Cara Upgrade Xperia X8 : [rom] Achotjan Semc Debrand Engine

0
328 views
views
Achotjan Semc Debrand Engine nama yang agak panjang untuk disebut, merupakan sebuah rom yang agak terkenal dikalangan pengguna xperia x8.Menggunakan CM7.2 sebagai “based” ditambah dengan beberapa fungsi menarik yang ada pada Sony Xperia Smartphone menjadikan rom ini sangat menarik untuk dicuba.


Antara ciri-ciri yang ada pada Achotjan Semc Debrand Engine ialah :

  • Facebook inside Xperia
  • Timescape
  • Semc Phone
  • InfiniteView
  • Track ID
  • And all 2.3.4 SE app …

 Korang perlu unlocked bootloader terlebih dahulu dan juga flash kernel nAa sebelum install rom tersebut.Rujuk langkah-langkah install dibawah :

1- Pastikan korang dah pun unlocked bootloader xperia x8.
    [ Tutorial Mudah Cara Unlocked Bootloader Xperia X8 ]
2- Download rom tersebut dan masukan ke dalam memory kad.
    [DOWNLOAD]
3- Flash kernel nAa-13.
    [ Tutorial Mudah Flash Kernel Pada Xperia X8 ]    [ Download Kernel nAa-13]4- Selesai flash kernel, on kan phone dan sebaik sahaja keluar logo nAa, tekan butang back berulang kali sehingga cwm-recovery muncul.
5- Pada recovery tersebut, pilih wipe data/factory reset kemudian wipe cache.
6- Pergi ke bahagian Advance kemudian pilih Wipe Dalvik Cache.
7- Jangan lupa Wipe Battery Stats.
8- Install rom tersebut dengan cara “install custom zip>choose from sdcard.”
9- reboot.
10-Enjoy

Aku masih belum berkesempatan untuk cuba rom ni dan bagi yang dah cuba mungkin korang boleh kongsi pendapat mengenai performance rom ni dibahagian komen.Jangan lupa untuk sertai facebook page soleheen[dot]com untuk lebih banyak informasi dunia android ataupun bertanya kepada krew kami.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here