60 thoughts on “Cara Repair Xperia Smartphone Guna SEUS

  1. tok

    bro. aku punya xperia play, lepas ak root,. xhidup apa perlu aku buat???

    Reply
  2. plot

    nak update LWW ke 4.0.4 ics , guna pc companion taw SEUS ?
    yg mn lebih baek ?

    Reply
  3. boy

    bro..kalau nak buat seus nie..phone aku hardbrick..dia x detec phone..nak wat mcm maner?

    Reply
  4. boy

    ok2…dah selamat hantar waranty..tp mcm maner nak unlock bootloader yang 12w..lepas unlock bootloader terus x leh on..rasenye hardbrick kot…

    Reply
  5. steff

    hye..hp sy w8 walkman,problem nya camera..
    tak bleh nak ambl gambar,klau sy ambl gmbar trus blank hitam kat screen..tpi bleh pulak nak rakam video..pelik lahh….huhu
    bleh tak minta pendapat nak buat pa ngan phone nie..huhu

    Reply
  6. Amirul

    bro, phone aku model SE w8..hard brick sbb slh langkah unlock bootloader..waranty mmg xdew da..so cmna nak buat

    Reply
  7. Pingback: Cara Upgrade Xperia X8 : Rom GingerSony V03 - SOLEHEENDOTCOM

  8. Pingback: Format Xperia X8 Guna Sony Ericsson Update Service - SOLEHEENDOTCOM

  9. aimin

    salam, mcm mne ye? sy root hp sy, model sony xperia neo L, step by step sy root, tpi step yg akhir skali sy tak menjadi, lpastu, sy on kan hp, tpi mnjadi gelap, tidak ade ape2 gambar pun, tpi lampu LED menyala, mcm mne? please, replyy…???

    Reply
  10. adnin

    salam bro… sony experia c aku… bilew aku masukkan memory 32 gb… bilew aku gune memory tue bnyak2 skit…. pastue jadi hilang balik… cam software yang aku install dan gambar yang aku dah ambik…. sblom nim aku ltak memory 64 gb…. same gak… jadi camtue gak….. runsng btol laaa

    Reply
    1. soleheen Post author

      Rasa macam masalah dekat sdcard, mungkin sdcard tiruan (32gb bukan kapasiti sebenar, yg betul mungkin dalam berapa gig je, bila lebih limit, file akan corrupt n hilang, dalam amanz . my ada explain pasal memori kad tiruan ni n risiko dia.) cuba check.

      Reply
  11. Zana

    SAlam..mcm mnew yew..sya root hp sy jenis xperia c..lastly, fon sy mati n xboleh on..kalau on gelap xdew kua menu ..tpi lampu LED menyala n ad tulisan sony jew..

    Reply
  12. sakit hati

    susah la bro dah pening pala dah ni,,,, asyik2 PC x recognize… so mcamane nk update gune SEUS ni kalau sambung USB tp pc x recognized…adoi pening dah

    Reply
    1. sakit hati

      lagi satu….dah cube mcm2 PC…gune macam2 laptop….pegi Internet Cyber, tukar macam2 USB cable… still juga same problem… bile masuk bateri je kt phone… tak tekan ape2 tetibe sony ericsson logo ni kua..pastu stuck cmtu je…cabut bateri…n msuk balik bateri..bnde tu akan berulang lg…cmtu je lah…. klu sambung USB tetap gak… PC ni x dpt recognized sony W8 saya ni, hmmm nmpk nye mcm dah kondem phone ni…

      Reply
  13. pengguna xperia L

    salam bro,kalo aq nyer fone XPERIA L tk hidup juga lepas dh guna cre seus ni mcm mner. LGI STU BRO NK TNYE handphone aq prob dye biler start jer,dyer keluar perkataan sony lps tu xperia n then dye jdi mcm yg gmbr jalur jalur sony tu jer!nak tnye softbrick ker hardbrick tu bro

    Reply
  14. amyza

    saya dh lupe jwapan utk soalan keselamatan..jd…saya x bole nk on…mcm mne nk buat ye..”?

    Reply
  15. Xperia J

    aq dh buat cara kt atas , tpi usb xleh nk detect . mcm mne bro ?

    Reply
  16. hafizzpv

    mcm mn nak baiki sony xperia tipo??
    sekat pada logo sony..
    lepass sy upgrade ke android kit kat..
    please..

    Reply
  17. cuba lgi kwn2

    x8 aku dh okay 2.3.6 android tp buat mcm asl blik sbb nk upgrade ke jelly bean plk tp mslh nk install update sevice ni plk adoi laptop kot punca nye…yg blom power root tu dan upgrade nasihat aku baca dan fahami btol2 sbb klau dh jem mslh bro..tp klu ikot step dan baca btol2 insyaallah menjadi…

    Reply
  18. cuba lgi kwn2

    salam..samsung trend plus ad x cara nk power root dia fon tu cpt hand lah..jangan beli samsung trend sbb cpt hand ramai kwn aku yg kne dan aku sendiri pun terkene gak..T-T

    Reply
  19. amikz83

    aku punya xperia sk17i, apa perlu di flashtoll dulu.
    soal nya gak bisa lanjut ke babak 6.
    cuma ampe babak 5 udah finish.
    mohon pencerahan nya gen

    Reply
  20. Budx Blur

    lgi satu,,,aq prnah buat gna sonypc companion…sampai kat prepare nak update aq tekan button back smbil cucuk usb……sampai lampu hijau menyala….tapi kenapa tk bleh tekan next…plz help me 🙁

    Reply
  21. ard wilson

    Salam saya nak tanya tentang update sofware..saya ada update sofware baru-2nie tapi bile sye update sofware phone jadi hang lepas tu jadi gambar robot error screen tak mahu menyala…apa yang perlu saya buat…reply plz

    Reply
  22. ard wilson

    Salam saya nak tanya tentang update sofware..saya ada update sofware baru-2nie tapi bile sye update sofware phone jadi hang lepas tu jadi gambar robot error screen tak mahu menyala…apa yang perlu saya buat… xperia e reply plz

    Reply
  23. zafri

    knape aq pakai SEUS kuar popup an error has occured. see the log file dan bile aq pakai flashtool jdi error flashing.abort .. pning aq ..aq pakai se w8 e16i..

    Reply
  24. Muzz

    x8 saya stuck dekat logo.mcm mana nk buat.dah root.nk guna seus dia x detect phone la.mcm mana ni.harap dpt tlg. T___T

    Reply
  25. aazizan

    salam… hp saya x leh cas… x leh on… try connect ke pc pon x detect…huhuhuhuh

    Reply
  26. Henry

    Bro..boleh tanya sikit x…telefon saya sony xperia c..sudah saya format ..ada masalh sekarang…button back atau menu x keluar…lepas tu..galeri dan kamera juga lesap..kadang2 telefon pandai padam sendiri..tolong ajar mcm mana nama buat asl?

    Reply
  27. herry

    sy guna hp benq tq . Dapat hidup tapi stuk d logo saja.
    Apa yg perlu sy buat?

    Reply
  28. ielham

    kalau phone lenovo camne? dia hang kat logo tu laa. please reply 😀

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *