Android Theme : Cara Install Bootanimation Cyanogenmod 9[CM9]

5
886 views
views
sebelum ni aku dah pun kongsikan video pengenalan kepada Cyanogenmod 9 [CM9] yang agak cool dan cantik…bagi yang ingin lihat video tersebut boleh lihat pada entri Bootanimation CM9 yang Cool…ramai yang bertanya macam mana nak install bootanimation tersebut pada android smartphone masing-masing.Bagi yang masih x tau bootanimation ni ialah animation yang bergerak selepas kita reboot phone..untuk pengguna custom rom korang boleh tukar bootanimation ni.

pada sesi kali ni aku akan khususkan kepada cara nak install bootanimation CM9 pada xperia x8 dan juga android smartphone lain yang menggunakan custom rom.ikut langkah-langkah dibawah :

*ini akan mengubah bootanimation asal pada smartphone masing-masing.jika nak backup bootanimation lama ikut step dekat bawah..kalau x nak x payah buat.

Backup bootanimation asal
1-buka root explorer
2- pergi ke bahagian system > media
3- rename bootanimation.zip kepada bootanimation.zip.bak

Install CM9 Bootanimation
1- Download bootanimation mengikut saiz screen smartphone masing-masing.
2- rename kepada bootanimation.zip dan letakkan dalam memory card.
3- buka root explorer
4- pergi ke system > media kemudian paste
5- reboot/restart dan lihat hasil dia.

memandangkan aku menggunakan xperia x8 untuk mencuba bootanimation nih so link download yang aku letakkan dibawah hanya untuk xperia x8 screen resolution…

[DOWNLOAD CM9 BOOTANIMATION]

entri sebelum : Aplikasi Wajib Install : Sygic GPS Navigation
entri sebelum : Android 4.0 for HTC Smartphone
entri sebelum : Cara Install MIUI File Explorer pada Android Smartphone

sumber -xda-

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here