Tutorial Mudah Cara Flash Kernel Pada Xperia X8

41
Jika baru-baru ni aku dah pun terbitkan artikel bagaimana untuk unlocked bootloader xperia x8 so untuk artikel pada kali ni jom belajar macam mana nak flash kernel..bagi yang masih tak nampak sebenarnya antara tujuan kita unlocked bootloader ialah bagi membolehkan kita untuk flash custom kernel dan tujuan kita flash custom kernel pula ialah untuk membolehkan kita install custom rom yang memerlukan kernel khas..so secara ringkasnya :

Unlocked Bootloader   >  flash custom kernel  >  flash custom rom

jadi, bagi yang pertama kali baca entri tutorial ni mohon korang baca dari awal iaitu Tutorial Mudah Unlocked Bootloader Xperia x8 kemudian sambung dengan entri ni Tutorial Mudah Flash Custom Kernel.

p/s- jika korang flash kernel tanpa unlocked bootloader terlebih dahulu xperia x8 korang akan hardbricked serta tak dapat di selamatkan lagi..sila berhati-hati dan pastikan korang dah pun unlocked bootloader sebelum flash kernel.

p/s- setiap rom akan menggunakan kernel khas / kernel sendiri..amat penting untuk korang pastikan kernel apa yang perlu di gunakan setiap kali ingin install rom yang perlukan custom kernel.

p/s- kami tak bertanggungjawab atas sebarang kerosakan pada phone korang..tolong berhati-hati dan baca setiap arahan dengan teliti bagi memastikan proses ini berjaya dilakukan.

p/s- cara ini telah di cuba oleh soleheen sendiri menggunakan kernel nAa-12 dan rom kuyadroid 4.5.4

Langkah-Langkah Untuk Flash Kernel :

1- Download flash tool latest version..lepas download, install flash tool tersebut kemudian buka folder flash tool dan pergi ke bahagian driver..klik untuk install dan pilih driver untuk xperia x8 korang.

[DOWNLOAD FLASHTOOL]
install flash tool.

2- Restart komputer.

3- lepas restart tekan button ctrl + alt + delete dan pilih task manager.

4- pergi dekat bahagian processes dan cari adb.exe ..klik kemudian tekan end process..kalau tiada adb.exe tu xpe biarkan je.

5- Download file kernel yang korang kehendaki samada kernel nAa-12 atau kernel lain.

6- lepas download masukkan file kernel .ftf tu ke dalam folder flashtool >  firmware .

7- buka flashtool.exe

pilih versi yang sesuai dengan komputer korang samada versi 64 atau 86

8- tekan pada anak panah petir dan pilih flashmode.

9- Pastikan korang pilih kernel yang betul..lepas dekat sebelah dia pilih kernel.sin

10- tekan ok kemudian ikut arahan yang dipaparkan.

[ off kan phone korang kemudian tekan butang back sambil cucuk usb cabel..tunggu sehingga phone di detect pada flash tool.]

11-tunggu sehingga proses selesai..

12- lepas selesai..reboot phone korang kemudian lihat pada setting > about > kernel version ..korang akan nampak kernel tadi dah pun berjaya diinstall.

MASALAH MUNCUL?

hubungi kami di fanpage soleheen[dot]com.

KONGSIKAN PENDAPAT ANDA.MULAKAN DISKUSI

41 Comments

  1. Pingback: Cara Root Xperia Miro 11.0.A.5.5 ICS 4.0.4 - SOLEHEENDOTCOM | SOLEHEENDOTCOM

  2. salam bro. bro, saya dah sampai tahap kuar logo nAa tu tp pastu gelap je.. dah buat 3 kali. semua tpaksa restore guna seus. tp tetap hang kat logo nAa. nape ek? saya nk guna rom gingerdx v30. tolong

  3. bro, saya root guna flashtool sbb guna superoneclick xberjaya.
    unlock pun sya guna flashtool sbb fail yg dlm unlock bootloader tu xberjaya.
    dah check gna s1tool mmg “R” dah jd “r”.
    tp bila flash kernel nAn_14 mmg berjaya, tp stuck kt logo nAa (blank screen)
    ada pape x sya tertinggal?
    masuk recovery tp xleh mount sdcard, cuba mount kan dlm menu recovery tu tp still xbleh.. plis bang

  4. lg 1, kernel E15_nAa_14 yg latest tu dia sesuai x utk x8 (baseband: xxx015) 11w23. saya blom install rom lg. baru peringkat install kernel, tp kernel tu hang dkt 1st boot image nAa. hp sya yg problem ke bang?
    kalu rom yg guna stock kernel xde masalah. tp bila nk tukar kernel je problem.

  5. Bro, sblom flash kernel naa_14 ni, 2 fail rom & gass tu kena buh dlm sd dulu ke camne. Sya donlot semua ramuan dr page bro. Tp msih stuck kt 1st boot.huhuhu

  6. salam bro. saya flash rom gingerDX v030 dgn stock kernel je. tp kenape ek sdcard xdetect? sya cuba guna sdcard dr hp lain, bleh…tp masalahnya bila pakai lame sket die jd hang pastu dia boot sendiri pastu stuck kt tulisan sony ericcson.

  7. Pingback: Cara Upgrade Xperia X8 Ke Android 4.1 : Rom SevenBean Subhan | SOLEHEENDOTCOM

  8. salam…
    sy guna xperia miro..
    klau dy mntak ‘select device’ kat flashtool.. masalah skrg x ade device utk xperia miro ni.. mcm mne plak??

  9. Pingback: Cara Upgrade Xperia X8 : Rom SM-01 i9300 SIII - SOLEHEENDOTCOM | SOLEHEENDOTCOM

  10. salam nset aq da stuck kat blank screen da ni.. kire rooting failure r ni… nk cucuk kat pc pon pc companion xleh detect.. so cam ne aq nk jd kn die ok balik? nk on boleh tp screen blank.. cam ne aq nk wat ek.. tolong bg pendapat ckit…

  11. Pingback: Cara Upgrade Xperia X8 : Rom GingerDX V31 - SOLEHEENDOTCOM | SOLEHEENDOTCOM

  12. Pingback: Cara Upgrade Xperia X8 Ke Android 4.1 Jellybean : Rom JB Mini Project - SOLEHEENDOTCOM | SOLEHEENDOTCOM

  13. Pingback: Cara Upgrade Xperia X8 : Rom GingerDX V31B nAa / Alfs Kernel - SOLEHEENDOTCOM

  14. Pingback: Cara Root Xperia P Jelly Bean Locked Bootloader - SOLEHEENDOTCOM

  15. Pingback: Cara Upgrade Xperia X8 Ke Android 4.1 : Rom Simplebean - SOLEHEENDOTCOM

  16. As’salam. Sy dah pernah tukar rom ikot step2 ni dulu dan sekarang sy nak tukar rom yg lebih stable sikit so nak kena buat dari awal ke? Boleh terangkan sy camne nak buat. Konpius kt permasalahan ni samada nak kena root lagi atau terus boleh flash kernel?

  17. en.soleheen..tlg buatkan utk sy bole?sbb da 2hari sy excited nk buat tp tetap xjadi2 jugak.
    sy sggup htr fon ni pd encik asalkn sy bole pkai latest version android.

TINGGALKAN KOMEN ANDA