60 thoughts on “Cara Repair Xperia Smartphone Guna SEUS

  1. ok2…dah selamat hantar waranty..tp mcm maner nak unlock bootloader yang 12w..lepas unlock bootloader terus x leh on..rasenye hardbrick kot…

  2. hye..hp sy w8 walkman,problem nya camera..
    tak bleh nak ambl gambar,klau sy ambl gmbar trus blank hitam kat screen..tpi bleh pulak nak rakam video..pelik lahh….huhu
    bleh tak minta pendapat nak buat pa ngan phone nie..huhu

  3. salam, mcm mne ye? sy root hp sy, model sony xperia neo L, step by step sy root, tpi step yg akhir skali sy tak menjadi, lpastu, sy on kan hp, tpi mnjadi gelap, tidak ade ape2 gambar pun, tpi lampu LED menyala, mcm mne? please, replyy…???

  4. salam bro… sony experia c aku… bilew aku masukkan memory 32 gb… bilew aku gune memory tue bnyak2 skit…. pastue jadi hilang balik… cam software yang aku install dan gambar yang aku dah ambik…. sblom nim aku ltak memory 64 gb…. same gak… jadi camtue gak….. runsng btol laaa

    1. Rasa macam masalah dekat sdcard, mungkin sdcard tiruan (32gb bukan kapasiti sebenar, yg betul mungkin dalam berapa gig je, bila lebih limit, file akan corrupt n hilang, dalam amanz . my ada explain pasal memori kad tiruan ni n risiko dia.) cuba check.

  5. SAlam..mcm mnew yew..sya root hp sy jenis xperia c..lastly, fon sy mati n xboleh on..kalau on gelap xdew kua menu ..tpi lampu LED menyala n ad tulisan sony jew..

  6. susah la bro dah pening pala dah ni,,,, asyik2 PC x recognize… so mcamane nk update gune SEUS ni kalau sambung USB tp pc x recognized…adoi pening dah

    1. lagi satu….dah cube mcm2 PC…gune macam2 laptop….pegi Internet Cyber, tukar macam2 USB cable… still juga same problem… bile masuk bateri je kt phone… tak tekan ape2 tetibe sony ericsson logo ni kua..pastu stuck cmtu je…cabut bateri…n msuk balik bateri..bnde tu akan berulang lg…cmtu je lah…. klu sambung USB tetap gak… PC ni x dpt recognized sony W8 saya ni, hmmm nmpk nye mcm dah kondem phone ni…

  7. salam bro,kalo aq nyer fone XPERIA L tk hidup juga lepas dh guna cre seus ni mcm mner. LGI STU BRO NK TNYE handphone aq prob dye biler start jer,dyer keluar perkataan sony lps tu xperia n then dye jdi mcm yg gmbr jalur jalur sony tu jer!nak tnye softbrick ker hardbrick tu bro

  8. x8 aku dh okay 2.3.6 android tp buat mcm asl blik sbb nk upgrade ke jelly bean plk tp mslh nk install update sevice ni plk adoi laptop kot punca nye…yg blom power root tu dan upgrade nasihat aku baca dan fahami btol2 sbb klau dh jem mslh bro..tp klu ikot step dan baca btol2 insyaallah menjadi…

  9. salam..samsung trend plus ad x cara nk power root dia fon tu cpt hand lah..jangan beli samsung trend sbb cpt hand ramai kwn aku yg kne dan aku sendiri pun terkene gak..T-T

  10. aku punya xperia sk17i, apa perlu di flashtoll dulu.
    soal nya gak bisa lanjut ke babak 6.
    cuma ampe babak 5 udah finish.
    mohon pencerahan nya gen

  11. lgi satu,,,aq prnah buat gna sonypc companion…sampai kat prepare nak update aq tekan button back smbil cucuk usb……sampai lampu hijau menyala….tapi kenapa tk bleh tekan next…plz help me 🙁

  12. Salam saya nak tanya tentang update sofware..saya ada update sofware baru-2nie tapi bile sye update sofware phone jadi hang lepas tu jadi gambar robot error screen tak mahu menyala…apa yang perlu saya buat…reply plz

  13. Salam saya nak tanya tentang update sofware..saya ada update sofware baru-2nie tapi bile sye update sofware phone jadi hang lepas tu jadi gambar robot error screen tak mahu menyala…apa yang perlu saya buat… xperia e reply plz

  14. knape aq pakai SEUS kuar popup an error has occured. see the log file dan bile aq pakai flashtool jdi error flashing.abort .. pning aq ..aq pakai se w8 e16i..

  15. x8 saya stuck dekat logo.mcm mana nk buat.dah root.nk guna seus dia x detect phone la.mcm mana ni.harap dpt tlg. T___T

  16. Bro..boleh tanya sikit x…telefon saya sony xperia c..sudah saya format ..ada masalh sekarang…button back atau menu x keluar…lepas tu..galeri dan kamera juga lesap..kadang2 telefon pandai padam sendiri..tolong ajar mcm mana nama buat asl?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *