Kesilapan Ketika Update Xperia X8

4

untuk sesi android pada kali ni aku akan senaraikan antara kesilapan-kesilapan yang sering kita lakukan masa nak update xperia x8 dengan cara root kemudian install xecovery yang boleh membuatkan proses update korang gagal…antara kesilapan yang sering berlaku secara x sengaja:

Ketika root 
1- x baca tutorial / arahan dengan teliti..terlalu gopoh seakan-akan reti padahal x reti langsung.
2- xperia x8 korang x mempunyai latest update…baseband x sama dengan yang diperlukan iaitu 015
3- pc companion x di install pada pc/laptop menyebabkan driver phone x dapat di install pada komputer.
4- x tick pada bahagian unknown sources dan USB Debugging.
5-x memilih charge phone ketika nak mula proses root.
6- x8 x di restart selepas proses root selesai.
 

Ketika install Xrecovery
1- root explorer x di install
2- Busybox-Chargemon-Xrecovery x di paste kan pada tempat yang betul
3- x menekan MOUNT pada root explorer menyebabkan proses paste x dapat dijalankan.
4- menggunakan xrecovery versi selain daripada yang disuruh.

Ketika install custom rom 
1- x menggunakan cara yang betul untuk rom yang dipilih..terdapat 2 cara install sila baca entri Tutorial Cara Tukar Rom Xperia x8
2-tidak jalankan factory reset ataupun full wipe selepas rom di install.
3- bagi cara update zip rom di extract menyebabkan proses install x dapat dijalankan..sepatutnya rom tersebut x perlu di extract.
4- manakala bagi cara restore rom tersebut tidak di extract…sepatutnya untuk cara restore rom perlu diextract dan diletakkan dalam folder backup [sdcard>xrecovery>backup].

aku rasa setakat ni ini je kot big mistake yang ada…jika korang ada pape penambahan boleh komen ataupun bagitau dekat facebook page soleheen.com ok?..dan jangan lupa follow twitter haha.

KONGSIKAN PENDAPAT ANDA.MULAKAN DISKUSI

4 Comments

  1. Pingback: Upgrade Xperia X8 to 2.3 Gingerbread - Full and Easy Tutorial - SOLEHEENDOTCOM

  2. sebelom ni aku dh penah root & install rom utk hp S4, ace plus, galaxy Y, wt19i, x10i & mcm2 version lagi. tapi pada x8 ni kantoi pulak.. root & xrecovery ok2 jer, tapi pada rom tak lepas lagi. masalah “no network” timbul lepas install rom GingerXperia V10 mahupun V18. kt mana silap dia? bila install 2.1.1.C.0.0… ok pulak..

TINGGALKAN KOMEN ANDA