Cara Upgrade Xperia X8: [rom] Prime HD 8.0

Versi terbaru Prime HD iaitu 8.0 dah pun di “released” kepada umum semalam oleh Haka..x sampai seminggu selepas Prime HD 7.0 dilepaskan..untuk rekod, Prime HD 7.0 mempunyai beberapa masalah serta beberapa bugs seperti wifi yang kadangkala x berfungsi.

selain itu kebanyakkan pengguna turut x berpuas hati kerana dalam versi Prime HD ni Haka menggunakan beberapa ciri GingerDX dan ianya kelihatan seperti sebuah rom yang hanya di “mod” oleh beliau, dan untuk versi yang ke 8 nih beberapa perubahan besar telah pun dibuat seperti membuang ciri-ciri GingerDX pada Prime HD..aku x pasti samada kesemua ciri dibuang atau pun sesetengah je.

untuk melihat perubahan yang dilakukan oleh Haka pada versi ke 8 ni, korang boleh refer pada “changelog” dibawah :

PrimeHD 8.0:

Full Wipe required, don’t ask why, just do it!
Built from scratch
Removed PrimeDX Settings
Removed GalleryDX
Removed GingerDX modules
Added ‘Back button ends call’ into CM Settings for Stock kernel
Added Ultra Brightness feature for Stock kernel
Improved ICS transtions
Improved 2D/3D compared to 7.0
Lighter system
Wi-Fi fixed

seperti yang korang boleh lihat pada perubahan yang dilakukan, untuk proses menginstall Prime HD 8.0 penting untuk korang melakukan “full wipe” atau “factory reset” selepas selesai install bagi mengelakkan rom yang korang gunakan menghadapi masalah..

kalau ditanya mengenai pendapat aku, sebenarnya penting untuk korang full wipe setiap kali upgrade rom atau pun tukar kepada rom lain..kepada yang masih blur tentang cara nak tukar rom, korang boleh refer pada entri Tutorial Tukar Rom.

DOWNLOAD  :-

Prime HD 8.0 [For Stock kernel]Prime HD 8.0 [For Alfs, nAa kernel] 

ENTRI-ENTRI LAIN :-

1- Cara Atasi Masalah Wifi x Berfungsi
2- Aplikasi Wajib Install : HTC Mod Keyboard
3- Cara Jadikan Android Smartphone Seperti Windows Phone 7

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here