Install Android4.0 ICS Pada Xperia X8 : [rom] IScreamDX v004

1
346 views
views
IScreamDX merupakan salah satu rom Android 4.0 Ice Cream Sandwich untuk Xperia X8 yang dibangunkan oleh doixanh [pembangun rom GingerDX Series] ..dan sebelum ni aku dah pun terbitkan artikel bagaimana untuk install ICS 4.0 pada xperia x8 dengan menggunakan rom MiniCM9-3.0.2. rujuk artikel [ Cara Install Android 4.0 ICS ].
 
Apa yang membezakan antara kedua-dua rom ni selepas di cuba oleh aku sendiri ialah dari segi performance serta kelajuan rom tersebut yang menyaksikan IScreamDX v004 lebih stabil laju serta smooth serta tak banyak bugs..bagi yang berminat untuk install korang perlu ikut langkah-langkah dibawah :
p/s – proses ini sangat berisiko bagi pengguna baru [newbie] mohon berhati-hati serta ikut dengan teliti.
1- korang perlu unlocked bootloader terlebih dahulu sebelum install rom IScreamDX .. sila ikut dengan teliti Tutorial Mudah Unlocked Bootloader Xperia X8.
 
[bagi yang dah unlocked bootloader sebelum ni korang boleh skip langkah ni]
2- Download rom IScreamDX  dan Google Apps for ICS [gappsICS] kemudian letakkan dalam memory card.
[DOWNLOAD GAPPS FOR ICS]
3-Flash kernel nAa-ics-03 ..rujuk tutorial flash kernel di artikel Tutorial Mudah Cara Flash Kernel.
[ DOWNLOAD kernel nAa-ics-03 ]
4- Selesai sahaja flash kernel nAa-ICS ..reboot phone korang dan bila keluar logo nAa tekan button back banyak kali sehingga keluar CWM-Recovery.
5- pada cwm-recovery tersebut pilih wipe data/full wipe kemudian jangan lupa untuk wipe cache.
6- kemudian install rom tadi [install custom zip > choose custom zip]
 
7- lepas install rom jangan lupa install gapps..cara sama seperti install rom tadi.
 
8- reboot dan enjoy android 4.0 Ice Cream Sandwich pada xperia x8 korang.
 
Facebook Comments

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here