ianya agak smooth serta laju.malangnya pengguna tak boleh melakukan overclock terhadap rom ni.Akhir-akhir ini, rom yang di “port” semakin mendapat perhatian pengguna dan antara yang terkenal ialah :

1- LewaOS HappyFrog
2- iXperia 8S
3- GingerSnap
4- HTX MIUI

Jangan lupa sertai facebook page soleheen[dot]com untuk lebih banyak informasi mengenai dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here