Cara Upgrade Xperia X8 : [rom] GingerSnap-LGp500 v1.3.0

0
335 views
views
Semalam aku dah pun kongsikan screenshot rom yang dibangunkan oleh SHINxLIEW iaitu GingerSnap-LGp500 v1.3.0, sebuah rom dari smartphone LG P500 akan tetapi di port kan kepada Xperia X8.Sebelum ini, shin turut memperkenalkan rom HTX MIUI, sebuah rom berasaskan MIUI yang turut di port kan ke xperia x8 daripada HTC Smartphone.

Rom ini agak menarik sebenarnya dengan menggunakan Sony Ericsson Home modded version oleh Lazar Dimitrov menjadikan ianya lebih ringan dan boleh di “customize” berbanding launcher asal.Smooth serta laju membuatkan rom ini lebih berbaloi untuk digunakan untuk kegunaan seharian.
Ciri-ciri rom Gingersnap :
1.For nAa Kernel-13 or Alfs Kernel-8aCM7 and above
2.Ported GingerSnap v1.3 from LG-p500 (CM7.2 Based)
3.Improved Performance, Speed and Battery
4.Changed new Adreno libs (For better 2D or 3D performance and benchmark)
5.Improved GPS
6.Added LG bootanimation
7.Supports Statusbar transparency
8.Flip style windows transition and animations
9.Supports apps2sd scripts for EXT partitions
10.Improved touch sensitivity
11.Sony Home launcher as default ( LG launcher consist some bugs but if you want try it, the download link is at the top of thread )
12.Added Solid Explorer
13.Updated some outdated apps
14.Updated most of the libs drivers for better performance and bugs fixed
15.Autobrightness as default ( Enable UltraBrightness to disable it )
16.Added some ICS tweaks for more performance
17.Tweaked build.prop
18.Fully deodexed
more…
Bagi yang berminat korang boleh ikut langkah-langkah dibawah ni untuk proses install :-
1- Pastikan korang dah pun Unlocked bootloader Xperia X8.
2- Download rom Gingersnap dan masukkan ke dalam memory kad.
3- Flash kernel nAa terbaru (naa-13)
[ Download Kernel nAa-13 ]
4- Selesai flash kernel, on kan phone korang dan sebaik sahaja logo na keluar, tekan butang back berulang kali bagi sehingga cwm-recovery muncul.
5- Pergi ke bahagian “Mount & Storage “
6- Pilih “format system” kemudian pilih “format ext” .
7- Kemudian jangan lupa “full Wipe/wipe data” dan juga “wipe cache”.
8- Lepas tu pergi ke bahagian “Advance” .
9- Pilih ” wipe dalvik cache “.
10- Kemudian pilih “wipe battery stat”.
11- Selesai proses diatas, install rom tadi dengan cara “instal custom zip > choose from sdcard “.
12- selesai proses install, reboot dan enjoy.
rom ini berbaloi untuk digunakan memandangkan ianya agak stabil..jangan lupa sertai facebook page soleheen[dot]com untuk lebih banyak informasi dunia android ataupun bertanyakan soalan yang berkaitan.
ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUM :-
1- Android 4.1 Jelly Bean untuk Sony Xperia 2011
2- Rom Xperia X8 : HTX MIUI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here