Tutorial Tukar Baseband Xperia X8 Menggunakan Flash Tool

By | October 22, 2011

Untuk kali ni aku akan tunjukkan cara flash xperia x8 menggunakan flash tool dan tutorial ini boleh digunakan  untuk  menukar baseband xperia x8 dari 006 kepada 015.Ini penting bagi pemilik x8 yang mana baseband anda hujung dia 006 untuk tukar kepada 015 bagi memudahkan proses root install xrecovery dan update ke Gingerbread 2.3.5 dengan cara memasukkan custom rom.

Bagi yang berminat, anda boleh ikut langkah tutorial dibawah :

Download flash tool terlebih dahulu di sini.

Download firmware Eclair 2.1.1.A.0.6 di sini.
extract kedua-dua file tadi dan letakkan di desktop.
bukak folder flash tool dan klik flashtool.exe
Pergi ke “Advance” dan pilih “Bundle Creation”

Isikan “Device : x8” “version : 2.1” “Branding : Sony Ericsson” kemudian pergi ke bahagian “select source folder” pilih folder firmware Eclair 2.1.1.A.0.6 yang dah di extract tadi.

Lihat pada “Folder List”…pilih semua sekali…kemudian pindahkan ke “Firmware Content” dengan cara tekan anak panah [lihat pada gambar] dan klik ok.

lepas dah pindah klik flash dan tunggu sehingga muncul kotak di bawah dan pilih frimware kemudian select all firmaware content…klik ok.

tunggu sehingga muncul gambar dibawah..

ikut arahan yang diberi….pastikan korang ikut dengan betul dan teliti bagi memastikan flash tool tersebut dapat detect phone korang…

tunggu proses flash berjalan.Jika berjaya mesej pengesahan akan keluar itu bermakna anda sudah pun berjaya  menukar baseband kepada 015.

Jangan lupa sertai facebook page soleheendotcom untuk mengetahui lebih banyak informasi tips dan tutorial mengenai dunia android dan dunia gajet ataupun anda boleh bertanyakan soalan kepada krew kami jika menghadapi sebarang masalah.

kredit : http://muhamadwahab.wordpress.com/

SOLEHEEN TV

13 thoughts on “Tutorial Tukar Baseband Xperia X8 Menggunakan Flash Tool

  1. mirul

    Bro klo baseband no blakang da 015 build number da 2.1.1.A.0.6 dan firmware version 2.1-update 1 pew yg akn brubah??firmware version jd 2.3 k??data2 yg da save kt memory phone ilang k??

    Reply
  2. Muhammad Zawawi

    berjuta terima kasih aku ucap kat penulis blog ni. aku follow satu2 step kat atas ni. akhirnya, aku berjaya betulkan balik bricked x8 ni.. hmmm.. 🙂

    Reply
  3. mohdnizyam

    Yang “Device” tu Kena letak x8 walaupun smartphone LWW?
    #ASAP

    Reply
  4. pengguna x8

    Salam… sy nk tnya…. x8 sy tk hidup lansung cm mana nk hidupkan? Hp tkleh connect dgn pc…

    Reply
  5. faizul

    salam nk tanya…samsung gt-s7500 x blh sambung ke laptop atau pc nka buat gane??

    Reply
  6. faizul

    salam nk tanya…samsung gt-s7500 x blh sambung ke laptop atau pc nk buat gane??

    Reply
  7. ketimpung payung

    nak tanya,sy pkai acro s,hanset ttba padam, sbb tgk dubmash kt insta….charge led myala..tp xbleh on..jenuh ditekan2
    help me….
    dlm tuh byk num fon,dan data2 penting…ada jalan?
    help me
    buntu

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *