[UPDATED] Cara Setting APN Celcom 3G dan MMS pada Android Smartphone

10

[UPDATED]

Sebelum ni aku pernah bagitahu antara risiko korang tukar rom android ialah korang x boleh lagi terima MMS ataupun layari internet menggunakan 3G connection dan x lama lepas tu aku dah pun bagi jalan penyelesaian untuk selesaikan masalah tu semua…malangnya masih wujud masalah lain berkaitan MMS dimana korang x boleh receive ataupun download MMS walaupun boleh hantar MMS kepada orang lain…

Lepas buat research sikit aku dah pun jumpa satu penyelesaian lain yang memerlukan korang melakukan semua benda dibawah…pastikan semua step korang buat dengan teliti untuk pastikan tiada sebarang masalah…macam biasa korang perlu create 2 new APN…

setting >wireless&network >mobile network >access point name
  1. apa yang korang perlu buat first pergi ke setting > wirelesss & network  > mobile network > access point name.
  2. pilih access point name kemudian klik menu pilih New APN dan isikan maklumat dekat bawah ni.
             Name : celcom 3G
        APN : celcom3g
                      Proxy : 010.128.001.242
 Port : 8080
  MCC : 502
MNC : 19
    
bila da setel…tekan menu button dan save.kemudian create satu lagi New APN dan isi kan semua maklumat ni :
          Name : celcom MMS
APN : celcom3g
                            MMSC : http://mms.celcom.net.my
                         MMS proxy : 010.128.001.242
   MMS port : 8080
APN type : mms
Ok setel…pastikan korang pilih celcom..aku dah pun cuba dan hasilnya semua service hantar dan terima MMS serta layari internet menggunakan 3G connection berfungsi dengan baik…satu je yang perlu diingatkan pastikan korang ikut betul-betul apa yang aku tulis ok.
pilih celcom
by the way jangan lupa like dan join page soleheen.com untuk maklumat tambahan.. =)

KONGSIKAN PENDAPAT ANDA.MULAKAN DISKUSI

10 Comments

  1. Pingback: Tutorial Penuh Cara Root Dan Upgrade Xperia X8 - SOLEHEENDOTCOM

TINGGALKAN KOMEN ANDA