Cara Upgrade Xperia X8 : [rom ] iXperia 8s V1.9.0

7
1,143 views
views
iPhone sebuah smartphone keluaran Apple yang amat digilai ramai namun tak semua mampu untuk memiliki smartphone tersebut.Bagi pengguna android korang berpeluang untuk menjadikan android smartphone masing-masing kelihatan seperti iOS dengan menggunakan rom-rom yang telah diubah interface nya untuk kelihatan seperti iOS.
Bagi pengguna xperia X8 , rom yang boleh korang gunakan ialah iXperia 8s , sebuah rom yang dihasilkan oleh SHINxLIEW seorang “rom porter” yang dikenali di XDA Dev. SHINxLIEW sebelum ni dah pun menghasilkan beberapa rom yang di port daripada beberapa rom terkenal seperti GingerSnap dan HTX MIUI.

Antara ciri-ciri pada iXperia 8S :
CM7.2 Based with Best stability
Super Smoothness
Super Fast Perfromance
Super Smooth menu scrolling
Super great for daily use
Great gaming performance ( 2D, 3D and HD games )
Default overclock value also very smooth scrolling and gaming
Many free ram even after installed lots of apps/games
Minimal apps installed
208mb free of internal memory
Fully deodexed
All compatible apps and games are shown in market
Super tasking performance without swap
LANGKAH -LANGKAH INSTALL :
1- Pastikan korang dah pun unlocked bootloader phone masing-masing.
2- Download rom tersebut kemudian masukkan kedalam memory kad.
[DOWNLOAD]
3- Flash kernel nAa terbaru.
[ Download kernel nAa-14]
4- Selesai flash kernel , on kan phone dan bila keluar logo nAa, tekan butang back berulang kali sehingga cwm-recovery muncul.
5-Pergi ke bahagian “mount n storage” , kemudian pilih format system dan format ext.
6- Jangan lupa untuk full wipe/wipe data dan wipe cache.
7- kemudian pergi ke bahagian “Advance” 
8- Pilih Wipe dalvik cache kemudian Wipe battery stats.
9- Lepas selesai kesemua proses diatas, flash/install rom tersebut dengan cara “install custom zip > choose from sdcard.
10- Reboot dan enjoy.
rom ini dikatakan dihasilkan untuk memberi performance terbaik ketika bermain games dan sesuai untuk kegunaan harian tanpa perlu risau kepada bugs.sejauh mana kebenaran mengenai performance rom ni tak dapat dipastikan memandangkan aku sendiri belum berkesempatan untuk mencuba.
Smartphone sangkut pada logo atau rosak? rujuk artikel Apa yang Perlu Dilakukan Jika Phone Rosak dan sangkut pada logo.
Jangan lupa sertai facebook page kami untuk lebih banyak informasi dan maklumat dunia android ataupun bertanyakan soalan kepada krew-krew kami.

7 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here