Kesilapan Ketika Update Xperia X8

4
640 views
views

untuk sesi android pada kali ni aku akan senaraikan antara kesilapan-kesilapan yang sering kita lakukan masa nak update xperia x8 dengan cara root kemudian install xecovery yang boleh membuatkan proses update korang gagal…antara kesilapan yang sering berlaku secara x sengaja:

Ketika root 
1- x baca tutorial / arahan dengan teliti..terlalu gopoh seakan-akan reti padahal x reti langsung.
2- xperia x8 korang x mempunyai latest update…baseband x sama dengan yang diperlukan iaitu 015
3- pc companion x di install pada pc/laptop menyebabkan driver phone x dapat di install pada komputer.
4- x tick pada bahagian unknown sources dan USB Debugging.
5-x memilih charge phone ketika nak mula proses root.
6- x8 x di restart selepas proses root selesai.
 

Ketika install Xrecovery
1- root explorer x di install
2- Busybox-Chargemon-Xrecovery x di paste kan pada tempat yang betul
3- x menekan MOUNT pada root explorer menyebabkan proses paste x dapat dijalankan.
4- menggunakan xrecovery versi selain daripada yang disuruh.

Ketika install custom rom 
1- x menggunakan cara yang betul untuk rom yang dipilih..terdapat 2 cara install sila baca entri Tutorial Cara Tukar Rom Xperia x8
2-tidak jalankan factory reset ataupun full wipe selepas rom di install.
3- bagi cara update zip rom di extract menyebabkan proses install x dapat dijalankan..sepatutnya rom tersebut x perlu di extract.
4- manakala bagi cara restore rom tersebut tidak di extract…sepatutnya untuk cara restore rom perlu diextract dan diletakkan dalam folder backup [sdcard>xrecovery>backup].

aku rasa setakat ni ini je kot big mistake yang ada…jika korang ada pape penambahan boleh komen ataupun bagitau dekat facebook page soleheen.com ok?..dan jangan lupa follow twitter haha.

4 COMMENTS

  1. sebelom ni aku dh penah root & install rom utk hp S4, ace plus, galaxy Y, wt19i, x10i & mcm2 version lagi. tapi pada x8 ni kantoi pulak.. root & xrecovery ok2 jer, tapi pada rom tak lepas lagi. masalah “no network” timbul lepas install rom GingerXperia V10 mahupun V18. kt mana silap dia? bila install 2.1.1.C.0.0… ok pulak..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here