Cara Upgrade Xperia X8 : Xperience V12

0
376 views
views
Xperience V12, sebuah rom yang dibangunkan oleh Jimmy Thrashmetal, merupakan versi khas untuk custom kernel iaitu kernel nAa-13.Antara versi lain rom tersebut ialah Xperience Walkman – Xperience for Stock Kernel – Xperience Semc Debrand Engine.

Dalam versi ke 12 ini beberapa ciri khas di tambah antaranya :

* Audio and initialmixedDSP vanillaSOund hybrid
* New XPE Adrenolibs
* Updated holo launcher
* New Tweaks XPE
* Added modules for wifi thethering (left the apk in a separate download)
* Updated the GAPPS
* Improved performance …  

Rom ini hanya untuk kernel nAa-13 dan aku tak pasti samada sesuai atau tidak digunakan pada kernel lain seperti alfs.Ikut langkah-langkah dibawah untuk cara-cara install :

1- Pastikan korang dah pun unlocked bootloader xperia x8.
    [ Tutorial Mudah Unlocked Bootloader Xperia X8 ]2- Download rom tersebut dan masukkan ke dalam memory kad.
    [ Download]3- Flash kernel nAa-13.
    [Tutorial Mudah Flash Kernel Pada Xperia X8 ]    [Download Kernel nAa-13]4-Selesai flash kernel, on kan phone korang dan sebaik sahaja keluar logo nAa, sila tekan butang back berulang kali sehingga cwm-recovery muncul.
5- Pergi ke bahagian Mount n Storage.
6- Pilih format system dan format ext..kemudian tekan back.
7- Lakukan full wipe/ wipe data serta wipe cache.
8- Flash / install rom tadi dengan cara “install custom zip > chose from sdcard”
9- Reboot phone dan enjoy.

Aku masih belum berkesempatan untuk mencuba rom ni tapi jika dilihat dari pandangan pengguna, rata-rata mengatakan mereka berpuas hati dengan performance yang ada pada rom Xperience 12 ni.Bagi yang mengalami masalah ketika proses install…rujuk artikel Cara Format Phone untuk jalan penyelesaian.

Jangan lupa sertai facebook page soleheen[dot]com untuk lebih banyak maklumat serta informasi dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew-krew kami.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here