Tutorial Cara Tukar Rom Xperia x8

14
untuk kali ni aku akan ajar cara nak tukar rom dengan lebih detail lagi memandangkan sebenarnya terdapat dua cara yang berbeza mengikut jenis rom yang kita nak install…apa yang perlu korang lakukan lepas mendownload rom korang kena buka dan tengok content rom tersebut..benda ni penting bagi menentukan cara yang perlu korang guna masa nak install…

1- Install menggunakan Backup &  Restore

Masa awal-awal dulu kebanyakkan rom di install menggunakan cara ni…untuk kenal pasti samaada rom tu kena guna cara backup and restore atau x …extract file tersebut kemudian tengok kandungan dia…

kalau dalam dia ada file cache.img-data.img-nandroid-system.img sama macam dalam gambar dekat atas korang perlu guna cara restore

-lepas download rom yang korang perlu…extract file tersebut kemudian letakkan dalam sd card>xrecovery>backup…kalau file xrecovery dan backup tu xde korang create baru.

-reboot masuk mode xrecovery pilih restore dan pilih rom tadi….lepas selesai jangan lupa full wipe dan reboot…

-ok done …setel semua…

2-Install menggunakan update.zip / custom zip.

cara ni merupakan yang paling banyak digunakan buat masa sekarang dan untuk kenal pasti korang lihat kandungan file tersebut.kalau file dalam tu data-meta-system korang perlu guna cara ni.

-lepas download rom..x perlu extract terus letakkan dalam sd card.

-reboot dan masuk ke dalam mode xrecovery kemudian pilih install custom zip…dan pilih rom yang korang dah letak dalam sd card tadi..

-lepas install jangan lupa full wipe dan reboot…ok done setel.

aku x tahu apa perbezaan kedua-dua cara ni dan bagi aku sama je…dan macam biasa kalau ada apa apa pertanyaan korang boleh tanya dekat page soleheen.com…

KONGSIKAN PENDAPAT ANDA.MULAKAN DISKUSI

14 Comments

  1. tq pemilik blog!!2x aku install(phone aku n kwn aku),dua2 xder msalah!!alhamdulillah!!moga ALLAH balas jasa baek kau,trbaekk!!

  2. Pingback: Cara Upgrade Xperia X8: [rom] Prime HD 7.0 | SOLEHEENDOTCOM

TINGGALKAN KOMEN ANDA