Cara Mudah Untuk Relock Bootloader Pada Xperia X8 / Sony W8

0
sebelum ni aku dah pun mengenai tutorial mudah untuk unlocked bootloader xperia x8…suka untuk aku ingatkan bahawa melakukan Unlocked Bootloader ni sangat berisiko dan antara risiko yang paling di takuti ialah phone korang akan mengalami “hardbricked” .

selain dari hardbricked antara kesan sampingan yang berlaku apabila tersilap langkah ketika UB ialah Xperia X8 korang xkan dapat detect sim card..perkara ni dah pun terjadi kepada aku selepas pertama kali cuba untuk unlocked bootloader..malangnya aku x tahu sebab kenapa benda ni boleh terjadi memandangkan aku bukan lah seorang pakar dalam hal ni.

untuk mengatasi masalah simcard x detect pada xperia korang selepas UB ialah korang lock balik bootloader [relock bootloader]dengan mengikuti tutorial mudah di bawah :-

1- Pastikan xperia x8 korang dah kembali kepada keadaan asal macam mula-mula beli dulu..kerana proses relock booloader xkan berjaya jika xperia korang menggunakan custom rom..

2- Download S1Tool kemudian extract ke desktop. [bagi yang dah ada S1Tool..korang x perlu download.][DOWNLOAD]

3- Offkan phone.

4- Buka S1Tool.

5- Klik pada “Restore” button..kemudian sambungkan phone korang.[ tekan button back then sambungkan kabel]

6- Tunggu sehingga proses selesai…bila selesai je proses phone korang dah pun selesai relock bootloader.

7- reboot phone dan lihat jika simcard dah di detect atau pun tidak.

8- selesai.

ada masalah? sertai kami di fanpage soleheen[dot]com untuk lebih maklumat mengenai dunia android.

ENTRI-ENTRI LAIN :

1- Tutorial Mudah Unlocked Bootloader Xperia X8
2- Tutorial Mudah Pindah Aplikasi ke SDCard
3- [rom]GingerDX V027

Share.

TINGGALKAN KOMEN ANDA