Upgrade Xperia x8 : Senarai Rom Xperia X8

15

sesi android kali ni aku akan list kan custom rom untuk xperia x8 yang bagi aku terbaik untuk korang cuba..bagi yang pertama kali membaca sesi android di soleheen.com untuk menggunakan rom-rom ni korang perlu root dan install xrecovery…kesemua tutorial korang boleh baca di :

1-soleheen D: Tutorial Root Xperia X8
2-soleheen D: Tutorial Install Xrecovery pada Xperia X8
3-soleheen D: Tutorial Cara Tukar Rom Xperia x8
 

Srom 2.2.1

-rom yang menggunakan android 2.2 floyo…smooth dan laju…rom terbaik untuk main game..menyokong need for speed shift..motoGP..asphalt 5…PES12 tanpa lag…

-review selanjutnya korang boleh baca di entri Upgrade Xperia X8 |Srom-2.2.1 FloyoX8 |

-terdapat juga versi 2.3 gingerbread

DOWNLOAD SROM 2.2.1
DOWNLOAD SROM 2.3

GingerDX V020

-untuk review lain korang boleh baca di entri Upgrade Xperia X8 to 2.3 GingerBread [GingerDX v019

-rom yang menggunakan android 2.3.7 ..smooth dan laju…

-disertakan sekali dengan add ons -timescape
                                                       -modules for stock kernel

-untuk install download kemudian letakkan dalam sdcard dan gunakan Clockworkmod

DOWNLOAD GINGERDX V020 

FroyoBread | v023b FINAL | 27-07-11

  
-antara rom paling stabil yang menggunakan android 2.2 floyo

DOWNLOAD FROYOBREAD VO23 FINAL

GingerCruzt Revision 8.4 [24-NOV-11]

-review dan link download versi 8.2 korang boleh baca di entri Upgrade Xperia X8 to 2.3.7 GingerCrutz v8.2

-salah satu rom yang menggunakan xperia arc launcher dan x dinafikan memang lawa.

-versi sebelumnya iaitu GingerCrutz 8.2 mempunyai beberapa bugs dan agak slow…juga x mampu menyokong game seperti need for speed shift…asphalt 5 dan lain..walaubagaimanapun game biasa berfungsi dengan baik.

-walaupun agak slow masalah ni boleh diatasi dengan menggantikan xperia arc launcher menggunakan launcher pro..kemudian set cpu performance.

-bagi yang latest version ni aku belum lagi cuba..bagi yang dah komen sangat dialu-alukan.

DOWNLOAD GINGERCRUTZ 8.4

Shpit’s xgin Roms v6.0

-aku belum lagi cuba rom ni so xtau performance dia macam mana…bagi yang dah cuba komen sangat dialu-alukan.

DOWNLOAD SHPIT’S XGIN ROM 6.0

Ginger CyBorg 2.3.7 | v006 | Honeycomb Features | 13-Nov-2011

 -untuk yang latest version ni aku masih belum cuba.

-kali terakhir aku cuba rom memang agak teruk performance dia.

-tapi beberapa perubahan dah pun dilakukan oleh pembangun dan mendapat rating sekitar 4.5 / 5 keatas.

DOWNLOAD GINGERCYBORG 2.3.7

bagi yang masih belum jelas cara nak install rom korang boleh baca entri ni soleheen D: Tutorial Cara Tukar Rom Xperia x8 ataupun korang boleh rujuk facebook page soleheen.com dan tanyakan soalan pada kami tentang cara install dan apa yang perlu dibuat. 

sebenarnya banyak lagi rom yang ada di xda tapi aku x senaraikan semua sebab kebanyakkan masih belum stabil…banyak bugs lag dan x berapa smooth..

apa yang aku kongsikan dalam ni merupakan rom yang aku cuba dan kesemua yang disenaraikan diatas ni merupakan rom yang dipercayai dan diberikan rating 5 bintang oleh pengguna lain termasuk aku.

dan semua yang telah disenaraikan mempunyai latest update bulan ni..

segala persoalan korang boleh aju kan di facebook page soleheen.com…di dalam ni tempat kami berbincang mengenai xperia x8…so jom join..

KONGSIKAN PENDAPAT ANDA.MULAKAN DISKUSI

Share.

15 Comments

  1. banyak-2 rom kat sini, aku paling suka gingercyborg sebab dia support multitouch tapi yang tak best dia sebab ta support game yg berat-2 macam need for speed shift dgn hot pursuit.

  2. Aku da try mcm2 rom. Dari Hackdorid, Froyobread, GingerDX, GingerXperia, Gingercruzt sampai KuyaDroid. Dan aku rase kuyadroid v3.2.209 yg paling stabil. Aku lakukan sedikit perubahan pade app dan juga modules. Skang X8 aku da semakin sempurna! hehe.

TINGGALKAN KOMEN ANDA