Cara Upgrade Xperia X8 Kepada 2.3 : [rom] GingerZaraki V07

0
353 views
views
GingerZaraki antara rom yang dibangunkan oleh RohinZaraki salah seorang pembangun dari Johor, Malaysia.Rom yang berasaskan CM7 ini kelihatan agak menarik dengan interface yang cantik serta kemas.Antara ciri-ciri lain rom tersebut :-

Fresh CM7.2 ROM
Latest CM7.2 sources
All CM7.2 features and bugfixes (at least I hope so)
Android 2.3.7
Native Apps2SD support
Clean ROM
Fully functional
Lightweight
Minimum number of apps installed
Xperia S Launcher
nAa13 and alfs v08a for CM7 compatibility
Reboot to Recovery working
Themed On/Off Menu and Volume Up-Down bar
Latest Adreno 200 libs
Built in Changelog (CM Settings/System/Changelog)
ICS Transitions (backported from ICS by the CM Team)
ICS UI Sounds (ripped straight from ICS ROMS)
Xperia S Styled Music Player by Bakabon19
Revamped Xperia S Styled Settings
Awesome Performance
Awesome 2D/3D
Great battery life
Better RAM Management
Smooth scrolling and flinging
Smooth Gaming
My own GingerZaraki tweaks
Xperia S Theme by Chris95X8 and Achep
AChep’s acDeskClock

aku masih belum berkesempatan untuk mencuba rom ni dan bagi yang berminat suka untuk aku ingatkan bahawa korang perlu unlocked bootloader xperia x8 terlebih dahulu dan flash kernel nAa untuk memastikan ia berfungsi.Bagi yang masih belum unlocked dan flash custom kernel korang boleh ikut tutorial di bawah :

1- Tutorial Mudah Unlocked Bootloader Xperia X8
2- Tutorial Mudah Flash Kernel Pada Xperia X8

LANGKAH-LANGKAH UNTUK INSTALL :-

1- Pastikan korang dah pun unlocked bootloader.

2- Download rom tersebut dan letakkan dalam memory kad.

[DOWNLOAD]

3- Download kernel nAa-13 atau alfs v08a kemudian flash.

 DOWNLOAD

Kernel nAa-13
Kernel alfs v08a

Tutorial Flash Kernel Pada Xperia X8

4- Lepas selesai flash kernel, on kan phone dan bila keluar logo nAa atau alfs, tekan butang back berulang kali sehingga cwm-recovery muncul.

5- Pada cwm-recovery lakukan perkara dibawah :

– Full wipe
– Wipe Cache
– wipe dalvik cache
– wipe battery stats

6- Flash / install rom tersebut dengan cara install custom zip > choose custom zip from sdcard

7- reboot dan enjoy rom baru.

mudah bukan? jangan lupa untuk sertai kami di facebook page soleheen[dot]com untuk lebih banyak informasi serta tutorial.

Artikel-Artikel Sebelum :-

1- Cara Install Apk File Menggunakan Flashtool.
2- [rom] Minicm7 2.2.1
3- Sony Xperia S Theme

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here