Cara Upgrade Xperia X8 : Rom Mokee OS Beta 5

0
424 views
views
Jika sebelum ni aku dah pun tulis mengenai rom MokeeOS Beta 3, baru-baru ni TeamMex dah pun mengeluarkan versi terbaru rom tersebut iaitu MokeeOS Beta 5 yang membawakan beberapa perubahan kecil seperti : 

* Fixed some lags
* Changed dialer and contacts apk
* Added new languajes added in attachment screens 
 * Optimized performance
* Optimized battery
* Bug only in spanish languaje in settings/display have FC xD
* and more
Untuk pengetahuan, MokeeOS ialah sebuah rom berasal dari HTC Hero akan tetapi di port kan kepada Xperia X8 dan diubah sedikit untuk memantapkan lagi performance rom tersebut.

LANGKAH-LANGKAH INSTALL :

1- Pastikan Xperia X8 korang dah di pun di unlocked Bootloader [ rom ni memerlukan korang untuk unlocked booloader ]     [Tutorial Mudah Unlocked Bootloader Xperia X8]2- Download rom tersebut dan masukkan kedalam memory kad.
     [Download]3- Flash kernel nAa terbaru. [nAa-14]     [Download nAa-14]     [Tutorial Mudah Flash Kernel Pada Xperia X8]4- Selesai flash kernel, on kan phone korang dan sebaik sahaja keluar logo nAa, tekan button back banyak kali sehingga cwm-recovery keluar.
5- Pada cwm-recovery, pilih wipe data/factory reset kemudian wipe cache.
6- Install /flash rom tadi dengan cara “install custom zip>choose from sdcard”
7- reboot dan enjoy.

p/s- untuk menggunakan mobile internet, korang perlu tetap setting untuk APN mengikut telco masing-masing..bagi pengguna celcom rujuk artikel “Cara Setting APN Celcom

ROM LAIN YANG MENARIK :

1-Cara Upgrade Xperia X8 : Rom GingerXperiaRay_V006
2-Cara Upgrade Xperia X8 : Rom Kiva Evolution [Stock Kernel]3-Cara Upgrade Xperia X8 : [rom] GingerSony V03

Jangan lupa sertai facebook page soleheen[dot]com untuk lebih banyak tips dan tutorial mengenai android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika anda menghadapi sebarang masalah.

Facebook Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here