Cara Upgrade Xperia X8 : [rom] GingerJHv5 Linux version

7
830 views
views
rom GingerJHv5 , sebuah rom yang dibangunkan oleh pembangun dari indonesia menggunakan android 2.3.7 dan rom xgin6.2 oleh rieken yuki..agak smooth serta laju.rom ni dikatakan sesuai untuk stock kernel ataupun custom kernel.

stock kernel –> bagi pengguna yang masih belum unlocked bootloader dan belum flash custom kernel.
custom kernel –> bagi yang dah unlocked bootloader dan dah flash custom kernel.

bagi yang berminat untuk cuba mohon ikut arahan di bawah dengan terperinci :
PENGGUNA CUSTOM KERNEL :

*Kernel yang di syorkan ialah kernel nAa-13 dan pastikan korang dah pun flash kernel ni.
*Bagi yang dah pun gunakan kernel nAa-13 korang tak perlu flash balik.

1– Download rom serta google apps kemudian letakkan dalam memory kad.
[DOWNLOAD GAPPS-GB]
2- Flash kernel nAa-13 kemudian on kan phone, bila keluar je logo nAa tekan butang back banyak kali sehingga cwm-recovery muncul.
3- Jangan lupa untuk full wipe / wipe data serta wipe cache.
4- Flash / install rom tersebut dengan cara “install custom zip > choose from sdcard”  
5- Flash / install google apps.
6- reboot dan enjoy rom baru. 
  
PENGGUNA STOCK KERNEL 
1- Download rom tersebut dan file lib kgsl kemudian masukkan dalam memory kad.
[DOWNLOAD FILE LIB KGSL]
2- Masuk mode recovery.
3-  Flash / install rom tersebut dengan cara “install custom zip > choose from sdcard”  
4- Flash / install file lib kgsl sama seperti install rom tadi.
5- Jangan lupa untuk full wipe / wipe data serta wipe cache.
6- kemudian wipe dalvik cache  .
7- Reboot dan enjoy.
*untuk pengguna stock kernel ianya mungkin mengambil masa yang lama untuk reboot selepas selesai install rom..apa yang korang perlu lakukan ialah hanya tunggu untuk 5-10 minit.  
korang boleh install Sony Xperia S theme untuk mencantikkan lagi rom ni ataupun cuba rom lain .Ada masalah? jangan lupa sertai facebook page kami untuk lebih informasi atau bertanya kan soalan.
ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUM :
1- Rom Terbaik Untuk Xperia X8  .
3- Upgrade Xperia X8 : [rom] IScreamDX V004 
 

7 COMMENTS

  1. kok lama banget gan habis install trus reboot hanya muncul tulisan “sony ericsson” aja ampek 10 menit lebih,..
    mohon bantuannya????

  2. Sy nak tanye.. Mcm mne nak wat x8 nie.. Cume untuk call dgn internet dan instal 2 atau 3 app je.. Fb ke youtube sy x mau instal.. Maksud nya nak buat version sendiri..??

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here