Cara Root dan Install Rom Pada Galaxy Mini

6

seperti yang dijanjikan sebelum ni aku akan ajar cara bagaimana untuk root..install CWM Recovery dan juga install custom rom pada samsung galaxy mini..satu proses yang mudah sebenarnya jika diikut dengan teliti..untuk sesi tutorial pada kali ni aku akan rangkum kan kesemua 3 proses dalam satu entri bagi memudahkan lagi untuk korang faham..pastikan korang dah pun buat backup terutama untuk contact dengan cara pergi ke contact > export to sdcard

seperti biasa akan ada 3 langkah atau 3 proses yang perlu korang ikut iaitu
-root samsung galaxy mini
-install ClockWorkMod Recovery
-install custom rom pada galaxy mini

Langkah Pertama / First Step :

ROOT SAMSUNG GALAXY MINI

root merupakan langkah pertama dalam proses ni yang wajib korang lakukan.apa yang korang perlukan semasa nak lakukan proses ni :

-Latest Samsung Kies [ DOWNLOAD~! ]
-SuperOneClick 2.3    [DOWNLOAD~! ]

1-download Samsung Kies dan install kan pada komputer masing-masing.
2-download superoneclick.exe kemudian extractkan pada komputer.
3-sambungkan phone kemudian buka superoneclick.exe.
4-klik root dan tunggu sehingga proses selesai.
5-done..phone korang dah pun di root

*proses memakan masa antara 3-5 minit bergantung kepada komputer korang..ketika butang “root” ditekan mungkin ia akan minta untuk install driver..klik “yes” dan tunggu sehingga proses selesai.

Langkah Kedua / 2nd Step :

INSTALL CLOCKWORKMOD RECOVERY

dalam proses ni apa yang korang perlukan ialah :

-ODIN Multidownloader [DOWNLOAD~!]-Custom Rom [DOWNLOAD~!]-CWM Recovery [DOWNLOAD~!]-TASS V1.0.ops  [DOWNLOAD~!]

1-download nahwan rom kemudian letakkan rom tersebut dalam memory card.
2-OFF kan phone dan masuk ke “Download Mode” dengan cara tekan Volume Down Key + Home Key + Power Key .tekan sehingga keluar gambar download mode berwarna kuning.
3-sambungkan phone pada komputer korang.
4-buka ODIN kemudian tandakan di bahagian “Auto Reboot” “Protect OPS” dan juga “One Package”…di bahagian OPS, klik kemudian pilih file TASS v1.0.ops…lihat di bahagian bawah klik pada “One Package” dan pilih file CWM Recovery.
5-setelah selesai klik butang “start” dan tunggu galaxy mini korang reboot dan pada ODIN tertulis “PASS”.
6-done..phone korang dah pun selesai di install CWM Recovery.

*bagi file custom rom dan CWM Recovery korang x perlu xtract..yang perlu di extract hanyalah ODIN dan juga TASS.

Langkah Ketiga / 3rd Step

INSTALL CUSTOM ROM

merupakan langkah terakhir untuk menukar system galaxy mini dengan cara install custom rom..custom rom ni korang dah pun download dan letakkan di dalam memory card di step kedua..ikut cara dibawah bagi proses selanjutnya.

1-OFF kan phone.
2-tekan button “HOME” dan button POWER secara serentak dan tunggu sehingga CWM Recovery keluar..tekan button volume untuk menggerakkan nya dan button home untuk memilih.
3-pergi ke bahagian “Backup|Restore” dan buat backup [optional]4-Wipe Data/Reset[klik yes]5-Wipe Cache [klik yes]6-pilih “install zip from sdcard” kemudian pilih rom tadi [emanoN rom]7-tekan button back dan pilih reboot.
8-done dan enjoy phone baru korang
.

jika ada pape pertanyaan korang boleh tanya di facebook page soleheen.com..jangan lupa untuk join sekali :)
er yang lain boleh x tolong share entri ni ;D

Share.

6 Comments

TINGGALKAN KOMEN ANDA