Cara Update Samsung Galaxy Ace : Rom RazoDroiD v1.0

0
Baru-baru ni aku dah pun tulis artikel mengenai cara root samsung galaxy ace S5830i dan untuk artikel kali ni jom kita lihat bagaimana cara untuk install custom rom pada smartphone tersebut.Untuk samsung galaxy ace S5830i tak banyak custom rom yang dibuat memandangkan pembangunan untuk rom tersebut masih lagi baru jika hendak dibandingkan dengan Xperia X8.

P/S- Tutorial ini hanya lah untuk Samsung Galaxy Ace S5830i .Selain daripada S5830i adalah tidak sesuai memandangkan ianya dibangunkan hanya untuk S5830i.

RazoDroiD v1.0, sebuah rom yang dibangunkan oleh rajrocks ,mempunyai antaramuka android 4.0 ICS + antaramuka samsung yang masih dikekalkan membuatkan ianya nampak agak menarik .Berikut antara ciri-ciri tambahan yang ada pada rom tersebut :

EXT4 File System
Link2sd
New lock screen
Hard root
Bravia engin
14toogle
Galaxy SII CloCk
New icon pack
Custom bootanimation
Defult *ICS* theme
Ext4 script
Msg limit increased n skins added
Tweaks added
Miui music player added
New google play
All apps updated
New tw Modded
Busybox(latest)
New Launcher
ICS keyboard
Deodex
Zip Aligned System Apps
Sign all apk n zip
Swipe To Clear Notification
Battery saver Tweak
Better Performance
Battery Life increased
Faster SDCARD Read/Write Speed

SCREENSHOT

Bagi yang berminat untuk install korang boleh ikut langkah-langkah dibawah :

1- Pastikan korang dah pun root samsung galaxy ace S5830i masing-masing.
    [Tutorial Mudah Cara Root Samsung Galaxy Ace S5830i ]2- Download rom dan juga cwm-recovery kemudian letakkan dalam memori kad.
    [Download rom RazorDroid]    [Download cwm-recovery]3- Offkan phone.
4- Masuk kedalam mode recovery dengan cara tekan butang home + power + volume up secara serentak.
5- Pilih install update zip from sdcard dan pilih file cwm-recovery tadi.
6- Pilih wipe data kemudian wipe cache.
7- Pergi ke bahagian advance dan pilih “wipe dalvik cache”
8- Install / flash rom tadi dengan cara install custom zip > choose from sdcard > pilih file rom tadi.
9- reboot dan enjoy rom baru pada smartphone masing-masing.

Menarik dan agak mudah sebenarnya proses yang perlu dilakukan.Tak rugi untuk korang cuba rom ni memandangkan ianya agak smooth dan laju jika hendak dibandingkan dengan stock rom.

Jangan lupa sertai facebook soleheen[dot]com untuk lebih banyak tutorial dan tips dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew kami jika korang menghadapi sebarang masalah.

Share.

TINGGALKAN KOMEN ANDA