Cara Upgrade Galaxy Mini : [rom] CyanogenMusic Mix 3.1

setelah sekian lama x post mengenai Samsung Galaxy Mini yang seakan di anak tiri kan, untuk sesi android kali ni aku akan memperkenalkan rom terbaru untuk smartphone tersebut..sejujurnya aku mengalami sedikit kesulitan untuk terus update mengenai maklumat terkini memandangkan phone tu xde dalam tangan aku..bagi yang pertama kali membaca post mengenai Samsung Galaxy Mini nih korang boleh rujuk pada entri Tutorial Penuh Upgrade Samsung Galaxy Mini
tangapan pertama aku mengenai Galaxy Mini nih sebenarnya agak mengecewakan terutama dari segi interface dan paparan skrin yang langsung x menarik dengan Samsung Home yang sangat buruk..walaupun phone ni mendapat official 2.3 Gingerbread update namun itu tetap x merubah persepsi aku…cuma satu yang aku kagum..Galaxy mini ni sangat laju serta smooth jika nak dibandingkan dengan android smartphone lain dalam kelas dia…ditambah dengan penggunaan custom rom ternyata perkara tersebut sedikit sebanyak mengubat kekecewaan pengguna apabila prestasi nya makin meningkat dengan interface yang lebih cun dan beberapa fungsi tambahan.
antara custom rom yang betul-betul buat aku kagum ialah rom CyanogenMusic Mix 3.1 . sangat smooth laju serta stabil dengan interface yang menarik terutama pada ciri Tablet Tweak yang korang patut lihat sendiri…aku x dapat nak tulis lebih-lebih apa yang best nya rom ni, yang penting korang rasa sendiri.haha.

cara untuk install CyanogenMusic Mix 3.1 ni korang boleh ikut step-step dibawah sebelum tu pastikan korang backup contact serta mesej ..untuk backup contact pergi ke contact >  tekan menu > pilih export to sdcard…untuk backup mesej korang boleh gunakan aplikasi backup di Google Play :-
1- Pastikan korang dah pun root serta install ClockworkMod..bagi yang belum korang wajib ikut tutorial dalam entri Cara Root dan Install Rom Pada Galaxy Mini.
2- Download rom CyanogenMusic Mix 3.1 dan file gapps-gb-20110828-signed.zip …x perlu extract dan terus letak dalam memory card.
3- Masuk ke mode ClockworkMod dengan cara off kan phone kemudian tekan button Power + Home serentak sehingga keluar CWM warna oren.
4- pilih  Install Zip From Sd Card > Choose Zip From SD Card > pilih rom tadi tuh dan install.

5- Setelah selesai install..tekan back kemudian pastikan korang Wipe Data dan Wipe Cache!

6- Lepas tu pergi ke Install Zip From Sd Card > Choose Zip From SD Card > pilih file gapps-gb-20110828-signed.zip yang korang dah download tadi dan install.

7- Tekan back dan pilih reboot phone dan lihat hasil dia…

8- setel..

NOTAKAKI :-
Ada masalah? x faham cara dia ? stuck ? korang boleh contact aku di fanpage soleheen[dot]com…tanya pape je. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here