Cara Upgrade Xperia X8 Kepada 2.3 : [rom] MiniCM7-2.2.1

0
350 views
views
Minicm series merupakan antara rom yang terkenal dibangunkan oleh nobodyAtall salah pembangun diiktiraf [recognized developer] di XDA.Terdapat 2 siri minicm iaitu minicm7 untuk android 2.3 Gingerbread dan juga Minicm9 untuk android 4.0.4.Minicm7 antara rom yang paling stabil untuk android 2.3 dan ramai pembangun lain yang mengambil rom tersebut sebagai based rom baru mereka.
tak dinafikan rom ni juga antara rom kegemaran aku sendiri.Bagi yang berminat korang boleh ikut langkah-langkah dibawah untuk install.
*rom ni memerlukan korang untuk unlocked bootloader dan juga flash kernel nAa-13.Bagi yang belum unlocked bootloader serta flash kernel korang boleh refer pada artikel-artikel dibawah.
LANGKAH-LANGKAH INSTALL :
1- Pastikan korang dah pun unlocked bootloader.
2- Download rom minicm7 serta google apps for gingerbread, kemudian masukkan kedalam memory kad.
[DOWNLOAD MINICM7]
[DOWNLOAD GAPPS-GB]
3- Flash kernel nAa-13
[DOWNLOAD KERNEL NAA-13]
4- Lepas flash, on kan phone. Apabila keluar logo NAA, tekan butang back banyak kali sehingga cwm-recovery muncul.
5- Lakukan full wipe / factory reset dan juga wipe cache.
6- Flash / install rom dengan cara “install custom zip > choose custom zip from sdcard “
7- Flash / Install gapps-gb sama dengan cara install rom tadi.
8- reboot dan enjoy minicm7 pada phone masing-masing.
mudah bukan? jangan lupa untuk sertai facebook page kami di soleheen.com untuk lebih banyak informasi menarik mengenai dunia android.
ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUM :-
1- Cara Install APK File menggunakan flash tool.
3- Cara Install Android 4.0 Pada Xperia X8

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here