Cara Mudah Tukar Fonts Smartphone Android

1
3,323 views
views

Untuk sesi kali ni aku akan ajarkan cara mudah untuk korang tukar fonts pada android smartphone korang khususnya bagi pengguna xperia x8..mungkin ramai yang dah tau macam mana nak tukar dan bagi yang masih belum tau korang boleh ikut cara dekat bawah…

1-Create satu new folder “FONTS” dalam sdcard.
2-Pilih fonts yang korang inginkan dan letakkan dalam folder fonts tadi.
3-Download script ni dan letakkan dalam sd card. [suhel script]4-buka terminal emulator pada phone korang kemudian taip :
   su
   cd /sdcard
   sh fonts.sh
5- smartphone korang akan automatik restart..tunggu sampai habis restart dan tengok hasil dia.

 bagi yang tidak mempunyai terminal emulator korang boleh download disini [terminalemulator]…extract dan instal file.apk tersebut macam biasa…xperia x8 yang aku guna sekarang ni dah pun di root dan install xrecovery untuk tukar rom x8 kepada rom android 2.3.7 gingerbread…so untuk xperia x8 ataupun android phone yang belum root aku x pasti samada terminal emulator ni boleh atau x untuk diinstall…untuk koleksi font korang boleh lihat pada entri Fonts for Xperia X8 and Android Smartphone

papepun korang boleh tengok entri-entri aku yang lain mengenai X8 disini [Xperia X8] dan jangan lupa untuk join facebook page soleheen.com untuk maklumat lanjut…segala pertanyaan boleh tanya di fb ok.

source : xda

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here