Cara Upgrade Xperia X8 : [rom] HTX MIUI v1.0.0

0
400 views
views
Dalam artikel sebelum ni aku ada kongsikan beberapa screenshot rom terbaru yang berasaskan MIUI iaitu HTX MIUI v1.0.0, sebuah rom baru yang dibangunkan oleh SHINxLIEW seorang pembangun tempatan yang berasal dari Sarawak. Rom yang berasaskan MIUI ini agak menarik untuk dicuba, agak laju serta smooth.Apa yang aku tahu, rom ini merupakan rom untuk HTC Smartphone tapi di “port” kan ke dalam xperia x8 oleh pembangun nya.

Antara ciri-ciri rom ini :

CM7.2 Based With Stability
Great Smoothness with Scrolling
Very Suitable for daily usage
Super Great gaming performance ( 2D, 3D and HD games )
Super free ram even after installed lots of apps/games
Fully deodexed
All compatible apps and games are shown in market
Super tasking performance without swap
A2sd supportable
Beats Audio and Xloud for better music Experience when using Headset/Headphones/Bluetooth ~~ ( Dsp Manager still working great )
Bravia Engine
Ultrabrightness Function
Multi languages
 

Untuk install, korang perlu unlocked bootloader terlebih dahulu dan flash kernel nAa ataupun Alfs bagi memastikan proses install berjalan lancar.Bagi yang masih baru korang boleh refer ada artikel tutorial dibawah :

1- Tutorial Mudah Unlocked Bootloader Xperia X8
2- Tutorial Mudah Flash Custom Kernel pada Xperia X8

Bagi pengguna yang dah pun melakukan dua step diatas korang boleh teruskan dengan langkah dibawah :

1- Pastikan korang dah pun unlocked bootloader.
2- Download rom tersebut kemudian letakkan dalam memory kad.[ DOWNLOAD ]3- Flash kernel nAa-13. [ KERNEL NAA-13 ]
4- Selesai flash, on kan phone dan sebaik sahaja keluar logo nAa, tekan butang back berulang kali sehingga cwm-recovery muncul.
5- Pergi ke bahagian “Mounts and Storage”
6- Pilih ” format system kemudian “format ext” 
7- Kemudian pilih ” full wipe/wipe data ”
8- Jangan lupa untuk ” wipe cache “
9- Pergi ke bahagian ” Advance ”
10- Pilih ” wipe dalvik cache “
11- kemudian pilih ” wipe battery stat
12- Flash /install rom tadi dengan cara ” install custom zip > choose from sdcard ” 
13- Reboot dan enjoy MIUI rom pada Xperia X8 korang.

Jangan lupa sertai facebook page kami untuk lebih banyak informasi mengenai dunia android ataupun bertanyakan soalan.


ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUM


1- Android Games : Amazing Alex APK
2- Rom Xperia X8 : Minicm7
3- Download Koleksi Superheroes

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here